Tarihçi Yuval Noah Harari, Türkiye İş Bankası tarafından Cumhuriyet’in 100. yılı nedeniyle düzenlenen “Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış” konferansının kapanışında konuştu. Harari, konuşmasında yapay zekâya ve Atatürk’ün gelecek için oluşturduğu vizyona değindi.

Tarihçi Yuval Noah Harari, Türkiye İş Bankası’nın, Cumhuriyet’in 100. yıldönümü vesilesiyle düzenlediği uluslararası “Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış” başlıklı konferansın son gününde gelecek trendleri ve yapay zekâyla ilgili konuştu.
Harari, yapay zekânın daha önceki tüm devrimlerden farklı olduğunu, tarihte ilk kez bir teknolojinin kendi kendine kararlar verebildiğini söyledi ve insanın yarattığı yapay zekânın pek çok yönden insandan üstün olduğunu, insanlardan çok daha farklı şekilde düşünüp karar verebildiğini belirtti
Harari şöyle devam etti:
“Şu anda aşina olduğumuz ChatGPT gibi yapay zekâ çalışmaları, organik yaşamın gelişimiyle kıyaslanacak olursa henüz amip aşamasında. Yepyeni bir evrimsel sürecin hala ilk adımlarındayız. Bu organik bir evrim değil. İnorganik bir zekâ ve organik varlıklara göre milyonlarca kez daha hızlı ilerliyor. Organik hayat milyarlarca yılda evrildi ama yapay zekâda bu sadece birkaç on yıl sürebilir.”
Yapay zekânın yeni finansal cihazlar geliştirebileceğini söyleyen Harari, “Bunlar insanların anlayabileceğinin ötesinde olabilir ve 20 yıl sonra hiçbir insan, finansal sistemin nasıl işlediğini anlayamayabilir. Tamamen yapay zekâya güvenmek zorunda kalabiliriz. 2007-2008’de Wall Street’te birkaç deha yeni finansal cihazlar icat etti. Kimse anlamıyordu, kimse regüle etmedi. Birkaç yıl bunlar harika göründü, sonra hepsi çöktü. Yapay zekâya finansal sistem üzerinde artan bir güç verirsek belki birkaç yıl her şey iyi gidebilir, sonra çökebilir ve kimse ne olduğunu anlayamaz. Bu başka alanlarda da olabilir. Öyle bir noktaya geliriz ki kendi yaşadığımız süre içinde dünyayı hiç anlamayabiliriz. Sistemler bizlerle ilgili kararlar almaya başlayabilir. Bizim korkmamız gereken gelecek bu” diye konuştu.
“Banka hesapları olabilir, çalışan istihdam edebilirler”
Yuval Noah Harari, yapay yetkin zekâyla ilgili ise şöyle dedi:
“Bu, tarihin ya da geçmişin sonu olmayacak ama insanın günlük hayatı belki sona erecek. Şu ana kadar verdiğimiz bütün kararlar insanlar tarafından verildi. Çiftçi tarlasına ne ekileceğine kendisi karar veriyordu, liderler ülkeleriyle ilgili kararları kendileri alıyordu. Ama artık insanların verdiği kararlar yapay yetkin zekâ tarafından veriliyor. Dünya nüfusu 8 milyar. 8 milyardan fazla yapay zekâ ajanı yaratabiliriz. İnsanlar karar vermede azınlıkta kalabilir.”
“Atatürk eskiye bakmadı gelecek için vizyon oluşturdu”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Yuval Noah Harari, Atatürk’ün “Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin” sözüyle ilgili de şöyle dedi: “Liderlerin gelecek vizyonu olmalı diyoruz. Atatürk eskiye bakmadı ve gelecek için bir vizyon oluşturdu. İşte bu ruha şimdi de ihtiyacımız var.”
Konferans iki gün sürdü
Türkiye İş Bankası’nın Cumhuriyet’in 100. yıldönümü nedeniyle düzenlediği “Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış” konferansı iki gün sürdü.
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali ve Genel Müdürü Hakan Aran’ın ev sahipliğinde İş Kuleleri Salonu’nda düzenlenen konferans, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açılış konuşmasıyla başladı. Konferansın ilk gününde Adnan Bali, iktisâdi bağımsızlık hedefinde Atatürk’ün ekonomi stratejilerine ilişkin konuştu. Roma Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fabio L. Grassi “Atatürk’ü yeniden düşünmek, Batı medeniyetini yeniden düşünmek” başlıklı sunumla yorumlarını paylaştı.
2011 Nobel Ödülü’nün sahibi ekonomi profesörü Thomas J. Sargent de günümüz makro ekonomik politikası üzerine değerlendirmelerini aktardı.
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, konferansın ikinci gününde geleceğin bankası olma vizyonuna ilişkin bir konuşma yaptı. Ayrıca, Massachusetts Institute of Technology (MIT) Dijital Ekonomi Girişimi’nin Kurucu Ortağı Andrew McAfee içinde bulunduğumuz dijital çağa ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı da Cumhuriyet ile yüzyıl boyunca kat edilen mesafeye ve bundan sonrası için yapılması gerekenlere ilişkin konuştu.