Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABB gelir desteklerinin devam edilmesini veto etti | Özel Halk Otobüsleri esnafı, ücretsiz ulaşım kartı sahiplerini taşımayacak

Kamera-Kurgu: Enes Berk demirkol

Özel Halk Otobüsleri (ÖHO) esnafı, gelir desteklerinin devam edilmesinin veto edilmesi durumunda ücretsiz ulaşım kartı sahiplerini taşımama karar almıştı, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, bugün (21 Eylül) gelir desteğinin verilmeyeceğini açıkladı. Medyascope, ÖHO şoförlerine ve 65 yaş üstü yurttaşlara kararı sordu.

Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Kurtuluş Kara, 19 Eylül 2023’de, Ankara İlçe Terminali’nde düzenlenen basın toplantısında, “Mansur Yavaş, gelir desteklerinin devam edilmesini Ankara Büyükşehir Belediye meclisinde veto ederse, 21 Eylül Perşembe sabahı, ücretsiz ulaşım kartı sahiplerini, özel halk otobüsleri esnafları olarak karar aldık taşımayacağız” açıklaması yapmıştı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Özel Halk Otobüslerinin (ÖHO) indirimli ve ücretsiz taşımacılık yapmama kararı üzerine, “Bundan sonra da gelir desteği verilmeyecektir. Mevzuat gereği indirimli ve ücretsiz taşıma yapmayan otobüslerin plakalarının 153 hattından belediyemize bildirilmesi halinde gereken yapılacaktır” diye açıklama yaptı.

“Bundan sonra da gelir desteği verilmeyecektir”

Yavaş’ın sosyal medya hesabında paylaştığı açıklamada şöyle denildi:

“Sevgili hemşehrilerim göreve geldiğimizden beri artan maliyetlere rağmen toplu ulaşım kullananlar Belediyemizce sübvanse edilerek ucuz taşımacılık yapmaktayız. EGO’nun artan maliyetler nedeniyle sadece 2023 Eylül ayına kadar olan zararı 3 milyar TL’ye yaklaşmaktadır. Ayrıca özel taşımacılık yapan halk otobüslerine de düzenli destek olunmaktadır. Meclisteki muhalefet üyeleri Belediye Kanunu’nun 62.maddesine aykırı olarak EGO’nun tümden iflasına yönelik önerge vermişler ve tarafımdan veto edilmiştir. Kanuna ve sözleşmeye aykırı hareket eden işleticiler trafikten men edilerek yasal işlem yapılacaktır. Bundan sonra da gelir desteği verilmeyecektir. Mevzuat gereği indirimli ve ücretsiz taşıma yapmayan otobüslerin plakalarının 153 hattından belediyemize bildirilmesi halinde gereken yapılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Medyascope, Yavaş’ın açıklamasını ve ÖHO’ların ücretsiz taşıma yapmaması kararını Özel Halk Otobüsleri şoförlerine ve 65 yaş üstü vatandaşlara sordu. Özel Halk Otobüsü şoförü, “Biz şu anda uyarıyoruz yolcuları bundan sonra taşımadığımızı söyledik, şimdi gelirken de aynısını yaptım.  Bu arabalar çok zarar ediyor. Buna bir çare bulunması gerek” diye konuştu.

“17 kalem bedava binen yolcu var”

Sadece 65 yaş üstünün bu haktan yararlanmadığını belirten ÖHO şoförü, şunları söyledi:

“Hakikaten sadece 65 yaş değil ki 17 kalem bedava binen yolcu sayısı var. Senden benden sağlam insanlar engelli kartı kullanıyor ya da sen engellisin senin kartını ben kullanıyorum. Anne altı yaşında yedi yaşında çocuğuna abonman kart çıkartmış, abonman kartını anne kullanıyor. Haddinden fazla bedava binen insan var. Bu işin içinden çıkılmaz, mutlaka bir şey yapmaları gerek. Biz taşımadığımızı söylüyoruz, itiraz eden olursa da kavga edecek halimiz yok yine bir şekilde biner ama ikaz ediyoruz söylüyoruz. Ben elimden geldiği kadar serbest kartlılar binmesin diye uyarıyorum.”

“Yakıt alamıyoruz ve günde taşıdığımız yolcunun yüzde 60’ını ücretsiz taşıyoruz”

Başka bir ÖHO şoförü ise esnaf olarak kendilerinin bu kararı aldığını vurgulayarak “Odamızla falan hiçbir alakası yok. Akşamları yakıt alamıyoruz ve günde taşıdığımız yolcunun yüzde 60’ını ücretsiz taşıyoruz. Bu yüzden ücretsiz yolcuları taşımak istemiyoruz” diye konuştu. Hiçbir kamu, özel sektörde ücretsiz bir hizmetin olmadığını söyleyen şoför “Ama halk otobüslerine ne hikmetse ücretsiz hizmet verdiriyorlar ve bunun da bedelini ödemiyorlar. Belediye araçları, kamu araçları olduğu için zararlarını bütçeden karşılayabiliyorlar ama biz halk otobüsleri olarak kendi kazançlarımızla geçinemiyoruz” diyerek tepki gösterdi.

65 yaş üstü yurttaşlar ne diyor?

65 yaş üstü yaşlılar ise durumdan dolayı mağdur olduklarını belirtiyorlar. Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz 65 yaş üstü bir yurttaş, iki tarafında haklı ve haksız olduğu yerler olduğuna dikkat çekerek “Neden dersiniz, emekliler biliyorsunuz bitmiş durumda fakat öbür taraftan düşününce halk otobüsleri de haklı çünkü mazotu cebinden ödüyor yedek parçayı cebinden ödüyor. Ben de bir zaman yaptım memnun değildim” diye konuştu.

“Konuyu devlet ve federasyon çözmeli”

Devletin konuya el atması gerektiğini, devletin işinin bu olduğunu söyleyen yurttaş, “Devletin ve federasyonun işi. Federasyonla devlet bir araya oturacak bu işi çözecek başka olmaz. Bir de otobüslere emekliler için verdikleri ücret komik. Mazot olmuş 40 liranın üzerinde onları da düşünmek lazım” diye konuştu.

“Zaten maaşlarımız o kadar çok ki harca harca bitmiyor”

Yaşlı bir kadın yurttaş da ne diyeceğini bilemediğini belirterek “35 sene hizmet verdik. Bu kadarına da müsaade etsinler, bedava binelim. Zaten maaşlarımız o kadar çok ki harca harca bitmiyor” diyerek tepki gösterdi. 

“Emeklinin üç kuruşluk kartıyla ilgilenmesinler, ekmek 15 lira olmuş onunla uğraşsınlar”

Bir başka 65 yaş üstü kadın yurttaş ise konuya ilişkin “Emeklinin üç kuruşluk kartıyla ilgilenmesinler, bak ekmek 15 lira olmuş onunla uğraşsınlar” yorumu yaptı. 

Özel Halk Otobüslerinin indirimli ve ücretsiz kart sahibi yolcuları taşımama kararını “Saçmalık” olarak değerlendiren bir başka yaşlı yurttaş ise “Bu zamana kadar millet alışmıştı. Ne diyeceksin ki? Zaten geçinemeyen emekli sıkıntıya girecek” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.