Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır-Sur’daki ilk otelden bir asır sonra geriye ne kaldı?

Diyarbakır-Sur’da ilk otel olan Anadolu’dan bir asır sonra geriye sadece bitişindeki tarihi kemerli yapı kaldı. Günümüzde ise yol ve kaldırım nedeniyle o tarihi kemerin yaklaşık yarım metre boyu kısaldı.

Diyarbakır-Sur’daki ilk otel olan Anadolu’dan bir asır sonraya, sadece bitişiğindeki tarihi kemerli yapı kaldığını biliyor muydunuz?

CEGA Medya’nın haberine göre bir asır önce, eski ismiyle Medine ve İzzet Paşa, şimdiki ismiyle Hz. Süleyman caddesinde, kentin ilk oteli olan Anadolu faaliyet yürütüyordu.

Bir asır önce çekilen fotoğraflardan anlaşıldığı kadarıyla iki katlı olan Anadolu Oteli, bütün görkemiyle Sur’daki yapıların arasında dikkat çekiyordu.

Diyarbakır’a o dönem gelen varlıklı aileler ve tüccarların kaldığı otel, Saraykapı’ya girmeden sol tarafta yer alıyordu. Aynı cadde üzerinde bir asır önce çekilen fotoğrafta otelin hemen yanında bulunan üç kemerli işyeri dikkat çekiyor.

CEGA Medya ekibi, bir asır önce çekilen fotoğrafın izini sürdü. Anadolu Oteli’nin yerinde beton bir yapı dururken, bir asır önceden günümüze sadece üç kemerli işyeri kalmış.

Günümüze kadar gelen ve işyeri olarak kullanılan kemerli yapının yüksekliğinde ise dikkat çekici bir ayrıntı ortaya çıkıyor. Yol ve kaldırım yapılması nedeniyle kemerli yapının yaklaşık yarım metre boyunun kısaldığı görüldü. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.