“Kanun Hükmü” belgeseli, bu yıl 60’ıncısı düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali’ndeki seçkiden çıkarıldı. Festival Yönetmeni Dr. Ahmet Boyacıoğlu, filmde yer alan bir kişinin yargı süreci devam ettiği için belgeselin festivalden çıkarıldığını açıkladı. Belgeselin festivalden çıkarılması, oyuncular ve sendikalar tarafından tepkiyle karşılandı. Bu arada belgeselin görüntü yönetmeni İlker Berke hayatını kaybetti.
60. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 7-14 Ekim’de düzenlenecek. “Ulusal Belgesel Yarışma” kategorisinde yer alan, Nejla Demirci’nin yönettiği “Kanun Hükmü” belgeseli festivalden çıkarıldı. Belgesel, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden alınan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın mücadelesini anlatıyor. Festival Yönetmeni Dr. Ahmet Boyacıoğlu, filmde yer alan bir kişinin yargı süreci devam ettiği için belgeselin festivalden çıkarıldığını açıkladı. Boyacıoğlu, yargı süreci tamamlandıktan sonra filmin Antalya’da gösterileceğini söyledi:
Gerekçe: “Bir kişinin yargı süreci devam ediyor”
“Festivalimizde, Ulusal Belgesel Film Yarışması bölümüne seçilen ‘Kanun Hükmü’ adlı filmde yer alan bir kişi ile ilgili yargı sürecinin devam ettiği saptanmıştır. Bu nedenle yargıya intikal etmiş bir konuda yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkilememek adına filmin bu yılki seçkiden çıkarılmasına karar verilmiştir. Biz; sinemanın bağımsızlığına, sanatçıların fikirlerini özgürce yansıtabilmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz. Belgeselde yer alan kişi ile ilgili yargı süreci tamamlandıktan sonra film, Antalya’da gösterilecektir.”
“Belgesel sinemaya darbe”
Belgeselin yönetmeni Nejla Demirci, belgeselin festivalden çıkarılmasına tepki gösterdi. Yaşananları “sinemaya darbe” olarak olarak değerlendiren Demirci, henüz yapım aşamasındayken de belgeselin yasaklandığını, bu nedenle yargıya başvurduklarını söyledi, “Nihayetinde AYM eserimi ifade özgürlüğü, bilim ve sanat özgürlüğü çerçevesinde değerlendirdi ve tarafıma tazminat ödenmesine karar verildi” dedi.
Filmin kaldırılma gerekçesinin aldatmaca olduğunu söyleyen Demirci, şöyle devam etti:
“Belgeselin konusu sivil direniş ve mücadele örneğidir. Mahkeme üzerinde belgesel filmin hiçbir baskı etkinliği yokken KHK ile öğretmeni işten çıkaran yönetimin fiili baskısı vardır. Filmin kaldırılma gerekçesi aldatmacadır, mahkemeyi etkileme potansiyeli mevcut iktidarda fazlasıyla vardır, filmler sadece toplumu bilgilendirme amaçlıdır. Bu yaşanan hukuksuzluk, açık seçik sansürün muhatabı sanat özgürlüğünden yararlanması gereken Türkiye toplumudur. Hukuk, demokrasi isteyen Türkiye toplumu mağdur edilmiştir. Bu yaşanan belgesel sinemaya bir darbedir. Bunun sorumlusu Antalya Altın Portakal Film Festivali’dir.”
Jüri üyeleri görevlerini bıraktı
Jüride yer alan sanatçılar belgeselin festivalden çıkarılmasına tepki gösterdi. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ve Belgesel Film Yarışması Seçici Kurulu bölümlerinde görevli jüri üyeleri görevlerini bıraktıklarını duyurdu. Görevini bırakanlar arasında Demet Akbağ, Ayşegül Aldinç, Onur Saylak, Özcan Alper, Mehmet Günsür, Hazar Ergüçlü ve Ezel Akay da bulunuyor:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Filmlerde suç unsuru arayan bu bakışı ve sansür yaptırımının normalleşmesini kabul etmiyoruz. Altın Portakal Film Festivali geniş bir mutabakatla topluma aittir. Demokratik ilkelerden, ifade özgürlüğünden ödün veremez. Festivaldeki görevimizi, ‘Kanun Hükmü’ filminin seçkiye geri alınmasıyla yerine getirebileceğimizi kamuoyuna duyururuz.”
Sendikalardan tepki
Oyuncular Sendikası, Sinema Emekçileri Sendikası (Sine- Sen), Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), Belgesel Sinemacılar Birliği de belgeselin festivalden çıkarılmasına tepki gösterdi. 60. Antalya Film Festivali’nde sansür uygulandığını söyleyen kurumların açıklaması şöyle:
Kamuoyuna.#OyuncularSendikası pic.twitter.com/Z0dnht6FHi
— Oyuncular Sendikası (@oyuncusendika) September 23, 2023
Kamuoyuna duyurumuzdur… #sansürehayır#antalyaff2023 pic.twitter.com/A0EJBFloid
— SİYAD (@Siyad_) September 23, 2023
Üyemiz Nejla Demirci’nin “Kanun Hükmü” filminin Antalya Altın Portakal Film Festivali tarafından Ulusal Belgesel Yarışması seçkisinden kaldırılmasına karşı duyurumuzdur. pic.twitter.com/EeXpRagPSj
— BSB (@belgeselsinema) September 23, 2023
“Kanun Hükmü” belgeseline uygulanan sansürün bir an önce ortadan kaldırılmasını, belgesel filmin yarışmaya tekrar kabul edilmesini talep ediyoruz.
— Sine-Sen (@DiskSine) September 24, 2023
Yan Yanayız, Sansürün Karşısındayız!#KanunHükmümdeSansür #BenimFilmimYasaklanamaz #BelgeselSinemayaDarbe pic.twitter.com/afYRD8btth
Yönetmen hayatını kaybetti
Bütün bu olayla yaşanırken belgeselin görüntü yönetmeni İlker Berke ise hayatını kaybetti. Berke’nin vefat haberini Nejla Demirci duyurdu:
“Kanun Hükmü belgesel ekibinden görüntü yönetmeni sevgili dostum güzel insan İlker Berke’yi kaybettik. Oysa daha dünden cevapsız çağrısı var. O telefona bakamadım… O telefona geri dönemedim.”
Yönetmen Sadık Bakkal ise cenazenin yarın (26 Eylül) Ankara’dan kaldırılacağını bildirdi:
“Dostumuz İlker Berke hakka yürüdü. İlker Berke’ye Allah’tan rahmet niyaz ediyorum, İlker’in koruyucu meleği İlkim Berke ablaya sabır diliyorum. Dostların şahı İlker salı günü öğle namazını müteakip Ankara Cebeci Asri Mezarlığı’nda uğurlanacak. İlker baba dostlarının başı sağalsın.”