Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın Hamas ile ilgili sözleri borsayı vurdu: Devre kesici ikinci kez çalıştı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’i hedef alıp, Hamas’ı “mücahit” olarak tanımladığı konuşmasının ardından borsada başlayan düşüş, yüzde 7’ye ulaştı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi ikinci kez devre kesti.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksindeki düşüş yüzde 7’ye ulaştı, endeks ikinci kez devre kesti. İlk devre kesicinin ardından yeniden başlayan işlemlerde düşüşün devam etmesinin ardından 4 dakika sonra ikinci devre kesici çalıştı. Kapanış seansı ise saat 18.01’de başladı.

İlk devre kesicinin çalışmasının ardından Borsa İstanbul’un Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan açıklamasında şöyle denildi:

“Saat 16.49:54 itibarıyla endekse bağlı devre kesici tetiklenmiş ve Pay Piyasası’ndaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’ndaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur.

Pay Piyasası’nda sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, gayrimenkul sertifikalarında ve emtia sertifikalarında saat 17.09:54’te tek fiyat emir toplama, 17.14:54’te eşleştirme yapılacak ve 17.19:54’ten itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edilecektir. Pay Piyasası’nda tek fiyat işlem yöntemi uygulanan paylarda saat 17.09:54’te tek fiyat emir toplama yapılacak ve 17.19:54’ten itibaren seans kaldığı yerden devam edecektir. Varant, sertifika, BYF, yeni pay alma hakkı kuponu ve yeni pay alma hakkından arta kalan birincil piyasa sıralarında işlemler, 17.19:54’ten itibaren kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edecektir.”

Saat 17.19’da başlayan işlemlerin ardından borsadaki düşüş devam etti ve ikinci devre kesici çalıştı. Borsa İstanbul, ikinci devre kesiciye ilişkin şu açıklamayı yayımladı:

”Saat 17.23:13 itibarıyla endekse bağlı devre kesicinin ikinci seviyesi tetiklenmiş ve Pay Piyasası’ndaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’ndaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası’ndaki (BAP) Pay Senedi Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur. Pay Piyasası’nda varant, sertifika ve yeni pay alma hakkı kuponu sıralarında işlemler bugün yeniden başlatılmayacak, diğer işlem sıralarında saat 18.01’de kapanış seansı ile yeniden başlatılacaktır. VİOP Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde işlemler sürekli işlem yöntemiyle saat 18:08’de yeniden başlatılacaktır. BAP Pay Repo Pazarı’nda işlemler bugün yeniden başlatılmayacaktır.”

Döviz ve altında değişiklik yok

Borsa İstanbul’da meydana gelen düşüşe rağmen dolar, euro ve altında ciddi bir değişiklik meydana gelmedi. Dolar, yüzde 0,09 yükselişle 28,11 Türk Lirası (TL), euro ise yüzde 0,01 düşüşle 29,78 TL seviyesinden işlem görüyor.

Gram altın ise gün içerisinde yüzde 0,39 yükselerek bin 797 seviyesine ulaştı.

Erdoğan, İsrail’i ve Batılı ülkeleri hedef aldı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında 19 gündür süren İsrail-Hamas savaşı hakkında konuştu. Hamas’ın bir terör örgütü olmadığını söyleyen Erdoğan, “Ey İsrail, sen bir terör örgütü olarak görebilirsin çünkü bu Batı’nın sana borcu çok. Ama Türkiye’nin sana borcu yok. Hamas bir terör örgütü değil topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur” dedi.

Türkiye’nin İsrail ile bir sorunu olmadığını fakat İsrail’in “mezalimi devlet yerine örgüt gibi hareket etme tarzını asla tasvip etmediğini” söyleyen Erdoğan, İsrail’e gitme projesinin iptal edildiğini açıkladı:

“Ben hayatımda bir kere bu Netanyahu denilen adamın elini sıktım. Tabii, iyi niyetimiz vardı suiistimal ettiler. İsrail’e gitme projemiz vardı iptal ettik. İyi niyetimizi suiistimal ettiler.”

Batı ülkelerinin İsrail’e verdiği desteği de eleştiren Erdoğan, “Batılı güçlerin İsrail için döktükleri gözyaşı, sahtekârlığın dik alasından başka bir şey değil. Daha dün Ukrayna’da yaşanan savaşta ortaya çıkan kayıplar için dünyayı ayağa kaldıranların, Gazze’deki aleni katliama duvar kesilmesi, bu riyakârlığın en somut ifadesidir” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.