Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tanzanyalı öğrenci için aramalar devam ediyor: Gazze’ye mi kaçırıldı?

7 Ekim’deki Hamas saldırılarında 1400’den fazla kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de İsrail topraklarından Gazze’ye kaçırıldı. Ancak Hamas saldırılarının kurbanları sadece İsrail vatandaşları olmadı, farklı ülkelerden onlarca insan hala kurtarılmayı bekliyor. Tanzanya’dan eğitim için gelen bir gençten ise hala haber alınamadı.

“Tarım sektörüne zenginlik katmak ve Tanzanya’nın en başarılı çiftçilerinden biri olmak istiyor.”

21 yaşındaki Tanzanyalı Joshua Mollel’in hayallerini, babası Loitu bu sözlerle anlatıyor. Joshua, sadece 48 saattir bulunduğu İsrail’de Hamas saldırıları esnasında kayboldu. Ailesi onu bulmak için 19 gündür büyük bir çaba harcıyor.

Joshua Mollel

Tanzanyalı genç, geçen ay ilk kez ülkesinden ayrıldı. İsrail’e henüz alışma aşamasındaydı ki, yeni evinin bulunduğu Nahal Oz kibutzu saldırıya uğradı. Joshua’nın ülkesine başarılı bir çiftçi olarak dönme hayalleri, Hamas kurşunlarıyla sekteye uğradı.

7 Ekim’de Nahal Oz kibutzunda onlarca kişi katledildi. Birçok kişi de yaklaşık bir kilometre ötedeki Gazze’ye kaçırıldı. Joshua da o gün kaybolanlardan.

Babası Loitu, son konuşmalarını anlatıyor: “Joshua ile en son 5 Ekim Perşembe günü konuştum. Ona yeni bir yerde olduğu için en iyi şekilde davranmasını ve yapacağı stajdan en iyi şekilde yararlanmasını söyledim”

Kimse Joshua’ya ne olduğundan tam olarak emin değil.

Joshua’nın babası Loitu Mollel

    “Ne yemek yiyebiliyoruz ne de uyuyabiliyoruz. Markete gittiğimde insanlar bana neden bu kadar kilo kaybettiğimi soruyor”… Loitu Mollel bu sözlerle içinden geçtiği süreci anlatıyor.

    Aile, büyük oğullarının bulunması için büyük bir çaba harcıyor: “Tanzanya Dışişleri Bakanlığı ve hatta Tanzanya’nın Tel Aviv’deki büyükelçisiyle temasa geçtim. Ancak hala çocuğumun nerede ve ne durumda olduğuna dair hiçbir bilgi alamadım.”

    “Çok stresliyim. Bu gerçekten çok zor. Küçük kızlarım her sabah ve akşam bana ‘Baba, ağabeyimizle konuşmak istiyoruz’ diyorlar. Ancak verecek hiçbir cevabım yok.”

    Loitu Mollel

    Joshua’nın büyükbabası Ephata Nanyaro, olaya daha itidalli yaklaşıyor: “Torunumu arama çalışmalarının yavaş ilerlemesinden dolayı yetkilileri suçlamak istemiyoruz çünkü İsrail’in bazı bölgelerinin Hamas tarafından saldırıya uğradığını biliyoruz.”

    Tanzanya’nın Tel Aviv Büyükelçisi Alex Kallua da Joshua ve kaybolan bir başka Tanzanya vatandaşı hakkında konuştu. Ancak büyükelçi de, öğrencilerin akıbeti hakkında kesin bir şey bilmediklerinin ve İsrailli makamlarla çalıştıklarının altını çizdi.

    Büyükelçi Kallua, geçen hafta içinde dokuz Tanzanyalının ülkelerine döndüğünü söyledi.

    Tanzanyalı yetkililere göre İsrail’de yaklaşık 350 Tanzanyalı yaşıyor ve bunların yüzde 70’i çoğunlukla tarımla ilgili çalışmalar yürüten öğrenciler.

    Kaynak: BBC

    Bize destek olun

    Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

    Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.