Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü akademisyenleri yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada üniversitenin akademisyenlerinden Doç. Dr. Zeynep Kadirbeyoğlu’nun istifaya zorlandığı iddia edildi.

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü akademisyenleri Doç. Dr. Zeynep Kadirbeyoğlu’yla ilgili yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada Kadiroğlu’nun istifaya zorlandığı iddia edildi.
Kadirbeyoğlu’nun tüm şartları sağlanmasına rağmen profesör kadrosuna atanmadığı söylenen açıklamada “Kendisinin yine tüm kriterlere uygun olarak başvurduğu araştırma izni ve ücretsiz izin talepleri hiçbir gerekçe gösterilmeksizin reddedilmiştir” denildi.
Kadiroğlu’nun istifa zorlandığını iddia edilen açıklama şöyle devam etti:
“Doç. Dr. Zeynep Kadirbeyoğlu, lisans, yüksek lisans derecelerini Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde tamamlamış, Cambridge Üniversitesi’nde bu kez Siyaset Bilimi alanında ikinci bir yüksek lisans derecesi, Kanada’nın McGill Üniversitesi’nde de doktora derecesini almış olan, yerel yönetim, demokratikleşme ve siyasal katılım konularındaki özgün araştırmaları ile tanınan son derece yetkin bir öğretim üyemizdir. Kendisi 2009 yılından bu yana önce doktor öğretim üyesi olarak, 2016 yılından sonra da doçent olarak bölümümüze ve üniversitemize çok emek vermiş, gerek verdiği nitelikli dersler ve yönettiği tezler, gerekse üstlendiği araştırma projeleri ve idari görevler açısından yeri doldurulamaz bir katkı sunmuştur.”
“İstifadan başka seçenek kalmadı”
Açıklamada Kadirbeyoğlu’nun istifa etmeden önce bir Avrupa Birliği projesi ve iki BAP projesi yürüttüğü de vurgulandı ve “Sonuçta Kadirbeyoğlu’nun bilimsel araştırmalarını ilgili enstitüde sürdürebilmek için istifa etmek dışında bir seçeneği kalmamıştır. Kendisi ayrıca üç yıla yakın bir süredir üniversitemizde yaşanan yönetim krizine, kurumsal özerkliğimizi ve akademik özgürlüklerimizi tehdit eden gelişmelere itirazını dile getirmiş ve tam da bu yüzden üniversite yönetiminin hedefi haline gelmiştir” denildi.
Açıklamada üniversitenin kışla gibi yönetilmeye çalışıldığı söylendi ve “Gerek bölümümüze gerekse üniversitemize sayısız katkılar sunmuş bir öğretim üyemizi istifaya zorlamıştır. Boğaziçi Üniversitesi, yıllardır Dr. Kadirbeyoğlu gibi nitelikli, konusunda uzman, işini hakkıyla yapan öğretim üyelerini bünyesinde toplamaya çalışmış ve bu konuda son derece titiz davranmıştır” denildi.
Açıklama şöyle bitirildi:
“Nitelikli insan gücü yetiştirmenin toplumsal ve ekonomik değeri ortadayken, bir yandan yapılan liyakat dışı atamalar, diğer yandan da bilimsel değeri evrensel düzeyde tanınan akademik çalışmalara imza atmış, Dr. Kadirbeyoğlu gibi yeri doldurulamayacak bilim insanlarımızın istifaya zorlanması, telafisi imkansız bir kamu zararı oluşturmaktadır. Bu tür keyfi ve zorbaca uygulamalar son bulmadığı takdirde, üniversitemizde nitelikli eğitim ve araştırmanın sürdürülebilmesi mümkün değildir.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.