Armita Geravand’ın cenazesi memleketine gömdürülmedi

İran’da örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından darp edilerek öldürülen 16 yaşındaki Armita Geravand’ın cenazesi engellendi. Gerevand’ın cenazesi memleketine gömülemedi.

Ahlak polisi tarafından dövülerek 28 gündür komada kaldıktan sonra yaşam mücadelesini yitiren 16 yaşındaki Armita Geravand’ın ailesi, kızlarını memleketleri Rojhilat’ın Kirmanşan kentine defnetmek istedi. Ancak İran polisi izin vermedi. Cenaze, başkent Tahran’daki Beheştî Zera Mezarlığı’na defnedildi.

Norveç merkezli insan hakları kuruluşu Hengaw, cenazede çok sayıda polis memurunun bulunduğunu yazdı. Cenazede 8 kişi de gözaltına alındı.

Ne olmuştu?

16 yaşındaki Armita Geravand, örtünme kurallarını denetleyen “ahlak polisi” tarafından dövülmüştü. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde Geravand’ın kadınlar tarafından metrodan sürüklenerek perona doğru indirildiği görülmekteydi. 22 Ekim’de Geravand’ın beyin ölümü gerçekleşmişti.

Geravand’ın ölümü, İran’da Mahsa Amini’nin öldürülmesini hatırlattı. Uzmanlar, Geravand’ın beyin ölümünün gerçekleşmesi haberinin ülke çapındaki protestoları yeniden canlandırabileceğini düşünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.