Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden’dan İsrail’in kara harekâtına kırmızı ışık: “Gazze’nin işgali hata olur”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Hamas ve İsrail arasındaki savaş hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. İsrail’in muhtemel kara harekâtına karşı çıkan Biden, “Gazze’nin işgali hata olur” dedi, Filistin devlet otoritesinin varlığının önemini de vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden, CBS News’ta yayınlanan 60 Minutes’ın konuğu oldu, Scott Pelley’in sorularını yanıtladı. Hamas’ın saldırılarıyla başlayan ve İsrail’in verdiği cevap ile savaşa dönüşen gerilim hakkında açıklamalarda bulundu. İsrail’in Gazze’ye yönelik kara harekâtı için geri sayımın sürdüğü şu dakikalarda Biden, Tel Aviv’in hoşuna gitmeyecek açıklamalar yaptı.

Biden, Pelley’in “Şu noktada İsrail’in Gazze’yi işgalini destekler misiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

Bence bu büyük bir hata olur. Hamas, tüm Filistin halkını temsil etmiyor. İsrail’in Gazze’yi tekrar işgal etmesi büyük bir hata olur. Ancak kuzeyde Hizbullah, güneyde ise Hamas gibi aşırı unsurları ortadan kaldırmalıyız. Bu şart.”

Gazze’ye hava saldırıları devam ediyor

Hamas’ın yok edilmesi gerektiğinin altını çizen Biden, Filistin devletinin önemini de vurguladı:

“Bir Filistin otoritesi olmalı. Filistin devletine giden bir yol olmalı.”

İsrail’in “iki devletli çözüm” için adım atmasının şu sıralar mümkün olmadığının altını çizen Biden, şöyle konuştu: “Sırası değil, sırası değil. Yine de İsrail’in, Filistin halkının önemli bir bölümünün Hamas ve Hizbullah’ın görüşlerini paylaşmadığını anladığını düşünüyorum.”

Scott Pelley & Joe Biden

Biden’ın bu açıklamaları sırasında Dışişleri Bakanı Antony Blinken da diplomasi trafiğini sürdürdü. Blinken’ın İsrail’de başlayan Ortadoğu turu, Mısır ile devam etti. Blinken tekrar İsrail’e döndü. Diğer yandan sadece ABD’nin değil, Batılı ülkelerin de İsrail’e destek ziyaretleri devam ediyor. Guardian’da yer alan habere göre Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yarın İsrail’i ziyaret edecek.

Savaş gemileri Doğu Akdeniz’de

ABD bir yandan müzakerele kanallarını açık tutmaya çalışıyor, diğer yandan da bölgeye gemilerini gönderiyor. Birkaç gün önce Amerikan donanmasının en büyük uçak gemisi USS Gerald Ford ve beraberindeki savaş gemileri İsrail’e gitmişti. USS Dwight D. Eisenhower ve beraberindeki savaş gemileri de Doğu Akdeniz’e doğru yola çıktı.

USS Dwight D. Eisenhower

Kaynak: CBS

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.