Ayşenur Arslan gözaltına alındı

Halk TV programcısı Ayşenur Arslan, Ankara’daki bombalı saldırı sonrası canlı yayında kullandığı ifadeler nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Arslan Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne götürüldü.

Gözaltına alınan Ayşenur Arslan, Terörle Mücadele ekiplerince İstanbul Adliyesi’ne getirildi.

Ankara’daki Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yönelik 1 Ekim 2023’te meydana gelen saldırıyı değerlendiren gazeteci Ayşenur Arslan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi Amirliği ekiplerince evinden gözaltına alınan Arslan, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne götürüldü.

Arslan’ın gözaltına alındığını gazeteci Seyhan Avşar duyurdu:

“TEM polisleri Ayşenur Arslan’ın kapısında. Ayşenur abla gözaltına alınıyor. Çağlayan’a götürülecek.”

Ne oldu?

Gazeteci Ayşenur Arslan Halk TV’deki “Medya Mahallesi” programında (2 Ekim) Ankara’da meydana gelen bombalı saldırıya ilişkin konuştu. Arslan, “Belki kendisini patlattı denilen kişi, terörist üzerinde ya da arabada uzaktan kumandalı patlayıcı olduğunu bilmiyordu. Çünkü o kadar manasız ki gelip hiçbir şey yapamadan ölünmez. Bana sorarsanız her şeye aykırı, durup dururken kendini patlatmış. Esas olarak bu benim aklıma takılan şeylerden biri, iddia edemem elbette ama bir arabanın şoförü öldürülerek neden o kadar kolaydır ki kilidiyle açacaksınız, düz kontak çalıştıracaksınız, bombayı şey yapıp gideceksiniz. Ankara’da bunu yapmak varken neden Kayseri’de birini öldürerek ‘Ben geliyorum bombalar sırtımızda tabanca belimizde’ mi, nedir yani?” dedi.

Bunun üzerine Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) harekete geçti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, “Bu ahlaksız terör sevici zihniyete ve ekranlardaki bu ucube yorumlara tahammül etmemiz mümkün değildir” diyerek hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu. Açıklamada, “Kahraman polisimizin refleksleri ve erken müdahalesi ile olası bir katliamın engellenmesine adeta üzülen bu sapkın zihniyete tüm milletimiz gibi biz de karşıyız. Bu hastalıklı sözlerin yayınlandığı Halk TV ve ilgili kişi hakkında gerekli inceleme derhal başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

Kararın ardından Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu, Aslan’ın programın yayından kaldırıldığını duyurdu:

“Halk TV olarak ülkemize demokrasinin yerleşmesi için çok sesliliğe büyük önem veriyoruz. Bugüne kadar birçok bedel ödeyerek, her türlü cezaya ve baskıya rağmen farklı sesleri ve muhalif duruşları ekranımızda yansıtmaktan geri adım atmadık, atmayacağız da. Halk TV ülkemizde demokrasinin gelişmesi için vazgeçilmez bir nefes borusudur. Bu konuda tek kırmızı çizgimiz, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu Türkiye Cumhuriyeti devletinin bölünmez bütünlüğüdür. Halk TV, güvenlik güçlerimizin bu kapsamda yürüttüğü terörle mücadelenin kayıtsız şartsız yanındadır. Dün yayınlanan Medya Mahallesi programında canlı yayında edilen talihsiz sözler, aynı programda terör lanetlenmiş olsa da, Halk TV’nin en başta bahsettiğimiz duruş ve bakışının sınırlarını aşmaktadır. Bu sebeple programın sonlandırılması kararını aldığımızı, kamuoyuna üzüntülerimizle duyururuz.”

Gelişmelerin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da Ayşenur Arslan hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Savcılık açıklamasında “2 Ekim tarihinde Halk TV isimli kanalda yayınlanan bir programda Ayşenur Arslan’ın 1 Ekim tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü önünde bölücü terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen saldırıya yönelik sarf ettiği sözlere ilişkin ‘terör örgütü propagandası yapma’ ve ‘suçu ve suçluyu övme’ suçlarından soruşturma başlatılmıştır” denildi.

TGC’den gözaltına tepki: “Özgür bırakılmasını talep ediyoruz”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Arslan’ın gözaltına alınmasının ardından bir açıklama yaptı.

“Gazeteci mesleği gereği her olayı sorgulamakla yükümlüdür” denilen açıklamada TGC üyesi Arslan’ın özgür bırakılması talep edildi:

“Gazeteci mesleği gereği her olayı sorgulamakla yükümlüdür. Gazeteci, önce halka ve gerçeğe karşı sorumludur. Bu sorumluluk kamu otoriteleri ve işverenine olan sorumluluklarından önce gelir Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre gazeteci kamuoyunun doğru bilgilendirilme hakkından sorumludur. Gazeteci ifade özgürlüğünün sınırsız olmadığını bilmeli ancak ifade özgürlüğünün sadece olumlu karşılanan, zararsız haber ya da düşünceleri değil, aynı zamanda ‘devleti şoke eden, inciten, rahatsızlık veren’ düşünceleri de kapsadığının bilincinde olmalıdır.

Bildirgenin ışığında Ayşenur Arslan’ın terör olayıyla ilgili sorgulaması ve ifade ettiği düşünceleri nedeniyle gözaltına alınması kabul edilemez. Halk TV yönetimi tarafından programının kaldırılması basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne doğrudan müdahaledir. Düşünce ve ifade özgürlüğünün kullanılmasının başlıca yolu olan basın ve yayın özgürlüğü temel insan haklarındandır. Bu hakların demokratik hukuk devletinde anayasal güvence altında olması esastır. Üyemiz Ayşenur Arslan’ın özgür bırakılmasını talep ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.