Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HEDEP’in yeni yönetiminin önündeki ilk iş yerel seçimler: “Birinci önceliğimiz, kayyumlardan belediyeleri geri almak”

HEDEP PM üyesi Emirali Türkmen, Medyascope’a partinin olağan kongresinden 10 gün sonra Parti Meclisi’nin toplanacağını, Merkez Yürütme Kurulu (MYK)  üyelerini seçeceğini ve MYK’da yüzde 80 oranında değişiklik olacağını söyledi. HEDEP’in önündeki ilk iş, yerel seçimlerde aday gösterilecek isimlerin nasıl belirleneceği olacak. Türkmen, “birinci önceliğimiz kayyumlardan belediyeleri tekrar geri almak” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Parti Meclisi (PM) üyesi Emirali Türkmen, 15 Ekim Pazar günü düzenlenen kongreden sonra nelerin yapılacağını Medyascope’a anlattı. Kongreden 10 gün sonra PM toplanacak ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri değişecek. MYK’da yeni isimler olması ve çok sayıda değişiklik olması bekleniyor. MYK’nın seçilmesinin ardından HEDEP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Konferansı toplanacak ve yerel seçimlerde adayların nasıl seçileceğiyle ilgili kararlar alınacak.

“15 Kasım’dan sonra yerel yönetim konferansı düzenliyoruz”

HEDEP PM üyesi Emirali Türkmen, partinin yerel seçim çalışmalarına başlayacağını belirterek tarih verdi:

“15 Kasım’dan sonra yerel yönetim konferansı düzenliyoruz. Yerel yönetim politikamızı konferansla belirleyeceğiz. Adaylar sonra belli olacak. Bu konferansta adayların nasıl belirleneceğiyle ilgili yöntemlerimizi tartışacağız. Ön seçim mi yapılacağı, eğilim yoklaması mı yapılacağı belli olacak. Doğal olarak kayyum riski de konferansta konuşulacak ama tabii ki birinci önceliğimiz kayyumlardan belediyeleri tekrar geri almak.”

“Kürt sorununun çözümü de ancak demokratik bir anayasal güvenceyle mümkün olabilir”

Kürt sorunun çözümüne ilişkin partinin çalışmaları olacağını söyleyen Türkmen, “Konferans ve kongremizde aldığımız temel kararlardan bir tanesi özgürlükçü, çoğunlukçu demokratik bir anayasanın kabulü için mücadeleyi yükseltmek. Doğal olarak Kürt sorununun çözümü de ancak demokratik bir anayasal güvenceyle mümkün olabilir” diye konuştu.

Türkmen, Anayasa meselesinin tartışılacağını belirterek “Sivil toplum örgütleriyle konuşulacak. Onların taleplerine bakılacak. Toplumun anayasasını yapmak için toplumun farklı kesimlerinin demokratik tartışmasının imkanlarına bakılacak” diye konuştu.

“Biz bir müzakere partisiyiz ve doğal olarak bütün ittifaklara açığız”

HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Oruç’un Olağan Kongre’deki konuşmasında ittifaklar ve 3.Yol başlıkları da vardı. Partinin ittifaklara ilişkin yol haritasını Türkmen, şöyle açıkladı:

“Biz bir 3.Yol ittifaklar konferans kararı aldık. Onun temel tezi bir tür emek, özgürlük ittifakının eleştirisi. Biz, mücadele birliğini önemseyen ve oradan ittifakları kuran siyasal bir gelenekten gelmemize rağmen, bu seçimlerde tamamen seçim ittifakına hapsolduğumuzun tespitini yapmıştık. Onun için birinci önceliğimiz mücadele birliğini esas alan bir ittifak zemini, ikincisi biz bir müzakere partisiyiz ve doğal olarak bütün ittifaklara açığız. Demokratik bir biçimde seçimlerde ittifak teknik hatası yaptık, kendimizi ittifaklara kapattık demiyoruz ama deneyimlerimiz itibariyle yeni sürece cevap verecek saydam açık toplumla birlikte konuşulan modellere açık olduğumuzu söylüyoruz.” 

“Parti Meclisi toplanacak 10 gün sonra ve Merkez Yürütme Kurulunu seçecek”

Türkmen, Abdullah Öcalan’ın tutukluluğuyla ilgili HEDEP’in önümüzdeki dönemde neler yapacağına ilişkin sürece dair “Öncelikle Parti Meclisi toplanacak 10 gün sonra ve Merkez Yürütme Kurulunu seçecek. Merkez Yürütme Kurulu önüne çalışma takvimi ve biçimi çıkaracak. Daha sonra parlamento grubu da buna dahil edecek. Ondan sonra bu etkinlikler şekillenecek” diye konuştu.

“MYK’da yüzde 80 değişiklik olacak”

Merkez Yürütme Kurulu’nun PM’nin 10 gün içinde yapacağı toplantıda seçileceğini belirten Türkmen, “Yüzde 80 değişiklik olması bekleniyor. Eski yüz kişilik Parti Meclisi’nde 23-24 arkadaş var yani yüzde 70’in üzerinde bir değişim var. Ben benzerinin MYK’da da olacağını düşünüyorum. Biz seçim sonrası topluma demiştik ki ‘Biz diğer partilere benzemeyiz, biz halk hareketiyiz. Toplumsal değişime açığız ve bunun da gereğini yaparız’. Biz de kimin yönetici olduğu değil, ne yaptığımız önemli. Doğal olarak önümüzdeki dönemde buna uygun davranıyoruz” diye konuştu.   

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.