Dota 2 Pro sahnesinde The International 12’ye çok az bir zaman kaldı. Son gelişmeleri, haberleri ve turnuvanın sürpriz yapacak takımlarını ve kilit oyuncularını sizler için Medyascope Spor Servisi’nden Öner Tavtay yazdı.
Sahalarımızda görmek istediğimiz hareketler #6: The International 12 rehberi | 2. Bölüm
The International 12 için nefesler tutuldu. Perşembe (12 Ekim) günü turnuva başlıyor, fakat hâlâ gruplar belli değil. Tüm olumsuz gelişmelere rağmen turnuva için heyecanımızı korumaya devam ediyoruz. Geçen bölümde sizlere turnuvanın yeni formatı, takvimi ve favori takımlarından bahsetmiştim. Şimdi sürpriz sonuçlar alabileceğine inandığımız takımlara ve kritik oyuncularına bakacağız.
Listemizin ilk sıralarını iki Rus takımı 9Pandas ve BetBoom Team alıyor. 9Pandas DPC sezonunu 4. sırada bitirdi. Sezonun ilk kısmına fırtına gibi girseler de yeni patch adaptasyonunda yaşadıkları sıkıntılar ile sezon sonuna doğru düşüşe geçtiler. Özellikle eski günlerinden çok uzak bir görüntü sergileyen RAMZES666’ın takımı taşıma konusunda ciddi sorunlar yaşaması buna sebep oldu. Eğer 9Pandas oyunu Mid’den kurmayıp, Mid oyuncusunu taşıyıcı role çekerse çok daha rahat maç kazanabilir. Buradaki kilit oyuncumuz da kesinlikle kiyotaka’dan başkası değil. kiyotaka’nın Mid bölgesini rahat kazandığı ve oyunu domine edebildiği maçları çoğunlukla kazanmayı başardılar. kiyotaka’nın bölgesini kaybettiği maçlarda ise daha çabuk dağılan bir görüntüye sahiptiler. Özellikle Late Game dediğimiz 30-35. dakikadan sonraki döneme kalan oyunlarda kiyotaka, bu dönemde etki yaratabilecek bir hero ile oynamıyorsa 9Pandas’ın oyun etkisi inanılmaz düşüyor. RAMZES666 yerine kiyotaka odaklı bir stratejinin 9Pandas’a başarı getireceğine inanıyorum.
BetBoom Team ise 9Pandas’ın aksine sezonun sonlarına doğru kimyayı oturtan bir takım oldu. Özellikle de DPC sezonu içinde Nightfall ve Pure’un rolleri değiştirmesiyle birlikte daha derli toplu bir görüntü vermeye başladılar. Kimi zaman inişli çıkışlı performanslarına rağmen takımda formu hiç düşmeyen Save-‘in bu takımın en önemli parçası olduğuna inanıyorum. Techies ve Pugna herolarını şu an en iyi kullanan oyuncu diyebilirim. Rakip takımlar için çok sinir bozucu agresiflikte oynuyor ve hiçbir zaman oyun içi disiplininden kopmuyor. Eğer takım arkadaşlarını da benzer mentaliteye itebilirse BetBoom Team gerçek bir favori konumuna gelebilir. 9Pandas’ın aksine BetBoom Team’in problemi uyum veya yetenek eksikliği değil. Takımda ciddi bir mental sıkıntı var ve baskı altındayken kazanabilecekleri maçları kaybediyorlar veya kötü kaybedilen bir maçın ardından seriyi rakibe hediye edebiliyorlar. Takım kaptanı TORONTOTOKYO bu konuda tecrübeli olmasına rağmen özellikle Mid oyuncusu gpk’in oyun içinde disiplin kaybı yaşamasının bir türlü önüne geçemiyorlar. Pro oyuncuların en büyük problemlerinden biri tilt olmak dediğimiz, rakip oyuncuların trash talklarına karşılık vermek isterken sinirlenerek performansının düşmesine sebebiyet vermesi. BetBoom bu tip problemlere çözüm bulduğu sürece turnuvayı ilk 4 sırada bitirebilecek güce sahip.
Bir sonraki dikkat çeken takım ise Talon Esports. Lima Major’da 3.sırayı aldıktan sonra geri kalan sezon onlar için çok iyi geçmedi. ESL One Berlin Major’da ilk 8’e girmeleri onlar için başarı sayılmaz. Sezonun son Major’ı olan Bali’ye katılamadılar. Buna rağmen DreamLeague Season 20’deki 4.lük iyi bir başarıydı. Sonrasında da Riyadh Masters’ta destansı bir galibiyetle Gaimin Gladiators’ı mağlup ederek ilk 3’e kaldılar. Jabz’in ve Q’nun müthiş uyumlu Offlane performansları takımın kilit rolü. Özellikle de harika bir sezon geçiren Q’nun yapacağı rotasyonlar ve kilit anlardaki teamfightlarda yapacakları takımı için büyük bir önem teşkil edecek. 23savage ve Mikoto ise sezon boyunca iyi performans sergilediler. Özellikle Mikoto bir dönem Pro sahnede en iyi Mid oyuncuları arasında anılmaya başlamıştı. En büyük arenada da bu başarılarını sürdürüp sürdürmeyecekleri büyük merak konusu olacak.
Sürpriz beklediğim son iki takım ise Evil Geniuses ve Azure Ray. Thunder Awaken geçen sene TI 11’de ilk 6’ya girerek büyük bir sürprize imza atmıştı. Sonrasında Evil Geniuses, Kuzey Amerika’daki oyuncularını bırakarak Güney Amerika’ya geçti ve yeni bir takım kurmaya karar verdi. Thunder Awaken takımından Pakasz, Matthew ve Panda’yı transfer etti. Beastcoast’tan da C.smile ve Wisper’ı transfer ederek Güney Amerika’nın süperstar takımını kurdular. Lima’da ilk 6’ya, Berlin’de ilk 4’e girdiler. Fakat son Bali Major’da grup sonuncusu olarak erkenden veda ettiler. Bölgeye özgü kaotik oyun planı, zaman içinde takımda problemlere sebep oluyor. Özellikle de domine ettikleri maçları bitirmekte zorlandıklarını gördük. Pakasz’ın Arteezy ve RAMZES666’i hatırlatan kaybedince “gg” yazmadan oyundan çıkmaları ciddi bir disiplin probleminin göstergesi. Baskı hissedildiği anlarda Pakasz’ı ve C.smile’ı kontrolde tutmak muhtemelen kaptan Matthew’a kalacak. Güney Amerika’nın dahi çocuğu da Pakasz ile birlikte takımın en büyük kozu konumunda. Bir dönem Riki’yi support oynayarak rakiplerin kuryelerinin korkulu rüyası olduğunu unutmayalım. Stratejik hamleler ve takım arkadaşlarına bilgi sağlama konusunda belki de en donanımlı Soft Support oyuncusu kendisidir. Burada da baskı altında kalınacak durumlarda takımını ne kadar bir arada tutabileceği onların turnuvadaki sıralamasını belli edecek. Olası bir başarısız sonuç, takımın dağılmasına da sebep olabilir. Dil konusunda bir problem yaşamazsa Pakasz için Kuzey Amerika ve Avrupa yolları sonuna kadar açılacaktır. Son dönemde Güney Amerika’nın en büyük genç yeteneği olduğunu unutmayalım.
Azure Ray için durumlar biraz daha farklı. Kadrosunda Somnus, chalice ve fy gibi Çin bölgesinin efsanevi oyuncularını barındırıyor. LGD’nin en başarılı dönemlerinde bulundular ve TI ikincilik ve üçüncülükleri bulunuyor. Ekipteki en büyük eksik ise Ame’den başkası değil. Geçen sezondaki başarısızlığın ardından emeklilik kararı alan Ame yerine bu takımda Lou görev alıyor. Lou ise ciddi Carry oyuncu eksikliği yaşayan Çin’de umut veren oyunculardan biri. Geç kurulan bir takım oldukları için ilk dönem uyum problemleri yaşasalar da TI’da ciddi bir başarı kazanacaklarına inanıyorum. Hatta turnuvayı LGD’nin üstünde bitirmelerine kesin gözüyle bakıyorum. Takımın kilit oyuncusu ise demin bahsettiğim gibi Lou olacaktır. Efsanevi üçlünün tecrübesiyle sabit bir şekilde iyi performans göstereceğini düşünürsek burada Lou’nun katacağı ekstra iyi performans takımın turnuva sonu sıralamasını belirlemede hayli önem arz edecek. Eğer Lou, iyi bir ivme yakalarsa ilk 4’e girmeleri kimseyi şaşırtmamalı.
Es geçtiğimi düşündüğünüz bazı takımlar vardır. Bunlardan biri büyük bir fan kitlesine sahip Arteezy’nin takımı Shopify Rebellion. Birkaç senedir benzer kadrolarla TI sahnesine gelip, hayal kırıklığı ile geri dönmeye alıştıklarını düşünüyorum. Onlardan ciddi bir başarı beklemek hayli romantik olacaktır. Geçen sezonun şampiyonu Tundra Esports ise geçen seneki seviyesinden uzakta. Saksa’nın sağlık problemleri sebebiyle turnuvayı katılmayacak olması Tundra’nın takım kimyasını bozan en büyük etmenlerden biri. 2 TI şampiyonu ve OG efsanesi olan Topson’ın Mid rolüne getirilmesinin onlara çok fayda sağlayacağını düşünmüyorum. LGD Gaming ise hayal kırıklığı sayılacak bir sezon geçirdi, yeni oyuncularla denediği bu yapı büyük turnuvalarda tüm sezon boyunca sırıtmıştı. Onların da sürpriz yapabilecek bir seviyede olduğunu düşünmüyorum. Burada beni en çok yanıltabilecek takımlar TSM ve Quest Esports olabilir ama bunun da düşük ihtimal olacağını göz ardı edemedim.
Yazımın burada sonuna geliyorum. En başta da dediğim gibi büyük heyecan 12 Ekim Perşembe günü başlıyor. Grup Aşaması’nın ardından değerlendirmelerle tekrar karşınızda olacağım.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Yazan: Öner Tavtay
Editör: Doğa Üründül