Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Premier Lig Panorama: Dokuzuncu haftanın ardından | Sanchez’in hatası – Rice ve Jorginho’nun formu – Chelsea’nin problemleri

Premier Lig’de dokuzuncu hafta geride kaldı. Bu haftanın merakla beklenen maçı Londra derbisinde Chelsea ile Arsenal puanları paylaştı. Maçın analizini Medyascope Spor Servisi’nden Öner Tavtay sizler için yazdı.

Premier Lig Panorama: Dokuzuncu haftanın ardından | Sanchez’in hatası | Rice ve Jorginho’nun formu | Chelsea’nin problemleri

Arsenal dışındaki ilk 4 takımın galibiyetle döndüğü bir haftayı geride bıraktık. Manchester United arka arkaya aldığı iki galibiyetle 8. sıraya kadar yükseldi. Brighton ise son 3 maçta 8 puan kaybetti. Arsenal’in puan kaybetmesini fırsat bilen Tottenham’da Fulham’ı 2-0’la geçerek zirvenin tek başına sahibi oldu. Bu hafta çok keyifli bir maç olmasa da Londra derbisini inceleyeceğiz.

Chelsea 2-2 Arsenal

Sezon başından bu yana sakatlıklarla boğuşan ve istediği sonuçlar almakta zorlanan Chelsea, bu derbinin favorisi olmaktan çok uzaktaydı. Özellikle hücumda yaşadıkları sıkıntılardan dolayı ligin alt yarısında boğuşup duruyorlar. Nkunku’nun dönüşü Chelsea adına çok önemli olacak. Arsenal karşısında da hiç fena oynamadılar ama savunmadaki yerleşim problemi ve kaleci sıkıntısı yine canlarını sıktı. Robert Sanchez, saç baş yoldurtmaya devam ediyor. Mendy ve Kepa’nın ayrılığı sonrası Sanchez’in alınması tuhaf bir seçimdi. Chelsea’nin belli bir kalitenin üstünde kaleciye ne kadar çok ihtiyaç duyduğunu böyle maçlarda daha iyi anlıyoruz. Şimdi gelelim maçta neler yaşandı.

Chelsea maça baskılı başlasa da ilk 10 dakikanın ardından topu Arsenal domine etmeye başladı. Saliba’nın hatasıyla gelen penaltı Chelsea’nin elini oldukça güçlendirdi. Saliba’nın yaptığı hata da mantık dışıydı açıkçası. Ben oyuncuların bu elle oynama konusunda denedikleri yöntemlere anlam veremiyorum, çünkü niyetleri VAR’da farklı açılardan da incelenerek ortaya çıkıyor. Kafa topuna çıkarken iki kolun simetrik olması doğal pozisyona yakınlık sağlıyor. Saliba ise topa çıkarken sağ kolunu arkaya atarken ne hikmetse sol kolunu yana doğru açıyor ve sanki kolunu doğal konumda gibi göstermeye çalışıyor. Belki de orada Mudryk’in vurmasına izin verse pozisyon golle bile sonuçlanmayacak. Buna rağmen penaltıya sebebiyet vererek Chelsea’yi rahatlattı. Özellikle 2-0’dan sonra Chelsea iyiden iyiye geriye yaslandı. Şaşırtıcı seviyede de Arsenal’i pozisyon vermeden iyi karşıladılar. xG istatistiği de bunu kanıtlar nitelikte. Arsenal gibi bir takımı 1.06’da tutmak kolay bir iş değil.

Arsenal’in ne kadar baskılı oynadığını Sanchez’in isabetsiz paslarından da anlayabiliyoruz. Bir kalecinin %60 pas isabetiyle oynaması berbat bir istatistik kategorisinde sayılabilir. Ceza sahasının sol tarafından verdiği isabetsiz kısa pas, Rice’ın önünde kaldı. Rice hiç kontrol etmeden şutu çekerek topu ağlara gönderdi. Bu durum hem Arsenal’i harekete geçirdi, hem de Chelsea’yi panik havasına sürükledi.

Bu iki görselde mor renkteki 7 numaranın ne kadar etkili olduğunu anlıyoruz. Bahsedilen 7 numara da Bukayo Saka’dan başkası değil. 3 kilit pas, 3 başarılı dribbling ve görselde görmesek de kaptığı toplarla Arsenal adına maçın oyuncusuna dönüştü. İkinci golün de asistini yaptı. Trossard da 78’de oyuna girip 84’te beraberliği getirdi. Arsenal puan almayı hak eden bir oyunla en azından bir puanı kapmış oldu.

Chelsea pas haritası
Arsenal pas haritası

İlk görselde Chelsea’nin pas haritasını görüyoruz. Palmer ve Sterling, Gallagher ve Enzo adeta aynı bölgede oynamışlar. Chelsea’nin kendi yarı sahasında ne kadar kaldığını görüyoruz. Sadece Palmer ve Sterling rakip sahada yer aldı. Colwill-Gallagher-Cucurella pas üçgeni en çok gözüme çarpan bağlantı oldu. Arsenal kısmında ise rakip yarı sahada konumlanan tam 6 oyuncu var. Maç başında geriye düşmenin de bunda büyük bir etken olduğunu vurgulamak gerekiyor. Jorginho ilk 11’de yer almaya başladığından beri bağlantılarıyla takımı rahatlatıyor. Özellikle de Rice’ın daha rahat hareket ettiğini açıkça belli oluyor. Zinchenko’nun da hücumda derin oyun kurucu gibi 6 numarada konumlanması Rice’ın daha rahat hücuma çıkmasını sağlamakta. Her ne kadar Saliba muhteşem bir oyuncu olsa da Gabriel’in hakkının biraz yendiğini düşünüyorum. Geldiği günden bu yana hatalarıyla eleştirilen Gabriel, bence bu sezon Arsenal’in en iyi oyuncularından biri. Özellikle Arsenal’in karşı sahaya yerleştiği dönemlerde kendini sola atarak o bölgede ciddi bağlantı yapmayı başarıyor. Şu an için Gabriel-Saliba ikilisinin Avrupa’nın en iyi savunma tandemlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Maçla ilgili gördüğüm ilginç 2 tweetle Premier Lig Panorama’nın burada sonuna geliyoruz. Chelsea kaçırdığı harika yeteneklere üzüledursun, biz de haftaya Manchester derbisiyle tekrar karşınızda olacağız.

Maçın özeti:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.