Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hamas-İsrail savaşında 24. gün: İsrail, en az 12 bin Filistinlinin sığındığı Kudüs Hastanesi’nin boşaltılmasını istedi

Hamas’ın 7 Ekim saldırısıyla başlayan ve İsrail’in verdiği yanıt ile büyüyen savaşta 23. günü geride bıraktık. İsrail’in kara harekâtı ne zaman başlayacak ve kapsamı ne olacak sorularını sormaya devam ediyoruz. İsrail’in operasyonlarında da Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler hayatını kaybetmeye devam ediyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) tetikte. Gazze ve Batı Şeria’da işlendiği iddia edilen savaş suçlarını araştırıyor. İşte savaşın 24. gününde bilmeniz gerekenler:

  • Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Khan, ICC’nin İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’da işlediği iddia edilen savaş suçlarıyla ilgili “devam eden aktif soruşturmaları” olduğunu söyledi ve ekledi: “İnsani yardım malzemelerinin sivillere ulaşmasında herhangi bir engel olmamalı.”
  • Ürdün ordu sözcüsü dün (29 Ekim) yatığı açıklamada, Ürdün’ün bölgesel gerilimin arttığı bir dönemde sınır savunmasını güçlendirmek için Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) Patriot hava savunma sistemleri konuşlandırmasını istediğini söyledi.
  • Reuters’a konuşan Gazze kentindeki El Kudüs Hastanesi’nin direktörü Bassam Murat, İsrail’in hastaneyi boşaltmaları için kendilerine birden fazla uyarı gönderdiğini söyledi. Murat, hastaneye 12-14 bin arası kişinin sığındığını da belirtti.
Bassam Murat
  • Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC), Gazze’ye üç yardım kamyonunun daha geçtiğini duyurdu. ICRC, bu kamyonların 27 Ekim Cuma günü Gazze’ye gönderilen altı kamyon ve savaş cerrahisi ekibine ek olarak geldiğini söyledi.
  • İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze’ye düzenledikleri bombardımanda “onlarca teröristin öldürüldüğünü” söyledi. Hagari, kara operasyonun son derece karmaşık bir süreç olacağını da ekledi.
  • Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından talep edilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil toplantısı bugün yapılacak ve konseyin Arap temsilcisi İsrail’in Gazze’deki çatışmalara insani bir ara vermeyi kabul etmesini talep eden bağlayıcı bir karar almaya çalışacak.
  • Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail-Hamas savaşının ardından Batı Şeria’yı da Filistin devletine dahil eden kapsamlı bir anlaşma olmadan Gazze’nin yönetimine geri dönmeyeceklerini söyledi.
  • Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’de yüzlerce kişi İsrail’den gelen uçak sebebiyle havalimanını basarak ırkçı saldırı girişiminde bulundu. Havalimanı güvenlik sebebiyle kapatıldı. Yolcular saldırıya uğrama korkusuyla uçaklara sığınmak ya da havalimanında saklanmak zorunda kaldı. Yaşanan bu olayda 20 kişi yaralandı.
  • Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Başkan Joe Biden’ın 29 Ekim Pazar sabahı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştüğü belirtildi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Başkan, İsrail’in vatandaşlarını terörizme karşı korumak için her türlü hak ve sorumluluğa sahip olduğunu yineledi ve bunu sivillerin korunmasına öncelik veren uluslararası insancıl hukukla tutarlı bir şekilde yapma ihtiyacının altını çizdi” denildi.
  • Beyaz Saray, Biden’ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile de görüştüğünü de açıkladı. Açıklamada, “Biden ve Sisi, Ortadoğu’da bir Filistin devletinin kurulmasını da içerecek kalıcı ve sürdürülebilir bir barışın koşullarını oluşturmak için birlikte çalışma kararlılıklarını teyit ettiler” denildi.
  • Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), binlerce Filistinlinin 29 Ekim Pazar günü BM depolarına girerek un ve diğer temel maddeleri gasp etmesinin “kırılma noktasına” ulaştıklarının bir işareti olduğunu söyledi. UNRWA’dan yapılan açıklamada “Bu, üç haftalık savaşın ve Gazze’ye uygulanan sıkı ambargonun ardından sivil düzenin bozulmaya başladığına dair endişe verici bir işarettir” denildi.
  • Sınır Tanımayan Doktorlar, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) ait bir uçakla Mısır’a 26 ton tıbbi malzeme gönderdi. MSF’den yapılan açıklamada, “Tıbbi malzemeler 800 cerrahi müdahale ihtiyacını karşılayabilir ve yerel sağlık yetkilileriyle işbirliği içinde Gazze’deki sağlık tesislerine gönderilecek” denildi.
  • Save the Children dün (29 Ekim) yaptığı açıklamada, son üç hafta içinde Gazze’de öldürülen çocuk sayısının 2019’dan bu yana savaş bölgelerinde öldürülen yıllık çocuk sayısını aştığını belirtti. Açıklamada, “Gazze’de kayıp olduğu bildirilen bin çocuğun daha enkaz altında olduğu varsayılırsa, ölü sayısının çok daha yüksek olması muhtemeldir” denildi.
  • Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’de düzenlediği saldırı ve ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanıyla başlayan süreçte en az 29 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı.
  • New York’taki Columbia Üniversitesi ve Barnard College çalışanları, öğrencilerinin Filistin’le dayanışma içinde olmalarını destekleyen açık bir mektup imzaladı. Çalışanlar, bu tür dayanışma ifadelerinin ve savaşın tarihsel bağlamına oturtulmasının anti-semitik olmadığını belirttiler.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.