Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Meclisi’nde cumhuriyetin 100. yılı için özel oturum düzenlendi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, cumhuriyetin 100. yılı vesilesiyle olağanüstü toplandı. Toplantıyı yöneten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Atatürk cumhuriyetine layık olmak sorumluluğumuz” dedi.

İBB Meclisi, bugün (29 Ekim) cumhuriyetin 100. yılı vesilesiyle olağanüstü toplantı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Saraçhane’deki İBB binasında meclis üyeleri tarafından karşılandı.

Törende İBB Meclisi 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Tarık Balyalı, AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Volkan Yılmaz ile meclis üyeleri ve İBB bürokratları yer aldı.

Toplantıyı yöneten İmamoğlu, “Bize emanet edilen tarihin derinliklerinden bugüne taşınan güzel İstanbulumuza, Fatih Sultan Mehmet’in emanetine, Mustafa Kemal Atatürk’ün esaretten kurtarıp bize hediye ettiği İstanbulumuza hizmet etmekten onur duyuyorum. İşte tam da bu noktada bu makamlarda bulunmamızı sağlayan cumhuriyetimize, Atatürk cumhuriyetine layık olmak sorumluluğumuzdur” diye konuştu.

Cumhuriyetin bir toplum projesi olduğunu söyleyen İmamoğlu, “Bu toplum projesinin özünde insanın özgürlüğü, eşitliği ve toplumun dayanışması yatmaktadır. Cumhuriyet tüm yurttaşların hiçbir baskı ve tahakküm olmadan özgürce ve eşitçe, dayanışma içinde bir arada kurdukları ve yönettikleri rejimin adıdır. Cumhuriyet efendiyi, tahakkümü reddeder. Cumhuriyet anlayışında hiçbir birey, hiçbir toplum kesimi diğerleri üzerinde tahakküm kuramaz” dedi.

İmamoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Eşit ve özgür yurttaşlardan oluşan halkın bazen temsilcileri vasıtasıyla, bazen direkt halkın kendisi tarafından bir arada verdikleri kararlar, beklentiler demokrasinin özüdür. Ama demokrasi sosyal ayağı olmaz ise tamamlanmamış olur. Bu yüzden devletin tahakküm kurmadan, tam tersine kamu yararını öne çıkaran rolü cumhuriyetimizin devletçilik ilkesinde kendini bulur. Cumhuriyetimizin içinde yer alan milliyetçilik ilkesi ise bir toplumun diğerinden üstün olduğunu kabul eden milliyetçilikten kendini ayırır. Cumhuriyet efendiyi, tahakkümü, bir toplumun diğerinden üstün olma iddiasını, dolayısıyla kolonyalizmi ve emperyalizmi şiddetle reddeder. Devrimcilik ise sürekli değişimin altını çizer. Toplumun ve kurumların yeni gerçekler karşısında kendini değiştirme iradesini ilkeleştirir. Dolayısıyla, cumhuriyet ideali sadece özgürlüğün, eşitliğin ve dayanışmanın güvencesi değil, gerek toplumsal barışın gerek uluslararası barışın da güvencesidir”

İmamoğlu’ndan meclis üyeleri konuştu

İmamoğlu’ndan sonra konuşan CHP Grup Başkanvekili Tarık Balyalı da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve İBB Meclisi’nin cumhuriyetin temeli olduğunu belirtti ve “İBB Meclisi üyeleri olarak 100. yılımızda burada olduğumuz için haklı bir gurur yaşıyoruz. Ayrımsız şekilde tüm yurttaşlar için eşitliktir cumhuriyet. Kadın, erkek demeden, herkes için seçmek ve seçilme hakkıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk sadece bir asker değil, aynı zamanda çağın tüm siyasal gelişmelerini, hatta kendi çağından sonra bugünleri bile çok da hoş şekilde analiz etmiş, çok önemli bir entellektüeldir. Kız çocuklarımız cumhuriyet sayesinde okuyabilmiştir. Çalışma hayatına katılabilmiş, akademik kariyer yapabilmiştir. Cumhuriyet Bayramımızı kutlamak istemeyenlere inatla yaşasın Cumhuriyet” diye konuştu.

AKP Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ise cumhuriyetle beraber Türkiye’nin dünyaya millet olmanın ne demek olduğunu gösterdiğini vurguladı ve “Cumhuriyet bu toplumun yaşam felsefesi, duygu bütünlüğü ve istiklalinin ve istikbalinin tasavvuru haline gelmiştir” dedi

İYİ Parti İBB Meclis Grup Başkanı İbrahim Özkan ise “Bir asır önce sadece cumhuriyeti kazanmadık. Özgürlüğümüzü, hür irademizi, onurumuzu, eşit, adil ve insanca yaşama imkanını, yarınlarımızı kazandık. Bugün bizim en büyük bayramımız ve içimizdeki coşkunun da tarifi yok. Türkiye ve cumhuriyet yan yana ne kadar da yakışıyor değil mi?” diye konuştu.

MHP İBB Meclis Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz da şöyle dedi:

“29 Ekim koskoca bir ulusun yarınlarının hikayesi. Körelen umutların, yok olan hayallerinin en dipten çıkıp yeniden var olma hikayesi. 29 Ekim, ümidini yitirmeyenlerin, azmin, iradenin zaferle sonuçlandığı yüzyılların hikayesi”

Konuşmaların ardından, İstanbul-Büyükçekmece’deki isimsiz bir parka oybirliğiyle “100. Yıl Parkı” ismi verildi.

Vatan Caddesi’nde tören

Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle İstanbul-Fatih’teki Vatan Caddesi’nde de resmi geçit töreni düzenlendi. İstanbul Valisi Davut Gül, 1. Ordu ve İstanbul Garnizon Komutanı Orgeneral Ali Sivri ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, üstü açık askeri araç üzerinden kutlamaya katılanları selamladı.

Törende AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunmasının ardından, İstanbul Valisi Gül konuştu.

Daha sonra “Türk Yıldızları” İstanbul Boğazı üzerinde bir gösteri yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.