Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hamas-İsrail savaşında 18. gün: Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı beş bini geçti

Gazze’ye insani yardım ulaşmaya devam ediyor ancak Birleşmiş Milletler’e göre bu yetersiz. İsrail’in hava saldırıları dün gece de devam etti ve Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı beş bini geçti. Bu kişilerin önemli bir kısmının çocuklar olduğu düşünülüyor. İsrail’in Lübnan sınırında gerilim dün de tırmanmaya devam etti. Hamas, elindeki rehinelerden ikisini daha serbest bıraktı. İsrail-Hamas savaşının 18. gününden öne çıkanlar:

  • Hamas, Gazze’deki iki rehineyi daha “İnsani ve sağlık durumlarının kötü olduğu” gerekçesiyle serbest bıraktı. Serbest bırakılanlar; 7 Ekim’de Gazze sınırı yakınlarındaki Nir Oz kasabasından kaçırılan 79 yaşındaki Nurit Cooper ve 85 yaşındaki Yocheved Lifschitz.
  • Hamas’ın Gazze’de 222 rehine daha tuttuğu ve yakında 50 rehineyi daha serbest bırakabileceği düşünülüyor.
Hamas’ın serbest bıraktığı rehineler.
  • Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby’ye göre ABD yönetimi, Gazze’de ateşkes için doğru zamanın geldiğine inanmıyor. Kirby, ABD’nin pozisyonunun Gazze’de tutulan tüm rehinelerin öncelikle serbest bırakılması gerektiği yönünde olduğunu söyledi.
  • Pazartesi günü geç saatlerde Gazze’deki El Şati kampına bir İsrail hava saldırısı düzenlendi.
  • Gazze Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında 2.055’i çocuk olmak üzere en az 5.087 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 15.273 kişinin de yaralandığını açıkladı.
  • Uluslararası Göç Örgütü, Lübnan-İsrail sınırında tırmanan şiddet olayları nedeniyle Ekim ayı başından bu yana güney Lübnan’da ve başka yerlerde yaklaşık 20 bin kişinin ülke içinde yerinden olduğunu söyledi.
  • İsrail ordusu, kara kuvvetlerinin Filistinli militanlara karşı mücadele etmek için gece boyunca Gazze Şeridi’ne sınırlı saldırılar düzenlediğini belirtti. Ordu sözcüsü Daniel Hagari şunları söyledi: “Gece boyunca tank ve piyadeler tarafından baskınlar düzenlendi. Bu baskınlar savaşın bir sonraki aşaması için hazırlık yapan terörist gruplarını öldüren baskınlardı.”
Refah sınır kapısı
  • İsrail ordusu, Lübnan yönünden İsrail’e girmeye çalışan “şüpheli bir hava hedefine” ateş açtığını açıkladı.
  • New York Times’ın haberine göre Washington yönetimi, Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması ve Filistinli sivillere daha fazla yardım ulaştırılması için zaman kazanmak amacıyla İsrail’e Gazze’ye düzenlemesi beklenen kara harekâtını ertelemesini tavsiye etti.
  • Pazartesi günü üçüncü bir yardım kamyonu konvoyu Mısır’dan Refah sınır kapısı üzerinden Gazze’ye giriş yaptı. Cumartesi ve Pazar günleri 34 kamyon geçiş yapmıştı. BM’ye göre, insani ihtiyaçların karşılanması için her gün 100 kamyon geçiş yapmalı.
  • Fransa Radyosu, Filistinli foto muhabiri Roshdi Sarraj’ın İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanında öldürüldüğünü bildirdi. Fransız yayın kuruluşu Sarraj’ın Pazar günü İsrail’in Gazze Şehrindeki Tel al-Hawa’ya düzenlediği saldırılarda hayatını kaybettiğini, eşi ve bir yaşındaki kızının ise yaralandığını açıkladı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.