Ukrayna Parlamentosu, Rusya ile işbirliği yapmakla suçladığı Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ni yasaklayacak bir yasaya dün (19 Ekim) ilk onayı verdi. Rus Ortodoks Kilisesi ile aynı çizgide olmadığını söyleyen Ukrayna Ortodoks Kilisesi ise Kiev’in kendisine yönelttiği suçlamaları reddetti, yasa tasarısının anayasaya aykırı olacağını söyledi.
Ukrayna Milletvekili Yaroslav Zheleznyak, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, milletvekillerinin ilk okuma sonucu tasarıya onay verdiklerini söyledi.
Yasanın yürürlüğe girmesi için ikinci okumada desteklenmesi ve Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy tarafından onaylanması gerekiyor. Tasarının yasalaşması halinde “Ukrayna’ya karşı silahlı saldırıda bulunan devletlere bağlı” dini organizasyon faaliyetleri mahkeme kararıyla yasaklanacak.
Ukrayna Milletvekili Iryna Herashchenko ise oylamanın tarihi olduğunu söyledi, bu yasa tasarısını “Moskova’nın rahiplerinin Ukrayna topraklarından çıkarılmasına yönelik ilk adım” olarak nitelendirdi.
Ukrayna Ortodoks Kilisesi ne tepki verdi?
Ukrayna Ortodoks Kilisesi, yasa tasarısının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) ve Ukrayna Anayasası’na uygun olmadığı kanaatinde. Kendilerini “bağımsız” olarak tanımlayan Ukrayna Ortodoks Kilisesi, Kiev’i kendisini Rus Ortodoks Kilisesi’ne bağlıymış gibi göstermeye çalışmakla suçladı.
Ukraynalı yetkililer ve Ukrayna’daki pek çok kişi yıllarca Ukrayna Ortodoks Kilisesi, Moskova’ya sadık olarak gördü ve Rusya’nın Şubat 2022’deki işgalinin ardından kiliseye baskı uyguladı. Kurulan bir komisyon, kilisenin Mayıs 2022’de Rus Ortodoks Kilisesi ile bağlarını kopardığını açıklamasına rağmen Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin hâlâ Rusya’ya bağlı olduğuna karar verdi.
Kaynak: Guardian