Marmaris – Karacasöğüt Koyu’na beton tepkisi | “Sit alanı ilan edilen koya beton tonozlar getirildi”

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla-Marmaris’te bulunan Karacasöğüt Koyu’nun bir bölümünü birinci derece arkeolojik sit alanı ilan etmiş olmasına rağmen, Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm ve Ticaret A.Ş. (MUÇEV) bugün (16 Ekim) inşaata başlamak istedi. Marmaris Kent Konseyi’nden edinilen bilgilere göre koya üç tırla şahmerdan ve beton tonozlar getirildi.

Muğla’nın Marmaris İlçesi’ndeki Karaca Mahallesi’nde bulunan Karacasöğüt Koyu’nun bir bölümüne 187 yat kapasiteli marina inşa edilmek isteniyor. Projeyi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Muğla Valiliği’nin 4 Haziran 2014’te kurduğu MUÇEV üstlendi. Ekolojistler ise tartışmalı projeyi yargıya taşıdı. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Karacasöğüt Koyu’nda arkeolojik eserler bulundu. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Karacasöğüt Koyu’nun bir bölümünü birinci derece arkeolojik sit alanı ilan etti.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Konukevi’nin de bulunduğu Otluk Koyu’na yakın bir mesafede bulunan ve bir bölümü birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilen Karacasöğüt Koyu’nda MUÇEV bugün (16 Ekim) inşaat çalışmalarına başlamak istedi.

Marmaris Kent Konseyi üyelerinin açıklamasına göre koya üç tırla şahmerdan ve beton tonozlar getirildi. Açıklamada, jandarma ve sahil güvenliğin de koya geldiği aktarıldı.

MUÇEV taşeronunun kendilerine sert davrandığının belirtildiği açıklamada, “MUÇEV taşeronu bizlere karşı son derece sert bir tutum içerisinde. 28.8.2023 tarihinde Marmaris Belediyesi’nin verdiği ruhsatı göstererek ‘Benim ruhsatım var. Arkeolojik alanı dikkate alan yeni bir proje çizdirerek bu ruhsatı aldıklarını’ ifade ediyor” denildi.

MUÇEV’in inşa etmeyi planladığı “Yat Limanı, Yat Ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Artırımı” projesi için Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 29 Mayıs’ta Çevrese Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verilmişti. Marmaris Kent Konseyi de bu kararın iptali için dava açtı. Açıklamada, MUÇEV’in proje değişikliğine gittiği hatırlatıldı:

“Mevzuatlara göre proje değişikliğine gitmek, verilmiş ÇED olumlu kararını geçersiz hale getirir ve yeni projeye yeni ÇED süreci işletmek gerekir. Bildiğiniz gibi MUÇEV Marina büyütme projesi için ÇED olumlu kararı verilmiş ve bu kararın iptali için dava açmıştık. Dava devam ederken koy içerisinde yer alan tarihi eserler nedeniyle Anıtlar Kurulu proje alanının bir bölümünü de kapsayacak şekilde koyu 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil etti.”

Medyascope, konuyla ilgili bilgi edinmek için Muğla Valiliği’ni aradı. Valilikteki yetkili ise meselenin yetki alanları dışında olduğunu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’yla iletişime geçilmesini önerdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.