Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Osman Kavala’ya Václav Havel İnsan Hakları Ödülü verildi

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ve yaklaşık 6 yıldır cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala, Václav Havel İnsan Hakları Ödülü’ne layık görüldü. Dışişleri Bakanlığı ise ödülün Osman Kavala’ya verilmesini “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından 2013’den beri verilen Václav Havel İnsan Hakları Ödülü’ne Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan ve yaklaşık 6 yıldır cezaevinde tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala layık görüldü.

Fransa’nın Strazburg şehrinde bugün (9 Ekim) düzenlenen törende ödülü kazanan ismi AKPM’nin Hollandalı başkanı Tiny Kox açıkladı. Törene Osman Kavala adına eşi Ayşe Buğra Kavala katıldı. Ayşe Buğra Kavala, ödül töreninde Osman Kavala’nın mektubunu okudu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki

Dışişleri Bakanlığı ise ödülün Osman Kavala’ya verilmesini “kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Bu ödülün, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin rehberliğinde faaliyet göstermesi gereken Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) çatısı altında verilmesi, Avrupa Konseyi’nin insan hakları idealine yönelik müktesebatının ve bu ideal uğruna uzun yıllardır sarfedilen müşterek çabanın hiçe sayılması anlamına gelmektedir.

Ödülün, hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunan bir kişiye verilmesi hukukun siyasileştirilmesine yönelik girişimlerin bir uzantısıdır.

Ortak değerlerin korunmasına hizmet etmesi beklenen uluslararası kuruluşlar, bu tür siyasi gündem yaratma arayışlarına alet edilmemelidir.

Yargı kararına saygısızlık oluşturan bu tasarrufla, AKPM’nin itibar ve inandırıcılığı ciddi şekilde zedelenmiştir.”

Ödülün diğer adayları kimlerdi?

Eylülde Çekya’nın başkenti Prag’ta toplanan ödül komitesi, iş insanı Osman Kavala ile birlikte listeye Polonyalı Justyna Wydrzynska ve Ukraynalı Yevgeniy Zakharov alındı.

Wydrzynska, ülkesindeki savunmasız grupların hakları için çalışmakta. Kurucusu olduğu “Abortion Dream Team” isimli kollektif ile Polonya’daki kürtaj yasalarına karşı protestolar düzenliyor, kampanyalar yapıyor. Wydrzynska, Polonya’daki kürtaj yasaları yüzünden istenmeyen bir hamileliği sona erdirmek isteyenlere yardım ettiği gerekçesiyle kamu hizmeti mahkûmiyeti aldı.

Zakharov ise ülkesinde ve eski Sovyet ülkelerinde tanınan insan hakları aktivistlerinden biri. Ukrayna Helsinki İnsan Hakları Birliği’nin kurucusu ve Kharkiv İnsan Hakları Koruma Grubu’nun (KHPG) direktörü olan Zakharov, “Putin için Mahkeme” isimli sivil toplum kuruluşu ile Rusya’nın Ukrayna’yı işgalindeki savaş suçlarını tespit ediyor ve topluyor.

Václav Havel İnsan Hakları Ödülü nedir?

Václav Havel İnsan Hakları Ödülü, Çek oyun yazarı ve eski Çekoslovakya ve Çek Cumhuriyeti devlet başkanı Václav Havel’in anısına oluşturulan ve insan hakları savunucularına verilen bir ödül. Bu ödül, Havel’in insan haklarına olan bağlılığını ve insan hakları savunuculuğundaki katkılarını onurlandırmak amacıyla verilmekte.

İlk kez 2013 yılında verilen bu ödül, insan hakları alanında olağanüstü bir etki yaratmış kişilere veya gruplara sunulur. Bu kişiler, özgürlük, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi değerlere bağlılık gösteren çalışmalarıyla tanınır ve ödüllendirilir.

Václav Havel İnsan Hakları Ödülü, insan haklarının savunucusu olan kişilere uluslararası bir platformda tanıma ve destek sağlamayı amaçlar. Ödül, insan haklarının evrensel değerlerini vurgulamak ve bu değerleri korumak için çaba gösteren bireyleri ve toplulukları teşvik etmek amacıyla verilen önemli bir ödüldür.

Ödül daha önce şu isimlere verildi: Vladimir Kara-Murza, Maria Kalesnikava, Loujain Alhathloul, Ilham Tohti ve Genç İnsan Hakları İnisiyatifi, Oyub Titiev, Murat Arslan, Nadia Murad, Ludmilla Alexeeva, Anar Mammadli ve Ales Bialiatski.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.