CHP Diyarbakır İl Kongresi’nde Özgür Özel rüzgarı: “Barış ve kardeşlik talebi karşısında saygıyla eğiliyorum”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) genel başkanlığına adaylığını açıklayan Özgür Özel, Diyarbakır İl Kongresi’ne katıldı. Burada ayakta alkışlanan Özel, Diyarbakır’ın barış ve kardeşlik talebi karşısında saygıyla eğildiğini söyledi, “Gaffar Okkan’ı, Ape Musa’yı, Tahir Elçi’yi saygıyla anmak ve şu sözü tekrarlamak lazım: Barışa, demokrasiye, kardeşliğe, özgürlüğe dair ne varsa hepsi bizimdir ve bu talepler asla suç değildir” dedi.

CHP Diyarbakır İl Kongresi, Bağlar’da bir düğün salonunda düzenlendi. Kongreye CHP’nin genel başkan adayları Özgür Özel, Örsan Öymen, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, milletvekilleri, bazı siyasi parti temsilcileri ve partililer katıldı. Kongreye tek listeyle gidildi, seçimi mevcut il başkanı Abdullah Atik kazandı.

Kongrede en dikkat çeken isim Özgür Özel‘di. Ayakta alkışlanan Özel, polis memuru Gaffar Okkan’ı, gazeteci Ape Musa’yı ve avukat Tahir Elçi’yi andı, “Diyarbakır ve sizlerin barış ve kardeşlik talebi karşısında saygı ile eğiliyorum. Geçmişte ‘Kürt meselesi vardır ve benim meselemdir’ diyen biri şu anda ülkeyi yönetiyor. Hem de, ‘Kürt meselesi diye bir mesele yoktur’ diyen bir parti ile birlikte. Şimdi ise Kürt sorunu olduğunu inkar ediyorlar. Kürt sorununu biliyor ve siyaseten istismar etmeden çözmeye söz veriyorum” dedi.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu‘yla tanışma hikâyesini anlatan Özel, “Tanrıkulu, İstanbul milletvekiliyken gittiğim yerlerde bana, neden Diyarbakır’ın vekili olmadığı söyleniyordu. Evet şimdi Diyarbakır milletvekili olarak karşımızdadır. Kendisini yürükten kutluyorum” diye devam etti.

“Anaların gözünün yaşı ve emekçinin terinin rengi olmaz”

Özel, Tanrıkulu’ndan sonra Diyarbakır’a en çok gelen birkaç isimden biri olduğunu belirterek, “CHP için bu zor coğrafyada görev yapan il örgütümüze teşekkür ediyorum. Burada doğru yerde durmak başka yorumlanabiliyor. Geçmişte söylediğimiz bir şeyin altını çizelim. Ananın gözünün yaşı ve emekçinin alın terinin rengi olmaz. Bunun Türkü, Kürdü, Alevisi, Sünnisi olmaz. Emekçinin alın terinin hakkını alacağı yarınlarda buluşacağız” diye konuştu.

Belediyelere kayyum atanmasına karşı olduğunu söyleyen Özgür Özel, Diyarbakır’da bir milletvekili çıkarmanın ve cumhurbaşkanı adaylarının aldığı desteğin önemli olduğunu, ancak seçim yenilgisinin boyunlarını büktüğünü söyledi. Özel, “Artık ayrıştıran, ötekileştiren zihniyete hayır diyoruz. Herkes için CHP değil, emekçiler, barışa, hürriyete inanlar için CHP. Partimizin gençlere, daha çok kadına ve güçlenmesine ihtiyacı var” dedi.

Öymen: “12 yılda girilen tüm seçimler kaybedildi”

CHP’nin genel başkanlığına adaylığını açıklayan Örsan Öymen de kongreye katıldı. Bu kongrelerin özeleştiri için bir fırsat olduğunu söyledi. Mevcut yönetim döneminde 12 yılda girilen tüm seçimlerin kaybedildiğini söyleyen Öymen, “Bir belediye seçiminde göreceli bir başarı elde edildi. Önemlidir ama yeterli değildir. 1989 yılında SHP döneminde Türkiye çapında SHP birinci parti olmuştur. Biz o seçim sonuçlarını örnek almıyoruz. Yenilgilerine alıştırılmış bir halimiz var. O ruh halinden kurtulmamız gerekiyor. Partinin oy oranları yüzde 22 ile 26 arasında sıkıştırılmıştır” diye konuştu.

“CHP’yi barıştan ve dostluktan yana bir çizgiye taşımamız lazım”

Kongre Divan Başkanlığı görevini üstlenen CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise bugüne kadar Diyarbakır’ı ve Diyarbakırlıları hiç mahcup etmediğini, bundan sonra da etmeyeceğini söyledi:

“Partimizi gerçekten halkın partisi yapacağız. Halkın partisi yapmak için bu kongreleri yapıyoruz. Partimizi, yoksullardan, kadınlardan ve ezilenlerden, barıştan dostluktan yana olan bir çizgiye taşımamız lazımdır. Bu kurultaydan sonra partimize baktıklarında insanlar bunu görmeliler. Bu halkın bizden büyük beklentileri vardır. O beklentilere layık olan siyasi çizgiyi partimizde oturtmamız lazımdır.”

“Artık bir değil en az dört vekil bekliyoruz”

Kongreye tek listeyle gidildi. Listedeki isim ise mevcut başkan Abdullah Atik’ti. Atik, yeniden CHP Diyarbakır İl Başkanlığı’na başkan oldu. Kongrede konuşan Atik, göreve geldikten sonra ev ev, köy köy, mahalle mahalle dolaşarak partilerini ve genel başkanlarını anlattıklarını söyledi.

Artık daha fazla milletvekili çıkarmak istediklerini söyleyen Atik, “Ciddi anlamda karşılık bulduk. Emeğin karşılığını kat kat almaya başladık. 16 bin olan oyumuzu 80 bine çıkarmayı başladık. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 73 oy aldık. 40 yıldan sonra vekil çıkardık, bu tarihi bir rekordur. Daha önce köylerde tek oyumuz yok iken, şimdi 5 10 -50 oy almaya başladık. Oyumuzun olmadığı köy artık yok gibi. Artık bir vekil değil, en az 3 veya 4 vekil bekliyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.