Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YSP Eş Sözcüsü Kılıçgün Uçar: “Kürt sorunu anayasal sorundur, içermeyen bir anayasa ‘yeni anayasa’ değildir”

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, TBMM’deki grup toplantısında yeni bir anayasanın gerekli olduğunu belirterek “Gerçekten yeni bir anayasa yapılacaksa ülkenin en büyük sorununun çözümü bu anayasada yer almalıdır. Kürt sorunu anayasal bir sorundur. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümünü içermeyen bir anayasa gerçekten yeni bir anayasa olamaz” diye konuştu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, partinin Meclis Grup Toplantısında gündemi değerlendirdi. Uçar, gündemdeki İsrail-Filistin savaşına ilişkin, “İsrail ve Filistin ilişkisinde derinleşen bu savaş karşısında başta orta Doğu halkaları olmak üzere tüm halkları adil ve demokratik bir çözümün tarafı olmaya davet ediyoruz” yorumunu yaptı.

“Öcalan tecrit edilerek Kürt sorununun demokratik yollarla çözülme çabaları engellenmekte”

Uçar’ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

“Bugün ülkede Kürt halkının üzerindeki ağır baskı ve Türkiye’nin başta Rojava olmak üzere  Kürt kazanımlarının olduğu her yerde saldırısı, Rojava’da Mahmur’da Federi Kürdistan’da sivil halkın üzerine yağdırdığı bombalar, komplonun devam ettiğinin göstergesidir. En büyük kanıt Kürt sorununda onurlu bir barışa sırt çevirmesidir. Diğer bir kanıt Ortadoğu halklarının geleceği için onurlu bir yaşam fikriyatının sunan sayın Öcalan üzerindeki mutlak tecritin derinleştirilmesidir. Sayın Öcalan tecrit edilerek bölgenin en uzun soluklu ve en can alıcı sorunlarından birisi olan Kürt sorununun demokratik yollarla çözülme çabaları engellenmekte. Sadece Türkiye halkları değil esasen tüm Ortadoğu halklarını dizayn etme hevesiyle bölgesel ölçekteki istikrarı güvenlik ve insan hakları yok edilmek istenmekte.”

“Kürt sorununda çözümsüzlükte ısrarın yarattığı kaos ortamı Gar katliamı olmak üzere birçok katliam silsilesini de beraberinde getirdi”

“9 Ekim 1998’de uluslararası bir komplo ile Öcalan Suriye’den çıktı ve 10 Ekim 2015’te Ankara Garı önünde emek barış ve demokrasi mitingi için toplananlara yönelik IŞİD’li iki intihar bombacısının saldırısı sonucu bu ülkede barışı savunan 104 kişi hayatını kaybetti ve 500’ün üzerinde insanda yaralandı. Aralarında 17 yıl olan bu iki olayı birbirinden bağımsız ele almak elbetteki mümkün değil. Kürt sorununda çözümsüzlükte ısrarın yarattığı kaos ortamı başta Türkiye tarihinde sivillere yönelik gerçekleştirilen en büyük katliam olan Gar katliamı olmak üzere birçok katliam silsilesini de beraberinde getirmiş ve bizler de buna ne yazık ki en acı şekilde tanıklık etmişizdir.”

“Kürt sorunu anayasal bir sorundur”

“Belli ki yeniden seçilebilmek için yeni Anayasa bahanesiyle yeni bir zemin kurmaya çalışıyor. Elbette bu ülkenin gerçekten demokratik gerçekten sivil bir anayasaya ihtiyacı var. Kimse bu toplumsal ihtiyacı görmezden gelemez ancak hiç kimsenin toplumun yeni Anayasa talebini kendi çıkarları için harcamaya ve seçim malzemesi yapmaya da hakkı yok. Biz de yeni bir anayasa istiyoruz. Bu ülkenin Kürtleri, Alevileri, işçileri, kadınları, gençleri yeni anayasa talep ediyor ancak bizler ülkenin ezilenleri olarak gerçekten yeni, gerçekten demokratik, gerçekten sivil bir anayasa istiyoruz. Eskisinin tekrarı asla yeni olamaz, eski kafayla yeni anayasa yapılamaz. Şayet gerçekten yeni bir anayasa yapılacaksa ülkenin en büyük sorununun çözümü bu anayasada yer almalıdır. Kürt sorunu anayasal bir sorundur. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümünü içermeyen bir anayasa gerçekten yeni bir anayasa olamaz.”

“Yeşil Sol Parti olarak bugün gerçekleştirdiğimiz son grup toplantısı”

“15’inde Ankara’da Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda Kongremiz var. Dolayısıyla Yeşil Sol Parti olarak bugün gerçekleştirdiğimiz son grup toplantısı. … Yeni dönemde, yeni arkadaşlarımızla, yeni yönetimimizle, yeni parti ismimizle burada sözümüzü güçlü söylemeye, Meclis’te sözümüzü güçlü kurmaya, sokakta güçlü olmaya devam edeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.