Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

6 milyon insanın geçim kaynağıydı: TikTok, çevrimiçi alışveriş hizmetini sonlandırdı

Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisi Endonezya’da sosyal medya platformları üzerinden satış yapmanın yasaklanmasıyla sosyal medya uygulaması TikTok, ülkedeki çevrimiçi alışveriş hizmetini askıya aldı. Yasak, Cakarta saatiyle 17:00’de başlayacak.

Hükümet, sosyal medya platformları üzerinden satışı yasaklayarak yüz yüze satış yapan işletmeleri korumayı hedefliyor. Endonezya Ticaret Bakanı Zulkifli Hasan, sosyal medya ve çevrimiçi ticaretin birbirinden ayrılması gerektiğine vurgu yapmış ve kişisel bilgilerin ticari amaçlarla kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğini kaydetmişti.

Sosyal medya platformlarına hükümetin aldığı bu karara uymak için bir hafta süre tanıyan Hasan, uymamaları halinde ülkede faaliyet gösterme lisanslarını kaybedebileceklerinin sinyalini vermişti.

TikTok Shop.

TikTok Shop: 6 milyon insanın geçim kaynağı

Endonezya’da çevrimiçi ticaret son yıllarda giderek arttı. Merkez Bankası tahminlerine göre e-ticaret satışlarının değeri 2018 ila 2024 yılları arasında altı kattan fazla artacak ve 689 trilyon Endonezya rupisine (44 milyar dolar) ulaşacak. TikTok, Endonezya için büyük bir pazar. 278 milyon kişinin yaşadığı ülkede 125 milyon TikTok kullanıcısı bulunuyor. TikTok Shop, iki yıl önce Endonezya pazarına girdi ve gittikçe de pazar payını büyütüyor. Ülkede 6 milyondan fazla kişi geçimini TikTok üzerinden sağlıyor.

Haziran ayında TikTok’un CEO’su Shou Zi Chew, Endonezya’yı ziyaret etmiş ve önümüzdeki üç ila beş yıl içinde bölgeye milyarlarca dolar yatırım yapma sözü vermişti.

TikTok Shop, mağazaları nasıl etkiledi?

Online perakendecilerin gelişmesi, mağazalara da darbe indirdi. Örneğin kaftan gibi kıyafetler satan Tanah Abang Market’in sahibi Sukmamalingga, BBC News Indonesia’ya verdiği röportajda, “Endonezya’nın farklı bölgelerinden gelen müşterilerimin hiçbiri, sık sık yeni model kıyafetlerin fotoğraflarını göndermeme rağmen artık alışveriş yapmıyor” diyor.

Hükümetin verilerine göre Endonezya ekonomisinin neredeyse üçte ikisini oluşturan ve mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler olarak bilinen 64 milyondan fazla küçük işletme var.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.