Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Suriye’de Türkiye’ye ait SİHA düşürdü

Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ait F-16 savaş uçağı, Suriye’de Türkiye’ye ait silahlı insansız hava aracını vurdu. Böylece Washington ilk kez NATO müttefiki Türkiye’ye ait bir uçağı düşürdü.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye hava sahasında Türkiye’ye ait bir SİHA düşürdüklerini açıkladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, komutanların Amerikan kuvvetlerine 500 metre kadar yakına gelen İHA’nın potansiyel bir tehdit oluşturduğunu ve meşru müdafaa amacıyla SİHA’yı vurduklarını söyledi.

Türkiye’nin “meşru güvenlik kaygılarının” kabul edildiğini ve “ABD güçlerine yönelik herhangi bir riski önlemek için ABD ile Türkiye arasında yakın koordinasyonun önemini” vurgulayan Ryder, Türkiye’nin en güçlü ve en değerli NATO müttefiki olduğunu bir kez daha vurguladı.

ABD’li yetkili ne demişti?

İsminin açıklanmaması koşuluyla Reuters’a konuşan iki ABD’li yetkili, Washington’un Türk yetkilileri Amerikan askerlerine yakın bir bölgede operasyon yaptıkları için uyarmasının ardından Türk SİHA’sını düşürdü.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ve yerel bir güvenlik kaynağı da ABD liderliğindeki koalisyonun Suriye’nin kuzeydoğusundaki bir üs yakınlarına Türkiye’ye ait bir SİHA’nın düşürüldüğünü açıkladı.

Türkiye yalanladı, ABD doğruladı

Reuters’a konuşan bir Milli Savunma Bakanlığı kaynağı, sosyal medyada görüntüleri de paylaşılan SİHA’nın TSK’ya ait olmadığını söyledi. Fakat Wall Street Journal’a (WSJ) konuşan ABD’li yetkili, vurulan SİHA’nın Türkiye’ye ait olduğunu ve harekete geçmeden önce de bunun farkında olduklarını belirtti.

Ne olmuştu?

1 Ekim Pazar günü Ankara’da bakanlık önünde düzenlenen bombalı saldırının ardından saldırganların Suriye’den geldiğini açıklamıştı. Fidan, “Irak ve Suriye’de PKK/YPG’ye ait olan bütün tesisler bundan sonra topyekûn meşru hedeftir” demişti. Fidan’ın bu açıklamasının ardından TSK bu bölgedeki operasyonlarını hızlandırmıştı.

Suriye’de 900 askeri bulunan ABD, ülkenin kuzeydoğusunda IŞİD’e karşı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile birlikte çalışıyor. Türkiye ise SDG’nin omurgasını oluşturan Halk Savunma Birlikleri’ni (YPG) ve bağlı olduğu, Suriye’nin kuzeyinde geniş bir alanı yöneten Demokratik Birlik Partisi’ni (PYD), PKK’nın uzantısı olarak görüyor ve “terör örgütü” olarak nitelendiriyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.