Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA’de 2023/2024 sezonu başlıyor: Türk oyuncuların performansı, Wembanyama’nın potansiyeli ve Antetokounmpo ile Lillard’ın hayal ettirdikleri

NBA’de 2023/2024 sezonu 24 Ekim gecesi (salıyı çarşambaya bağlayan gece) oynanacak iki karşılaşma ile başlıyor. Medyascope Spor Servisi olarak yeni sezonda NBA’de heyecanla takip edilecek üç olayı sizler için derledik. 

Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi NBA’de 2023/2024 sezonu bu gece başlıyor. Açılış karşılaşmasında son şampiyon Denver Nuggets, TSİ 02.30’da LeBron James’li Los Angeles Lakers’ı ağırlayacak. Gecenin diğer karşılaşmasında ise Batı Konferansının iki iddialı ekibi Golden State Warriors ve Phoenix Suns karşı karşıya gelecek. NBA’de yeni sezonun ilk hava atışı yapılmadan önce Medyascope Spor Servisi olarak, heyecanla takip edilmesi gereken üç olayı sizler için derledik.

3) NBA’de bu sezon forma giyecek Türk basketbolcular

Alperen Şengün – Houston Rockets

NBA’de üçüncü sezonuna girecek 21 yaşındaki Milli basketbolcu Alperen Şengün, her sezon ilerlettiği kariyerinde daha büyük bir adım atmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz sezon Rockets formasıyla çıktığı 75 normal sezon karşılaşmasında 14.8 sayı, 9 ribaund, 3.9 asist, 0.9 top çalma ve 0.9 blok ortalamaları yakalamıştı.

Genç oyunculardan kurulu Rockets’ta Alperen parlasa ve zaman zaman harika maçlar çıkarsa da, tecrübesizlik ve oyun kurucu eksikliği gibi nedenlerden, takım 22-60’lık dereceyle Batı Konferansını 14. sırada tamamladı. Yaz döneminde ise kadrosundaki oyuncu kurucu eksikliğini Fred VanVleet ile dolduran Rockets, drafttan da önemli genç yetenekleri kadrosuna katarken, Dillon Brooks ve Jeff Green gibi de önemli tecrübeli isimleri ekledi. Koç pozisyonuna da Celtics yönetimi tarafından cezalandırılan ve geçtiğimiz yıl takım çalıştırmayan Ime Udoka’yı getiren Rockets, yeni sezonda geçen seneye göre oldukça güçlendirilmiş kadro ve koç ekibi ile konferansta etki yaratabilir. Alperen Şengün için de daha iyi takım arkadaşları ve koça sahip olmak gelişimine katkı sağlayacağı gibi, hedefi olan bir takımda yer almak da daha anlamlı maçlarda göstereceği performansı değerlendirmek adına önemli olacaktır.

Alperen Şengün’ün geçtiğimiz sezon en iyi anları:

Cedi Osman – San Antonio Spurs

NBA’de yedinci sezonuna girecek 28 yaşındaki forvet Cedi Osman, 6 yıllık Cleveland Cavaliers döneminin ardından, bu sezon San Antonio Spurs forması giyecek. Geçtiğimiz sezon Cavaliers forması ile normal sezonda 77 karşılaşmaya çıkan Cedi, 8.7 sayı, 2.3 ribaund, 1.5 asist, 0.5 top çalma ve 0.1 blok ortalamaları yakalarken, play-offlarda da 5 karşılaşmada 6 sayı, 3 ribaund ve 1 asist ortalamalarıyla mücadele etmişti.

Yeni sezonda San Antonio Spurs forması giyecek Cedi, yeniden yapılanmaya giden ve son yılların en heyecan verici genç yeteneği olan Victor Wembanyama’nın etrafında bir yapı kurmayı amaçlayan Gregg Popopvich’in takımında kendine yer bulmaya çalışacak. Gençlerden oluşan kadronun en tecrübeli isimleri arasında yer alan Cedi Osman, sallantıda olan NBA kariyerini yeniden yükselişe geçirmek için koç Popopvich ile çalışacak olması en büyük avantajı. 

Furkan Korkmaz – Philadelphia 76ers

NBA’de yedinci sezonuna girecek 26 yaşındaki milli basketbolcu Furkan Korkmaz, yeni sezona altı yıldır formasını giydiği Philadelphia 76ers ile başlayacak. Ancak takımda mutsuz olduğu bilinen ve istediği süreleri alamayan Furkan’ın, kontratında son yılında olmasıyla birlikte, sezon içerisinde farklı bir takımda görebiliriz.

Geçtiğimiz sezon yalnızca 37 maçta ve maç başına 9.5 dakika ortalama süre alan Furkan, 3.8 sayı, 1.1 ribaund, 0.6 asist, 0.3 top çalma ve 0.1 blok ortalamaları yakalamıştı. Sorunları bitmek bilmeyen 76ers yapılanmasında süre bulmakta da zorlanan Furkan’ın sezon içerisinde takas olması muhtemel. NBA kariyeri bitme noktasına gelen Milli basketbolcunun da kendisi açısından en kısa sürede, yeteneklerini gösterebilmek adına yeterli dakikayı bulabileceği bir takıma transfer olması en ideal senaryo olacaktır.

Ömer Faruk Yurtseven – Utah Jazz

NBA’de üçüncü sezonuna girecek 25 yaşındaki pivot Ömer Faruk Yurtseven, bu sezon Utah Jazz forması giyecek. Geçtiğimiz sezon ilk bölümünde yaşadığı sakatlık sonrası uzun süre formasından uzak kalan Ömer, sakatlık dönüşü Miami Heat’in keskinleşen rotasyonunda kendine yer bulmakta bir hayli zorlanmıştı.

Geçtiğimiz sezon sadece 9 maçta forma giyen pivot, 4.4 sayı, 2.6 ribaund, 0.2 asist, 0.2 top çalma ve 0.2 blok ortalamaları yakalamıştı. Yaz döneminde Batı Konferansı ekiplerinden Utah Jazz ile iki yıllık sözleşmeye imza atan Ömer, play-off yarışına girmesi beklenen Jazz’da pivot pozisyonu için Kelly Olynyk ve Walker Kessler ile forma mücadelesine girecek.

Onuralp Bitim – Chicago Bulls

NBA’de çaylak olarak yer alacak 24 yaşındaki milli basketbolcu Onuralp Bitim, iki yönlü kontrat imzaladığı Chicago Bulls formasını giyecek. Zaman zaman G-League ekibi Windy City Bulls zaman zaman da Chicago Bulls için oynayacak Onuralp, kontratının statüsü gereği NBA’de maksimum 50 maçta forma giyebilecek.

Bursaspor’da geçirdiği harika sezonların ardından NBA’de şansını denemek isteyen Onuralp, yeni macerasında NBA’de oynayabilecek seviyede olduğunu kanıtlayacaktır. 

2) NBA’in yeni süper çaylağı: Victor Wembanyama

NBA’de son yılların en sükseli çaylağı olarak lige katılan 19 yaşındaki Fransız pivot Victor Wembanyama’yı izlemek kesinlikle bu sezonun en heyecan verici olaylarının başında geliyor.

Ülkesi Fransa’da geçirdiği harika sezonların ardından draft piyangosunda ilk sırayı elde eden San Antonio Spurs, tereddütsüz şekilde Wembanyama’yı kadrosuna kattı. 2.24 boyuna rağmen oldukça hareketli oluşu onu savunmada eşsiz bir noktaya taşırken, hücumda 2.24 bir uzun için oldukça iyi dripling ve şut becerisi de şimdiye kadar görülmemiş bir potansiyele sahip olduğuna herkesi ikna etmiş durumda.

Genç yıldız Spurs ile sezon öncesi karşılaşmalarda da oldukça iyi performanslar sergiledi. Büyük bir yıldızın NBA’de attığı ilk adımları takip etmek, en büyük sahnede bu yaşında neler yapabileceğini görmek, basketbolseverler adına da geleceğe dönük iyi bir yatırım olacaktır.

Victor Wembanyama’nın Summer League’deki en iyi anları:

1) Damian Lillard-Giannis Antetokounmpo birlikteliği:

NBA’de yeni sezonun en heyecanlandıran ekibi olarak, yaz döneminde takas sonucunda Damian Lillard’ı kadrosuna katan Milwaukee Bucks yer alıyor. 2020/2021 sezonunda kazanılan şampiyonluğun ardından, geçtiğimiz iki sezonda konferans finallerini bile göremeden sezonu noktalayan Bucks, takas döneminin en gözde ismi olan Damian Lillard’ı kadrosuna katarak, yeniden NBA şampiyonluğuna ulaşmayı hedefliyor.

Portland Trail Blazers ile geçirdiği 11 sezonda harika performanslara imza atan Lillard ise onun etrafında takımın yeterince güçlendirilememesi sebebiyle konferans finallerinden ötesini görememişti. Maçların son bölümünde oyuna etkisiyle, NBA’de maç sonlarını en iyi oynayan oyuncu olan Lillard’ın, play-offlarında maç sonlarında zorlanan ve bu şekilde birçok seriyi kaybeden Bucks’a olumlu katkı yapacağı kuşkusuz. Özellikle Giannis Antetokounmpo’nun da yanında skor yükünü kaldırabilecek bir oyuncu ile beraber oynadığında da sahadaki etkisi bambaşka bir seviyeye çıkacaktır.

Oyun ve oyuncu profilleri açısından da NBA’de yer alan en üst seviye basketbolcular arasında olabilecek en iyi ikililerden birini kuran Milwaukee Bucks’ın 2 yıl aradan sonra tekrar NBA şampiyonluğuna ulaşıp ulaşamayacaklarını, Mike Budenholzer yerine göreve getirilen koç Adrian Griffin’in bu yıldız ikiliyi hangi kapasitede kullanacağı belirleyici olacaktır. Bucks adına şampiyonluk yolunda bir diğer belirleyici unsur da sakatlık sorunları bulunan yıldız isimleri Brook Lopez ve Khris Middleton’ın ne derece sağlıklı kalacağı olacaktır. Ancak büyük bir sakatlık krizi yaşanmadığı takdirde, mevcut kadrosu ile kuşkusuz Milwaukee Bucks şampiyonluğun en önemli favorisi olacaktır. Hem olası Bucks’ın şampiyonluk yolculuğu, hem de Antetokounmpo-Lillard gibi kağıt üzerinde kusursuz gözüken ikilinin neler yapabileceğini izlemek, bu sezon Milwaukee Bucks’ı en heyecanla izlenen takımlar listesinde üst sıralara yazdıracaktır.

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.