Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

UEFA Şampiyonlar Ligi 2023/2024 sezonunda dikkatle izlenmesi gereken sekiz cevher

UEFA Şampiyonlar Ligi 2023/2024 sezonunda heyecan dün (19 Eylül) oynanan maçlarla başladı. OPTA Analyst’te yayımlanan “Eight Champions League Hidden Gems to Keep Your Eye On/UEFA Şampiyonlar Ligi 2023/2024 sezonunda dikkatle izlenmesi gereken sekiz gizli cevher” yazısını Medyascope Spor’dan Uğurcan Kanca sizler için çevirdi.

UEFA Şampiyonlar Ligi 2023/2024 sezonunda dikkatle izlenmesi gereken sekiz gizli cevher

UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa futbolunun devleri arasında sayılmayan kulüplerin daha az tanınan oyuncularını sık sık vitrine çıkarıyor.

2023-24 grup aşaması öncesinde, her gruptan birer oyuncu olmak üzere, taraftarların çoğunluğunun radarına girmemiş olabilecek sekiz oyuncunun bir listesini hazırladık ve eleme aşamasına ilerlemesi beklenen kulüplerin neden bu tehditlere karşı çok dikkatli olması gerektiğine dair bazı bilgiler sunduk.

A Grubu

Kerem Aktürkoğlu – Galatasaray

Galatasaray 13. bitirdiği korkunç sezonun ardından 2022-23 sezonunda geri döndü ve 3 yıllık şampiyonluk hasretine son verdi. Her iki sezonda da 2.000 dakikanın üzerinde süre alan ve gidişatı değiştirmeye yardımcı olan üç oyuncudan biri yaratıcı orta saha oyuncusu Kerem Aktürkoğlu’ydu.

Hayal kırıklığı yaratan 2021–22 sezonunu 10 golle tamamlayan ve takımın en skorer oyuncusu olan Kerem’in takımdaki rolü, şampiyonluğun kazanıldığı sezonda yeniden tanımlandı ve hem rakiplere yönelik tehdidinin hem de genel olarak takıma katkısının artmasına yardımcı oldu.

Mauro Icardi’nin gelişiyle birlikte artık Galatasaray’ın gol yükünü omuzlamak zorunda kalmadı. Ancak Kerem, yine de geçen sezon dokuz kez fileleri havalandırdı. Yeni takım arkadaşına yaptığı beş asistin yanı sıra altı golün daha asistini yaptı ve ligin en iyi asist sayısı olan 11 asist ile sezonu tamamladı.

2022/2023 sezonunun başından bu yana Kerem tam bir yaratıcılık canavarı oldu. En çok açık oyun şansı yaratan oyuncu oldu (70, Adana Demirsporlu Younès Belhanda’dan bir fazla) ve açık oyun durumlarında takım arkadaşlarına asist yapma konusunda (8,72) tüm ligin lideri oldu. Icardi gibi oyuncuların gelişmesi için topun tehlikeli bölgelere gönderilmesi gerektiğini bilen bir oyuncu. Geçen sezonun başından bu yana Süper Lig’de hiç kimse rakip ceza sahasına daha fazla oyunu açan pas göndermedi (166) ve bunların 68’i bir Galatasaray oyuncusunu başarıyla buldu.

Sağ ayaklı olan ancak solda geniş oynayan 24 yaşındaki oyuncu, yıkıcı bir etki yaratmak için topu genelde içeri kesiyor. Kerem’in çapraz paslarla şans yarattığını görmek nadirdi, bunun yerine topu içeri taşımayı ve orta alanlardan paslar atmayı tercih etti. Geçen sezonun açılış maçından bu yana Süper Lig’de hiçbir oyuncu Kerem kadar (25) top taşıyarak şans yaratamadı.

B Grubu

Elye Wahi – Lens

2022-23 sezonu, Lens’in 1997-98’deki Fransa Ligi şampiyonluğundan bu yana bir üst lig sezonunu en iyi şekilde bitirdiği sezon oldu. Bu da elbette ikinci kez UEFA Şampiyonlar Ligi’nde oynayacakları anlamına geliyor ancak bunu geçen sezonki en önemli iki oyuncularından yoksun olarak yapmak zorunda kalacaklar: RB Leipzig’e transfer olan Loïs Openda ve Suudi Arabistan ekibi Al Nassr’a giden eski kaptanları Seko Fofana.

2023-24 sezonunda Lens’i ayağa kaldırmak ve potansiyel olarak Ligue 1 şampiyonluğu için mücadele etmek üzere alınan yıldızlardan biri de Fransa 21 Yaş Altı Takımı’nın yeteneği Elye Wahi’ydi.

Ocak 2024’e kadar 21 yaşına girmeyecek olan Wahi, geçtiğimiz sezon Avrupa’nın en iyi beş liginde 21 yaşının altındayken hem en golcü (19 gol) hem de en çok gol pozisyonuna giren (24) oyuncu oldu. 2021–22 ve 2022–23 Ligue 1 sezonlarında attığı 28 penaltı golü, sadece Kylian Mbappé (50) ve Wissam Ben Yedder (31) tarafından geçildi.

Bu durum Lens’in Ağustos ayında Montpellier’den 35 milyon avro bonservis bedeli ödemesine yol açtı ki bu rakam, Mbappé’nin 2017’de Monaco’dan Paris Saint-Germain’e 180 milyon avroluk transferinden sonra iki Ligue 1 kulübü arasındaki en büyük ikinci transfer oldu.

Yüzde 29’luk penaltı olmayan şutu gole çevirme oranı, 2022–23 sezonunda Avrupa’nın en iyi yedi liginde (ilk beş, artı Hollanda ve Portekiz) 15’in üzerinde penaltı olmayan gol atan 17 oyuncunun hepsinden daha yüksekti ancak bunun büyük bir kısmı, geçen sezon Victor Osimhen (4,6), Mbappé (4,6) ve Robert Lewandowski (4,2) gibi lider oyuncuların çok altında olan 90 başına 2,2 penaltı olmayan şut hacminden kaynaklanıyor.

Yukarıda bahsi geçen 17 golcü arasında Wahi, 0,18’lik penaltı olmayan şut başına xG ortalamasıyla Erling Haaland (0,2) ve Gonçalo Ramos’un (0,21) ardından üçüncü en yüksek ortalamaya sahipti, yani iyi şut fırsatları bulmakta usta, ancak Lens takım arkadaşlarının ona 2022–23’te Montpellier’de gördüğünden daha fazla hizmet vermesini umacak.

C Grubu

Al Musrati – SC Braga

Napoli, Real Madrid ve herkesin favorisi Union Berlin ile C Grubunda yer alan SC Braga’nın biraz göz ardı edildiğini hissetmesi kolay olurdu.

Artur Jorge’nin takımı Bruma, Ricardo Horta ve Abel Ruiz gibi etkileyici oyunculara sahip. Ancak, gruplarının gücü göz önüne alındığında, vurgunun büyük ölçüde savunmaları üzerinde olacağını varsayabilirsini. Bu yüzden Al Musrati’yi Şampiyonlar Ligi için kilit bir oyuncu olarak görüyoruz.

Defansif orta saha oyuncusu, Braga’nın 2022–23 sezonunda Primeira Liga’yı Benfica ve Porto’nun ardından ve Sporting CP’nin dört puan önünde üçüncü sırada tamamlamasında büyük rol oynadı.

Defansif orta saha oyuncuları arasında Manuel Ugarte (eskiden Sporting, şimdi Paris Saint-Germain) ve Benfica’dan Florentino Luis geçen sezon Portekiz’in en üst liginde manşetlerin çoğunu aldı. Ancak Al Musrati’nin 57 top çalma sayısı Ugarte’den üç maç daha azdı (28’e 31) ve tüm ligde sadece dört oyuncu daha fazlasını yaptı ve hepsi de Al Musrati’den daha fazla forma giydi.

Bu, sadece Gil Vicente’li Pedrinho’nun (237) Al Musrati’den (234) daha fazla topa sahip olduğu ve Bragalı oyuncunun üç maç daha az oynadığı (30’a 33) iyi bir 2021–22 sezonunun ardından geldi. 2023–24 sezonuna da iyi bir başlangıç yaptı ve kısa süre önce Moreirense deplasmanında 3–2 kazandıkları maçta 96. dakikada galibiyeti getiren golü attı.

27 yaşındaki oyuncu özellikle Fulham taraftarlarının dikkat etmesi gereken bir isim olabilir. Al Musrati daha önce Craven Cottage’a transfer olmak istiyordu; João Palhinha’nın Bayern Münih’e son gün transferinin birkaç hafta önce suya düşmesinin ardından, bu transferin gerçekleşmesi halinde yeniden gündeme gelebilir.

D Grubu

Karim Konaté – Salzburg

Red Bull sistemi hakkında ne derseniz deyin ama onlar kesinlikle bir oyuncuyu tespit edebiliyor.

Erling Haaland’dan Konrad Laimer’e ve Dominik Szoboszlai’ye kadar modern oyunun birçok yıldızı kariyerlerinin erken dönemlerinde Salzburg’dan geçti ve bazıları RB Leipzig’e, bazıları da Avusturya’dan büyük paralar karşılığında Avrupa’nın elit takımlarından birine gitti. Karim Konaté de bunu başaranlardan biri olabilir.

19 yaşındaki forvet oyuncusu geçtiğimiz yıl Fildişili ASEC Mimosas’tan Salzburg’a katıldı ve oyun süresini Avusturya Bundesliga ile ikinci kademe rezerv takımı FC Liefering arasında paylaştırdı. Liefering’de 18 maçta 15 gol atarken Salzburg’da dokuz maçta üç gol attı. Konaté’nin Liefering’de zaten etkileyici olan %23,8’lik şut dönüşüm oranı, küçük bir örneklem boyutuyla da olsa (10 şuttan üç gol) üst ligde %30’a çıktı. Ayrıca geçen sezon Salzburg formasıyla UEFA Gençlik Ligi’nde yedi maçta altı gol attı.

Konaté bu sezon A takım formasıyla çıktığı sekiz maçta %26,1’lik (23 şutta altı gol) isabet oranıyla altı gol daha attı ancak oyununa başka bir şey daha eklemiş gibi görünüyor. Fildişi Sahilli oyuncu Avusturya Bundesliga’da beş büyük şans (bir oyuncunun makul olarak gol atmasının beklenmesi gereken bir durum) yarattı. Avrupa’nın en iyi 10 liginde sadece Liverpool’dan Mohamed Salah (altı) daha fazla şans yarattı.

Salzburg’un Inter, Benfica ve Real Sociedad ile karşılaşacağı D Grubu kolay olmayacak. Grup aşamalarını sadece bir kez geçebildiler (2021–22). Ancak Konaté Şampiyonlar Ligi’ne de üst düzey mücadelelerin geri kalanında olduğu gibi sorunsuz bir şekilde katılabilirse, Salzburg futbol dünyasına bir yıldız daha kazandırmış olur.

E Grubu

Santiago Giménez – Feyenoord

Feyenoord’un Meksikalı forveti Santiago Giménez için son birkaç yıl fırtınalı geçti. Bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce ülkesinde Cruz Azul forması giyiyordu ancak 2022 yazında Rotterdam ekibi için ülkesinden ayrıldı. Geçen sezon, 23 gol ve “Sezonun Oyuncusu” ödülünün ardından bir kez daha harekete geçmesi an meselesi gibi görünüyor.

Giménez, Feyenoord 2016–17 sezonundan bu yana ilk yerel şampiyonluğunu kazanırken 32 lig maçında 15 gol atarak bu yükselişi zahmetsiz hale getirdi. Bu 15 golle geçen sezon Eredivisie’de sadece iki oyuncu ondan daha fazla penaltıdan gol atabildi.

Aynı zamanda Avrupa sahnesinde de kendini gösterdi ve Avrupa Ligi’ndeki ilk maçında, tesadüfen bu yıl Feyenoord ile aynı Şampiyonlar Ligi grubunda yer alan Lazio’ya karşı bir gol attı. Avrupa’da attığı beş golden ikisi olan bu goller onu geçen dönem Manchester United’dan Marcus Rashford ve Union Saint-Gilloise’dan Victor Boniface’in (altışar gol) ardından turnuvanın en skorer üçüncü oyuncusu yaptı.

Bu sezon Giménez yine iş başında. Beş maçta attığı altı golle Eredivisie’nin en skorer oyuncusu ve Feyenoord şu anda dördüncü sırada olmasına rağmen (zirveden bir puan uzakta), bu beş maçta ligin en yüksek 19 golünü attılar.

Feyenoord’un hücum rakamları alışılmışın dışında. Avrupa’nın en iyi 10 liginde 2023–24 sezonunda şu ana kadar maç başına 3,0’ün üzerinde gol ortalaması tutturan iki takımdan biri (PSV de öyle) ve Giménez tek başına 90’da 1,15 xG ortalamasıyla bunun büyük bir parçası.

Aşağıdaki şut haritası, iyi yerlerden şut çekmeye odaklanmış bir forveti gösteriyor. Şu ana kadar attığı 21 şutun 17’si (%81) ceza sahası içinden geldi ve 0.23’lük xG/şut değeri, ligde şu ana kadar beş şut deneyen tüm oyuncular arasında en yüksek altıncı değer.

Şampiyonlar Ligi, Giménez’in bugüne kadar oynadığı en yüksek standartlı futbol olacak.

F Grubu

Warren Zaïre-Emery – Paris Saint-Germain

Paris Saint-Germain transfer döneminde büyük işler yapmakla ünlü olabilir ama belki de kadrolarındaki en heyecan verici oyunculardan biri akademilerinden çıktı. Henüz 17 yaşında olan Fransız dahi Warren Zaïre-Emery, geçtiğimiz dönem Parisliler için patlama niteliğinde bir sezon geçirdi ve o zamanki teknik direktör Christophe Galtier’in ilk takım planlarına girmeye zorladı.

Orta saha oyuncusu 2022–23 sezonundaki maçlarının çoğunu yedek kulübesinde geçirmiş olsa da (20/29) bu durum onun birçok kulüp rekorunu kırmasına engel olmadı. Şu anda PSG’nin gelmiş geçmiş en genç oyuncusu, en genç golcüsü ve tarihte bir Şampiyonlar Ligi eleme maçına başlayan en genç oyuncu.

Geçen sezonki performansı, Zaïre-Emery’yi artık A takımının vazgeçilmezi olarak gören yeni patron Luis Enrique’yi açıkça etkiledi. Fransız oyuncu bu sezon PSG adına her maça ilk 11’de başladı ve bu sezon Avrupa’nın en iyi beş liginde sadece iki genç (biri kaleci Guillaume Restes) PSG’li genç oyuncudan daha fazla dakika oynadı.

Zaïre-Emery, Luis Enrique’nin 4–3–3’ünde genellikle sağ taraftaki merkez orta saha oyuncusu olarak oynayarak PSG’nin orta sahasının merkezinde.

Yanında savunmada top kazanan Manuel Ugarte’nin de olmasıyla Zaïre-Emery PSG’nin bu bölgesinde çok fazla topla buluşuyor. En güçlü yanlarından biri de topa sahip olurken gösterdiği düzenlilik. Ligue 1’de sadece altı orta saha oyuncusu onun maç başına 65,8 başarılı pasından daha fazlasını tamamladı ve bunları %93,1 başarı oranıyla tamamlayarak bu gruptaki en iyi beşinci oran oldu. Hücum üçgenine attığı paslara baktığımızda bu isabet oranının (%93,6) arttığını görüyoruz, yani Zaïre-Emery’nin topu sahada dolaştırırken kilit paslar da atıyor.

Bu düzenlilik, paslarında oldukça güvenli olduğu anlamına gelebilir. Attığı pasların sadece %15,9’u ileriye doğru, bu da orta saha oyuncuları arasında ligdeki en düşük beşinci oran. Paslarında daha ilerici ve tehlikeli olması için de bir alan var. Diğer beş PSG orta saha oyuncusundan daha düşük bir oran olan 90 başına sadece 3,5 ileriye pas attı ve toplam xG asisti sadece 0,24 ( ligdeki tüm orta saha oyuncuları arasında 37. sırada).

Buna rağmen PSG’nin oyun kuruculuğunun önemli bir parçası olduğu açık ve 26 hücum sekansı katılımıyla, köklü yıldızlarla dolu bir takımda kendine yetmekten çok daha fazlasını yapıyor.

Zaïre-Emery hala bir çocuk. Dünyanın en iyi kulüplerinden birinde ciddi dakikalar alıyor olması bize bilmemiz gereken her şeyi anlatmalı. Ne demişler, yeterince iyiysen, yeterince büyüksündür ve Zaïre-Emery kesinlikle bu özdeyişi somutlaştırıyor.

G Grubu

Xavi Simons – RB Leipzig

RB Leipzig her yaz kendini yeniden keşfediyor ve her yaz insanlar bunu nasıl bu kadar iyi yaptıklarına şaşırıyor. Bu yıl Dominik Szoboszlai’yi Liverpool’a, Josko Gvardiol’u Manchester City’ye ve Christopher Nkunku’yu Chelsea’ye kaptırdıktan sonra bu numarayı tekrarlayamamaları anlaşılabilirdi. Ya da en azından 2023–24 sezonuna yavaş bir başlangıç yapsalardı.

Her ne kadar mükemmel olmasa da sezona başlangıçları kesinlikle yavaş olmadı. Bu yaz Paris Saint-German’dan kiralık olarak transfer edilen Xavi Simons çok iyi bir başlangıç yaptı.

Marco Rose’un 4–2–2–2’sinde sağ kanatta 10 numara olarak oynayan Simons’ın ilginç bir rolü var; oyunu genişletmek için kanatlardan top alıyor, aynı zamanda orta sahaya geçip çizgilerin arasından top alıyor ve santraforlar defans oyuncularını pozisyon dışına sürüklediğinde gol tehdidi oluşturmak için sahanın ortasına doğru koşular yapıyor. Dokunuş haritası sahanın ne kadarını kapladığını ve özellikle de ne sıklıkla çok geniş bir alanda topla buluştuğunu ve ceza sahasının kenarındaki tehlikeli pozisyonlarda kaç dokunuş yaptığını gösteriyor.

Zeka ve taktiksel zekanın yanı sıra teknik yetenek, dar alanlarda top almak için iyi bir yakın kontrol ve geçişlerde etkili olmak için hız gerektiren bir rol. Geçtiğimiz sezonu PSV ile Eredivisie’de geçiren Simons’ın sadece bir tam sezon üst düzey futbol oynadığı düşünüldüğünde bu kadar çabuk adapte olması hem bir övgü hem de yeteneği hakkında iyi bir gösterge.

Leipzig’de şu ana kadar dört Bundesliga maçında üç gol ve dört asist yaptı ve ayrıca Bayern Münih’in Süper Kupa kaybetmesinde kilit rol oynadı. Her ne kadar Bayer Leverkusen’e karşı alınan 3–2’lik son yenilgiden hala çıkarılması gereken dersler olsa da, özellikle bu gösteri Leipzig’in bu enkarnasyonunun Avrupa’nın en iyileriyle mücadele etmeye hazır olduğunu gösterdi.

Şimdi Şampiyonlar Ligi’ndeki ilk deneyimini yaşamaya hazırlanan Simons, 2023–24 sezonunda Avrupa’nın en büyük sahnesinde izlenmesi gereken isimlerden biri olacak.

H Grubu

Galeno – Porto

Porto’nun Güney Amerikalı transferlerinden biri olan Galeno Avrupa’nın en iyi beş liginden birine son adımı atacaksa, bunun için uzun bir yol izlemiş olacak. Bu sezon Avrupa sahnesinde daha büyük bir kulübün dikkatini çekebilir.

İlk olarak 2016’da sözleşme imzalanan oyuncu, Porto’nun B takımında iki yıl geçirdikten sonra kiralık olarak gönderildi ve sonunda 2019’da Braga’ya kalıcı olarak katıldı. Ancak burada geçirdiği üç başarılı sezonun ardından Porto 2022’de onunla yeniden sözleşme imzaladı ve son 12 aydaki performansı, yıllar önce imzalamayı umdukları oyuncuya çok daha yakın olduğunu gösteriyor.

Sağ ayaklı, sol yönlü bir orta saha oyuncusu olan Galeno, ya topla birlikte kanattan içeri girerek ya da arkadan top almak için kaleye doğru çapraz topsuz koşular yaparak içeri girmeyi ve kaleyi tehdit etmeyi seviyor. Sürekli bir tehdit oluşturuyor ve geçen sezon Primeira Liga maçlarında 90 başına 3,2 şut ve 0,42 xG ortalaması, 4–4–2 dizilişinde geniş bir orta saha rolünde oynamasına rağmen ligdeki en iyi 20 arasında yer aldı. Porto’nun 2022–23 sezonunda Mehdi Taremi’nin ardından en golcü ikinci oyuncusu oldu ve rakipleri Benfica’ya sadece iki puan farkla yenilerek şampiyon oldular.

Topa son derece güveniyor ve top taşıma yeteneğini takımını sahada hızla ileriye taşımak için kullanıyor. Savunma oyuncuları hariç, başka hiçbir oyuncu 2022–23 sezonunda Primeira Liga’da 90 dakika başına 9,6 ileriye taşıma (topu rakip kaleye doğru en az beş metre ileriye taşıma) performansını geçemedi ve özellikle son üçte etkiliydi. Bir şut veya yaratılan bir şansla sonuçlanan toplam 42 taşıması, tüm ligdeki en yüksek üçüncü taşımaydı.

Galeno ayrıca geçen sezon Şampiyonlar Ligi’ndeki ilk sezonunu oynadı ve bu sefer daha iyi olacak. Geçen sezon Atletico Madrid ve Bayer Leverkusen’in de bulunduğu gruptan lider çıkan Porto’nun bu sezonki rakipleri Barcelona, Shakhtar Donetsk ve Royal Antwerp olduğu için bir kez daha eleme turlarına kalma şansları var. Galeno kilit rol oynayabilir.

Kaynak: OPTA Analyst

Çeviren: Uğurcan Kanca

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.