Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

RTÜK’ten Halk TV’ye üst sınırdan para ve 5 kez program durdurma cezası

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Halk TV’ye iki ayrı programdaki yayın ihlâlleri gerekçesiyle üst sınırdan idari para ve 5 kez program durdurma cezası verdi.

RTÜK, haftalık olağan toplantısında Halk TV’ye ilişkin iki farklı izleme raporunu gündemine aldı. Toplantıda Ayşenur Arslan’ın 1 Ekim’de Ankara’da Emniyet Genel Müdürlüğü’nü hedef alan bombalı saldırı hakkında söyledikleri değerlendirildi.

RTÜK, yaptığı inceleme sonucunda 6112 sayılı kanunda yer alan “Yayıncılık hizmetleri, …Terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet edecek sonuçlar doğuracak şekilde sunamaz” hükmünü ihlâl ettiği gerekçesiyle Halk TV’ye üst sınırdan para ve 5 kez program durdurma cezası verdi.

RTÜK ayrıca açıklamasında Halk TV’nin “Haber Masası” programına da yer verdi. Raporda şöyle denildi:

“Programda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın FETÖ terör örgütünü savunan bir filmin 60. Altın Portakal Film Festivali’nde gösterilmesine tepki olarak desteğini çekilmesi yorumlanırken, konuk Ezel Akay’ın sözleri yasa ihlâli olarak değerlendirildi.”

RTÜK, Akay’ın “..bir kere bu ülke çok uzun yıllardır düşünce sahibi yazarlarını, gazetecilerini öldürmüş, işkence etmiş, mahkum etmiş bir geleneğe sahip” sözlerinin yasada geçen yayıncılık ilkelerini ihlâl ettiğine karar verdi.

Bu program için de RTÜK, Halk TV’ye ayrıca idari para cezası verdi.

“Kraldan çok kralcılık”

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, Halk TV’ye verilen cezalarla ilgili X hesabından “Savcılığın bile Ayşenur Arslan’ın sözleri nedeniyle ifadesini aldıktan sonra serbest bıraktığı ve ‘suç’ belirlemesi yapmadığı bir ortamda RTÜK, ‘terör eyleminin , terörün amaçlarına hizmet’ edildiği ‘suçunu’ tespit etmesi oldukça manidar. Kraldan çok kralcılığın son örneği” diye yazdı.

Ne oldu?

Gazeteci Ayşenur Arslan Halk TV’deki “Medya Mahallesi” programında (2 Ekim) Ankara’da meydana gelen bombalı saldırıya ilişkin konuştu.

Arslan, “Belki kendisini patlattı denilen kişi, terörist üzerinde ya da arabada uzaktan kumandalı patlayıcı olduğunu bilmiyordu. Çünkü o kadar manasız ki gelip hiçbir şey yapamadan ölünmez. Bana sorarsanız her şeye aykırı, durup dururken kendini patlatmış. Esas olarak bu benim aklıma takılan şeylerden biri, iddia edemem elbette ama bir arabanın şoförü öldürülerek neden o kadar kolaydır ki kilidiyle açacaksınız, düz kontak çalıştıracaksınız, bombayı şey yapıp gideceksiniz. Ankara’da bunu yapmak varken neden Kayseri’de birini öldürerek ‘Ben geliyorum bombalar sırtımızda tabanca belimizde’ mi, nedir yani?” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.