Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TCMB’den peş peşe TL’yi güçlendirme adımları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yatırımcıların Türk Lirası’na (TL) dönüşünü teşvik etmek için yeni kararlar aldı. Mevcut düzenlemeyle kur korumalı hesapların, TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona ererken, gerçek kişi dönüşüm hesaplarının tarih koşulunda da teknik değişikliğe gidildi.

2023 Genel Seçimleri’nin ardından Türkiye’nin ekonomi politikaları keskin bir şekilde değişti. Değişen politikalarla birlikte de TCMB’nin TL’yi güçlendirme çabaları sürüyor. Son olarak TCMB’nin bankalara gönderdiği uygulama talimatında gerçek kişiler için TL payı artış hedefi yükseltildi.

TL’ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için TL payı artış hedefi aylık yüzde 2’den 2,5’e çıkarıldı.

TL’ye geçiş ve yenileme oranında eksik kalan kısmın gerçek kişi dönüşüm hesaplarıyla tamamlanması da mümkün hale getirildi.

Komisyon uygulamasında yeni dönem

Komisyon uygulamasında yeni dönem ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında yürürlükten kaldırılan eski TL payı rasyosuna göre komisyon uygulaması da sona erdirildi.

Buna göre yeni komisyon uygulamasında TL’ye geçiş ve yenileme oranları belirleyici olacak.

TL’ye geçiş ve yenileme oranı yüzde 100’ün altında olan bankalara yıllık yüzde 8 oranında, yüzde 100’ün üzerinde olan bankalara ise yıllık en fazla yüzde 4 olacak şekilde TL’ye geçiş oranına göre komisyon uygulanacak.

Dönüşüm hesaplarında tarih güncellemesi

TCMB, gerçek kişi dönüşüm hesaplarının tarih koşulunda da teknik değişikliğe gitti.

Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” ve “Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” ile yurtiçi yerleşik gerçek kişiler 31 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan altın, dolar, euro ve İngiliz Sterlini cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarını TL’ye çevirebilecek.

Kararın öncesinde yerleşik gerçek kişilerin altın ve döviz mevduat ve katılım fonu hesaplarından vadeli TL mevduat veya katılma hesaplarına dönüşüm için esas alınacak bakiyeler için belirlenen tarih 30 Haziran’dı.

TL’ye çevirme işlemleri, mevduat hesabı sahiplerinin isteğine bağlı olarak dönüşüm kuru üzerinden yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.