Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Biden’dan İsrail’e: “Bizim 11 Eylül’den sonra yaptığımız hataları yapmayın”

ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail ziyareti sona erdi. Hastane patlamasının hemen ardından gerçekleşen ziyarette Biden, çarpıcı mesajlar verdi. İsrail’in arkasında duran ABD Başkanı; müttefikine üstü kapalı şekilde uyarılarda da bulundu, savaşın büyümemesi ve sivillere zarar verilmemesi gerektiğinin altını sık sık çizdi.

Biden, İsrail’in içinde bulunduğu durumu bir “Çıkmaz” olarak nitelendirdi.

ABD’de 11 Eylül 2001’de gerçekleşen ve Dünya Ticaret Merkezi ile Pentagon’un hedef alındığı saldırılara atıfta bulunan Biden, “Adalet yerini bulmalı. Ancak bu öfkeyi hissederken, onun tarafından tüketilmeyin. 11 Eylül’den sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde öfkeliydik. Adalet ararken ve adaleti sağlarken hatalar da yaptık.” dedi.

Netanyahu ve savaş kabinesiyle görüşen ABD Başkanı Biden, Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaşmasının öneminden de bahsetti. Doğrudan olmasa da, İsrail’in sivil kayıplara neden olduğunu ima etti.

“Filistin halkı da büyük acılar çekiyor ve tüm dünya gibi biz de masum Filistinlilerin hayatını kaybetmesinin yasını tutuyoruz. Gazze halkının gıda, su, ilaç ve barınağa ihtiyacı var.”

Biden & Netanyahu

Patlamaya kim neden oldu?

Biden’ın ziyareti, El Ehli Baptist hastanesindeki saldırıdan sadece birkaç saat sonra gerçekleşince, ziyaret de ayrı bir önem kazandı. Biden ve diğer ABD’li yetkililer, İsrail ve Netanyahu’nun iddialarını savunuyor. İddialarına göre patlamaya neden olan, İslami Cihad.

Joe Biden: “Bugüne kadar edindiğimiz bilgilere dayanarak, olayın Gazze’deki bir terörist grup tarafından atılan serseri bir roket sonucu meydana geldiği anlaşılıyor.”

Refah açılacak

Biden’ın ayrılmasının ardından İsrail başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada şöyle denildi: “Başkan Biden’ın talebi ışığında İsrail, Mısır üzerinden insani yardım tedarikini engellemeyecek. Gazze Şeridi’nin güneyindeki sivillere yönelik yardımlar, bölgenin siyasi kontrolünü elinde bulunduran Hamas’a ulaşmadığı sürece devam edecek”

ABD Başkanı da benzer açıklamalar da bulundu: “

“Bugün İsrail kabinesinden Gazze’deki sivillere hayat kurtarıcı insani yardım ulaştırılmasını kabul etmelerini istedim. Açık konuşayım. Hamas bu yardımları saptırır ya da çalarsa, Filistin halkının refahı konusunda hiçbir kaygı taşımadığını bir kez daha göstermiş olacak ve pratikte uluslararası toplumun bu yardımı sağlamasını engelleyecektir.”

Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüştüğünü ve Sisi’nin insani yardım malzemesi taşıyan 20 kamyonun Gazze’ye girebilmesi için Refah sınır kapısını yeniden açmayı kabul ettiğini söyledi. Biden sınıra yakın yolların onarıma ihtiyacı olduğunu ancak yardımların Cuma gününden itibaren bölgeye ulaşmaya başlayabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Biden, Gazze ve Filistin halkının da yardıma ihtiyacı olduğunu vurguladı: “İsrail çok mağdur oldu ama gerçek şu ki gidecek hiçbir yeri olmayan insanların acılarını dindirmek için ellerinde bir fırsat var, yapmaları gereken de bu.”

Biden’ın Tel Aviv ziyareti esnasında ABD, Birleşmiş Milletler’de İsrail’e diplomatik destek vermeyi sürdürdü.

Yardımların ulaştırılabilmesi için insani ateşkes çağrısında bulunan ve İsrail’i Gazze’nin kuzeyindeki nüfusa bölgenin güney yarısına taşınma emrini iptal etmeye çağıran bir güvenlik konseyi kararını veto etti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.