Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erkek şiddeti bitmiyor: Eylül ayında 32 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, eylül ayına ilişkin erkek şiddeti verilerini açıkladı. Rapora göre eylül ayında 32 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 18 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.

Rapora göre öldürülen 32 kadından 12’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesiyle, biri ekonomik bahane ile, üç kadın ise asıl hedef olan kadınların yanında olmaları bahanesiyle öldürüldü. Aynı raporda, 16 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilemediğine yer verildi.

Raporda, “16 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” denildi.

Kadınlar kimler tarafından öldürüldü?

Rapora göre eylül ayında öldürülen 32 kadının 14’ü evli olduğu erkek, altısı birlikte olduğu erkek, ikisi eskiden evli olduğu erkek, biri tanıdığı biri, ikisi eskiden birlikte olduğu erkek, üçü akrabası olan bir erkek, biri kardeşi, ikisi oğlu tarafından öldürüldü. Bir kadının öldüren kişi ile yakınlığı tespit edilemedi Bu ay kadınların yüzde 43’ü evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü

Kadınların 19’u evinde, 12’si sokakta, biri kamusal alanda öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 59’unun cansız bedeni evlerinde bulundu. 

Kadınlar en çok ateşli silah  ile öldürüldü

Bu ay öldürülen kadınların 19’u ateşli silahlarla, 13’ü kesici aletlerle öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 59’u ateşli silah ile öldürüldü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.