Oxfam: “İsrail açlığı, Gazze’deki sivillere karşı silah olarak kullanıyor”

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam’in araştırmasına göre, 7 Ekim’den sonra İsrail’in Gazze’ye başlattığı ambargo yüzünden şehre, normalde ulaştırılması gereken gıdanın sadece yüzde 2’si girebildi. Kuruluş; gıda, su, yakıt ve diğer temel ihtiyaç maddelerinin girişine izin verilmesi çağrısı yaptı.

Oxfam, Birleşmiş Milletler verilerini analiz ederek raporu oluşturdu. Halihazırda abluka altında olan Gazze’ye uygulanan ambargonun 9 Ekim’den sonra artırılması ile daha da kötüleşen tablo ortaya çıktı. 2,5 milyon insanın yaşadığı Gazze’ye, normalde gitmesi gereken gıdanın sadece yüzde 2’sinin ulaştığı tespit edildi.

Kuruluşa göre Gazze’de 2,2 milyon kişi hala acil gıda ihtiyacı içinde. Çatışmalardan başlamadan önce, her 14 dakikada bir kamyon olmak üzere günde 104 kamyon kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ne gıda ulaştırıyordu. Ancak bu sayıda dramatik bir düşüş var.

Uzun uğraşlar sonucu bu hafta sonu açılan Refah sınır kapısından sadece 62 kamyon geçebildi. Bunlardan sadece 30’unda gıda vardı.

Oxfam’ın Orta Doğu Bölge Direktörü Sally Abi Halil, durumun vehametini şöyle anlatıyor:

“Durum korkunç. İnsanlık nerede? Milyonlarca sivil dünyanın gözü önünde topluca cezalandırılıyor, açlığın bir savaş silahı olarak kullanılmasının hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Dünya liderleri arkalarına yaslanıp izlemeye devam edemezler. Gazzelilerin daha ne kadar dayanması bekleniyor?”

Uluslararası İnsan Hukuk’una göre, açlığın bir savaş yöntemi olarak kullanılması savaş suçu.

Gazze’de temiz su neredeyse tükenmiş durumda. Şu anda kişi başına sadece üç litre temiz su düştüğü tahmin ediliyor. BM’ye göre ise günlük ihtiyaç 15 litre.

İsrail hava saldırıları da sadece hayatları değil, hayati kaynakları da yok ediyor.

Çok sayıda fırın ve süpermarket yok oldu veya iş yapamaz hale geldi. Hala sağlam olanlar ise ihtiyaçları karşılayamıyor. Şehirdeki un ve yakıt stokları bitmek üzere.

Özellikle un, yağ ve şeker gibi temel gıda maddeleri hala tahrip edilmemiş depolarda stoklanmakta ancak bu depoların çoğu Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Gazze Şehri’nde. Yakıt eksikliği, hasarlı yollar ve hava saldırılarından kaynaklanan riskler nedeniyle ürünlerin ulaştırılması neredeyse imkansız.

Elektrik kesintileri de ürünlerin soğutma, sulama ve kuluçka cihazlarını olumsuz etkiliyor.

15 binden fazla çiftçi mahsul üretimini kaybetti. 10 bin hayvan yetiştiricisinin yemlere erişimi çok az ve birçoğu hayvanlarını kaybetti. Balıkçılıkla uğraşanlar da denize erişimlerini kaybetti.

Oxfam, durumun daha da kötüye gitmesini önlemek için BM Güvenlik Konseyi ve BM Üye Devletlerini derhal harekete geçmeye çağırdı ve acil ateşkes çağrısı yaptı.

Kaynak: Oxfam

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.