Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dağıstan’da ırkçı saldırı: Havalimanını basıp Yahudileri kovaladılar

Hamas-İsrail savaşı diğer ülkelerde de etkisini gösteriyor. Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’de yüzlerce kişi İsrail’den gelen uçak sebebiyle havalimanını basarak ırkçı saldırı girişiminde bulundu. İsrail, Rusya’yı “tüm vatandaşlarını ve Yahudileri” korumaya çağırdı. İşte gece boyu yaşananlar.

Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti’ndeki Mahaçkale Havalimanı’nda İsrail’den Yahudilerin geldiğini öğrenen yüzlerce kişi uçağın inişiyle eş zamanlı olarak havalimanına baskın yaptı, Yahudi karşıtı sloganlar attı. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde yüzlerce kişinin Tel Aviv’den gelen İsraillileri öfkeyle aradığı görülmekte. Kalabalığın bir kısmı da uçağın indiği piste koştu ve uçağın etrafını sardı. Yaşanan bu arbede üzerine havalimanı kapatıldı, yarın açılacak.

Yine sosyal medyada yayınlanan görüntülerde yüzlerce kişinin terminale akın ettiği, bazılarının Filistin bayrağı salladığı ve “Allah-u ekber” diye bağırdığı görüşüyor.

Yaralıların durumları nasıl?

Dağıstan Sağlık Bakanlığı, havalimanında yaşanan ırkçı saldırıda aralarında polislerin de bulunduğu 20 kişinin yaralandığını açıkladı. İki kişinin durumu ise ciddiyetini koruyor.

İsrail’den çağrı

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Rusya’ya İsrail vatandaşlarının ve Yahudilerin korunması çağrısı yaptı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Rusya’ya İsrail vatandaşlarının ve Yahudilerin korunması çağrısı yaptı. İsrail’in Moskova Büyükelçisi’nin de uçaktaki kişilerin güvenliğinin sağlanması için Rus yetkililerle işbirliği içinde olduğu belirtildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü, dünya genelinde anti-semitizmin arttığına dikkat çekerek, “ABD tüm Yahudi cemaatinin yanındadır” açıklamasını yaptı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de yaşananların ardından bir açıklama yaparak, Rusya’da anti-semitizmin sistematik olduğunu belirtti.

Yerel haber sitesi ChP Dagestan’ın haberine göre 28 Ekim günü Dağıstan’ın Khasavyurt şehrinde bir kalabalık, bazı İsraillilerin kaldığını düşündükleri bir otelin önünde toplandı. Daha sonra polis, otelin önünde bekleyen kalabalığı dağıttı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.