Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sosyal medyadaki İsrail-Hamas savaşı: X’e soruşturma, TikTok ve Meta’ya uyarı

Avrupa Birliği ve Elon Musk arasındaki gerilim yükselmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde X’in patronunu yazılı olarak uyaran AB, platformdaki görüntüler hakkında X’e karşı bir soruşturma başlattı. Yine Hamas görüntüleri yüzünden, TikTok da AB radarına girdi.

AB, Elon Musk’ın X uygulamasını “Terör ve şiddet içerikli paylaşımları yayma ve nefret söyleminde bulunma ihtimali nedeniyle” soruşturmaya aldı. AB’nin yeni sosyal medya kuralları hayata geçirildiğinden beri, bu soruşturma türünün ilk örneği.

TikTok ve Meta da, yanlış bilgiyle mücadele konusunda yeterince çaba göstermedikleri gerekçesiyle AB tarafından uyarıldı.

Platformlarda, İsrail-Hamas savaşıyla ilgili; üzerinde oynanmış görüntüler ve yanlış etiketlenmiş videolar da dahil olmak üzere yanlış bilgilendirmede bir artış olduğunu gözlemlendi.

Elon Musk

X, Hamas’a bağlı yüzlerce hesabı platformdan kaldırdığını açıklasa da bu AB’ye yetmedi. .

Avrupa Komisyonu üyesi Thierry Breton, X’in Dijital Hizmetler Yasası’na (DSA) uyup uymadığını belirlemek için “Resmi bir bilgi talebi” gönderildiğini doğruladı.

X CEO’su Linda Yaccarino, Breton’dan gelen bir mektuba cevaben, platformun Cumartesi günkü saldırıdan bu yana Hamas’a bağlı yüzlerce hesabı kaldırdığını ve on binlerce içeriği kaldırmak ya da etiketlemek için harekete geçtiğini söyledi.

Breton, Musk’a gönderdiği mektupta, “Uyarılara rağmen şiddet ve terör içeren içeriklerin X’ten kaldırılmadığını” söylemişti.

DSA, 2022 Kasım ayında yasalaştı ancak sosyal medya platformlarına sistemlerini uyumlu hale getirmeleri için süre tanındı.

Komisyon 25 Nisan’da, aralarında X’in de bulunduğu büyük platformların en sert kurallara tabi olacağını açıkladı.

DSA’ya uyulmaması, AB’nin bir şirketin küresel cirosunun yüzde 6’sına varan para cezalarına veya potansiyel olarak hizmetin askıya alınmasına neden olabiliyor.

Musk, 2022 yılında Twitter’ı satın aldıktan kısa bir süre sonra “Güven ve Güvenlik Konseyi’ni” feshetti. 2016 yılında kurulan gönüllü konsey, kendine zarar verme, çocuk istismarı ve nefret söylemi gibi konularda tavsiyelerde bulunan yaklaşık 100 bağımsız gruptan oluşuyordu.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.