Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski NBA oyuncusu Dominique Wilkins neden bir futbol takımı aldığını The Players’ Tribune’e yazdı

Efsanevi basketbolcu “Hall Of Famer” Dominique Wilkins, Amerika Birleşik Devletleri’nin takımlarından Birmingham Legion FC’ye ortak oldu. 63 yaşındaki eski sporcu şimdinin iş adamının The Players’ Tribune için kaleme aldığı yazıyı Medyascope Spor’dan Uğurcan Kanca çevirdi.

Eski NBA oyuncusu Dominique Wilkins neden bir futbol takımı aldığını The Players’ Tribune’e yazdı

İnsanlar yakın zamanda Birmingham’da profesyonel bir futbol takımının sahibi olduğumu öğrendiklerinde genellikle iki şey oluyor. Aslında iki soru. Birincisi….

Futbol mu?

Ve hemen ardından….

Birmingham mı?

Bu yüzden insanlara neler olduğunu anlatmak için buraya küçük bir şeyler yazmak istedim. Hemen bir sırla başlayayım, hakkımda pek fazla kişinin bilmediği bir şey: Ben tam bir futbol fanatiğiyim.

En küçük iki çocuğum zamanında Atlanta’da oynadı, yeğenlerim de öyle. Yani Hawks’tayken futbolla çok iç içeydim. Ancak 90’lı yılların ortasında Yunanistan ve İtalya’da top oynamak için Avrupa’ya gittiğimde futbolla aramda bir şeyler başladı. Futbola ve ne kadar büyük bir spor olduğuna dair hızlandırılmış bir kurs aldım. Futbol stadyumlarına doluşmuş 100.000’den fazla taraftar şarkı söyleyip dans ediyor ve iyi vakit geçiriyordu.

Oradaki ilk maçımı hâlâ hatırlıyorum. O kalabalıktaki tutku, sadakat, yoğunluk daha önce tanık olduğum hiçbir şeye benzemiyordu. O stadyumdaki herkes kesinlikle maça odaklanmıştı. Çocuklar, yetişkinler, iş dünyasının liderleri, esnaflar, küçük yaşlı nineler, herkes… Maç hepsi için ölüm kalım meselesiymiş gibi görünüyordu. Bir noktada koyu taraftar oldukları anlaşılan iki yaşlı adamın birbirlerine bağırmaya ve itişip kakışmaya başladığını hatırlıyorum. Düşünebiliyor musunuz? İki Yunanlı dede kimin takımının daha iyi olduğunu tartışıyor.

Şöyle bir şey oldu: Burada tamamen farklı bir şey var.

O andan itibaren kesinlikle bağımlı oldum. Ve o zamandan bu yana stadyumdaki enerji seviyesinin ve duygunun alışılmışın dışında olduğu düzinelerce maça gittim. O enerji, oyuncuların ruhu bu benim vücuduma işlemiş bir şeydi.

Ancak bir sporu sevmek ile bir takıma sahip olmayı istemek arasında büyük bir fark var. Oyuna duyulan sevgiden daha fazlası olmalı. İşte Birmingham burada devreye giriyor.

Bu şehir, bu topluluk, sadece… özel. KultureCity sivil toplum kuruluşundaki çalışmalarımın bir parçası olarak, geçtiğimiz birkaç yıl boyunca burada çok zaman geçirdim ve gerçekten çok etkilendim. Birmingham benim için inanılmaz derecede ilham verici. Ve bu sadece tahmin edebileceğiniz nedenlerden dolayı değil.

İnsanlar Birmingham hakkında konuşurken çoğu zaman tarihten bahsederler. Geçmişten. Ve bunu anlıyorum. Dürüst olmak gerekirse, bunu ben de yapıyorum. Yani, neredeyse şöyle: Nasıl yapmazsın? Birmingham bu ülkede sivil hakların ilerlemesinde çok önemli bir rol oynadı. Adalet ve daha iyi bir ulus için savaşmak üzere hayatlarını cesurca ortaya koyan kadın ve erkekler gerçek kahramanlardır. Onların başardıkları, bu kasabanın mirası, asla ama asla unutulmamalıdır.

Aynı zamanda, Birmingham’ın şu anda ne kadar inanılmaz olduğunun bazen unutulduğunu hissediyorum, şu anda olduğu gibi. İş dünyası burada patlama yaşıyor. Şehir büyüyor ve genişliyor, bunu her gün görüyorsunuz. Bir teknoloji merkezi haline geldi, sağlık alanında bir lider, bankacılık sektörü çok büyük, dünya standartlarında kolejler ve üniversiteler, harika müzeler var ve bu böyle devam ediyor. Birmingham bir fırsatlar şehri haline geldi. Ve sonra, gerçekten saklanıp mahalleleri ziyaret ettiğinizde ve herkesle konuşmaya başladığınızda, demek istediğim … ülkenin hiçbir yerinde daha iyi, daha misafirperver insanlar bulamazsınız.

Şimdi Legion FC ile yapmak istediğimiz şey, bu olağanüstü şehrin ruhunu yansıtan bir takım ve franchise oluşturmak. Futbol herkesin oynadığı bir spordur. İnsanları bir araya getirir. Bunun gerçekleşmesine yardımcı olmak için Birmingham’dan daha iyi bir yer olabilir mi?

Umudumuz, bu takımın tüm Birmingham halkının arkasında durabileceği ve gurur duyabileceği bir şey olması (kapsayıcı, çeşitli) tutkulu bir organizasyon, ortaya çıkan ve sıkı oynayan bir takım. Sizi yerinizden zıplatan ve tüm kalbinizle tezahürat yapmanızı sağlayan bir takım istiyoruz çünkü sahadaki oyuncular şehrinizi temsil ediyorlar, sizin için bir şeyler yapıyorlar. Sanki sahada oyuncularımızla birlikteymişsiniz ve herkes topluluk ruhuyla bir araya gelmiş gibi.

Buradan ayrılmadan önce Birmingham halkına her şeyden çok söylemek istediğim bir şey varsa o da şudur: Yaptığım her şey bu franchise ile ilgili her şey bu takıma yatırım yapmamın ve Legion FC’de harika bir şey inşa etmeye yardımcı olmak için kıçımı yırtarak çalışmamın tüm nedeni sizler için!

Bu benim için bir marka yaratmak ya da ikinci bir iş yapmak değil. Bu gerçekten bu spora olan sevgimi ve bu topluma olan sevgimi bir araya getirmek ve biraz sihir yapmaya çalışmakla ilgili. Hepiniz için.

Bunun benden çok daha büyük, herhangi bir kişiden çok daha büyük olmasını istiyorum. Bunun bizimle ilgili olmasını istiyorum. Birlikte. Ve uzun ömürlü olacak, bu topluluk için uzun süre gurur kaynağı olacak bir şey inşa etmek. Bu takımın Birmingham’ın geleceğinin büyük bir parçası olmasını istiyorum.

Önyargılı olabilirim ama bu geleceğin daha parlak olamayacağını düşünüyorum.

Kaynak: The Players’ Tribune

Çeviren: Uğurcan Kanca

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.