Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fındıklı Belediyesi’nden nükleer silahın yasaklanması için adım: “Bir kullanımı yakıcı sonuçlara yol açar”

Fındıklı Belediyesi, Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması (TPNW) için Şehirlerin Talebi’ne (ICAN Cities Appeal) katıldı. Belediyenin açıklamasında, “Şehrimiz nükleer silahların dünya genelindeki topluluklar için oluşturduğu ciddi tehdit konusunda derin endişe duymaktadır. Vatandaşlarımızın bu tehditlerden arınmış bir dünyada yaşama hakkına sahip olduğuna inanıyoruz” denildi.

Rize-Fındıklı Belediyesi, halk ve belediye meclisinin nükleer silaha karşı aldığı karar sonucu ICAN Cities Appeal’a katıldı.

Belediyenin açıklamasında, nükleer silaha dur denilmesi gerektiği söylendi, “Dünyanın birçok coğrafyasında, sınırlarımıza çok yakın bölgelerde, karşı kıyımızda savaşlar ve göz yaşları var. Yaşamı savunarak Soğuk Savaş yıllarından günümüze artmış olan nükleer tehdide dur demeliyiz” denildi.

Bu dünya yalnız bizim değil

Nükleer silahın en çok Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya’da bulunduğu hatırlatıldı, “Dünyamız üzerinde bilinen 13 bin nükleer silahın sadece 250’sinin kullanımı ile 120 milyon insanın anında yaşamını yitireceği, oluşacak kıtlıktan ise 2 milyar insanın etkileneceği hesaplanıyor. ABD ile Rusya arasındaki bir nükleer savaşta ‘nükleer kış’ olacağı, 5-6 milyar insanın yaşamını yitireceği ön görülüyor, dolayısıyla insan neslini yok edebileceği biliniyor. Bu dünya yalnız bizim değil. Ne kadar canlının yok olacağı ve doğamızın, dünyamızın ne hale geleceğini hayal bile edemeyecek boyutlarda olacağını unutmamamız gerekiyor” diye devam edildi.

Nükleer silahı olan ülkelerin ilk başta kullanmama politikasının kabul etmesi gerektiği aktarıldı, “Nükleer silahlarını anında kullanılabilecek konumdan çıkarmaları, yaşamımız için olmazsa olmazımız olmalıdır” denildi.

2017’de Birleşmiş Milletler’de kabul edilip 2021’de etkinlik kazanan TPNW için ICAN Cities Appeal hareketine katılan belediye, iktidarın da bu anlaşmayı imzalaması gerektiğini söyledi:

“Şehrimiz nükleer silahların dünya genelindeki topluluklar için oluşturduğu ciddi tehdit konusunda derin endişe duymaktadır. Vatandaşlarımızın bu tehditlerden arınmış bir dünyada yaşama hakkına sahip olduğuna inanıyoruz. Kasıtlı ya da kazara herhangi bir nükleer silah kullanımı, insanlar ve çevre için yıkıcı, geniş kapsamlı ve uzun süreli sonuçlara yol açacaktır. Bu nedenle Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nı destekliyoruz ve hükümetimizi anlaşmayı imzalayıp onaylamaya çağırıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.