AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü (26 Eylül) kabine toplantısının ardından satış fiyatı 9 bin 500 Türk Lirası’nı (TL) geçmeyen cep telefonu ve bilgisayarlar için gençlere 5 bin 500 TL destek vereceklerini açıkladı. Peki, AKP bu konuda gençlere ne vadetmişti?
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi dün (26 Eylül) AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de toplandı. Erdoğan toplantının ardından 14 Mayıs seçimlerinden önce gençlere vadedilen cep telefonu ve bilgisayar desteği hakkında konuştu. Erdoğan “Gençlerimize piyasa satış fiyatı 9 bin 500 TL’yi geçmeyen cep telefonu ve bilgisayarlar için toplamda 5 bin 500 TL’ye kadar teknolojik cihaz desteği vereceğiz” dedi.
Peki, Erdoğan seçimden önce gençlere ne vadetti, ne verdi, bu süreçte ne oldu?
AKP’nin seçim beyannamesinin 42. sayfasında yer alan “Gençlik” bölümünde söz konusu vaat şöyle geçiyor:
“Yükseköğrenimdeki gençlerimize bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlayacağız.”
Erdoğan, 14 ve 28 Mayıs seçimlerinin ardından seçim beyannamesinde gençlere verilen sözlerin hayata geçirileceğini söyledi ve “Gençlerimize bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlayacağız. Ayrıca aylık 10 GB ücretsiz internet vereceğiz. Cep telefonu, bedava internet, gençlik bankası ile ilgili Mehmet Bey (Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek) çalışıyor. Gençlere verdiğimiz sözleri tutacağız” dedi.
Konu daha sonra 21 Ağustos’ta yapılan kabine toplantısında gündeme geldi. Toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, üniversite öğrencilerinin vergisiz telefon ve bilgisayar almasına yönelik bir çalışma olduğunu fakat detay veremeyeceğini söyledi.
Bakan Şimşek, şöyle konuştu:
“Çalışmamız var ama onun detayını veremiyorum. Yasal düzenleme gerektiren konularda tabii ki Meclis’in açılması gerekir. İdari karar gerektirenler idari kararla yapılır. Ne zamanlama, ne içerik konusunda kesinleşmemiş konularda değerlendirme yapmayacağım. Genel konuşuyorum. Birden fazla konu var. Dolayısıyla prensip olarak ayaküstü çalışmanın tamamlanmadığı konularda değerlendirme yapmam doğru değil.”
Bakan Uraloğlu: “Modellerde kısıtlama olacak”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 30 Ağustos’ta Hürriyet’ten Aysel Alp’e konuştu. “Vergisiz telefon tüm model ve markaları kapsamayacak” diyen Uraloğlu, “Türkiye’de üretilen telefonları kapsayacak ve bunlar için de bir üst sınır olacak” dedi.
Uraloğlu ayrıca açıköğretim dahil bütün üniversite öğrencilerinin vergisiz telefon uygulamasından faydalanabileceğini belirtti:
“ÖTV ve KDV’siz cep telefonundan, üniversite öğrencilerinin tamamı gelirlerine bakılmaksızın, açıköğretim ve yüksekokulda okuyanlar dahil, 7 milyon öğrenci yararlanacak.”
Model kısıtlaması yok, vergi muafiyeti yok, açıköğretim yok
Erdoğan’ın dün yaptığı açıklamayla ise vergi muafiyeti konusu rafa kalkmış gibi duruyor. Buna göre, piyasa satış fiyatı 9 bin 500 TL’yi geçmeyen cep telefonu ve bilgisayarlar için toplamda 5 bin 500 TL’ye kadar destek verilecek.
Erdoğan’ın açıklamasına göre Bakan Uraloğlu’nun bahsettiği gibi bir model kısıtlamasına gidilmedi. Açıköğretim öğrencileri ise uygulamanın dışında tutuldu.
Erdoğan’ın X hesabından yapılan paylaşımda “Örgün eğitimdeki üniversiteli gençlerimize vaadimiz olan cep telefonu ve bilgisayar desteğini hayata geçiriyoruz” denildi.
Örgün eğitimdeki üniversiteli gençlerimize vaadimiz olan cep telefonu ve bilgisayar desteğini hayata geçiriyoruz.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 26, 2023
Gençlerimize piyasa satış fiyatı 9 bin 500 lirayı geçmeyen cep telefonu ve bilgisayarlar için toplamda 5 bin 500 liraya kadar teknolojik cihaz desteği vereceğiz. pic.twitter.com/AwUep486P7