Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail, Angry Birds ve Subway Surfers’a propaganda yerleştirdi

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Hamas’a karşı savaşlarında dünya kamuoyunu yanlarına çekmeye çalışmaya devam ediyor. Bu anlamda büyük yatırımlar yapan İsrail, telefon oyunlarına reklam vermeye de başladı. Rahatsız edici görüntülere sahip olan reklamlara, çocuklar da maruz kalıyor.

“Bize zarar verenlerin ağır bir bedel ödemesini sağlayacağız!”

Londra’da yaşayan barista Maria Julia Assis, 6 yaşındaki oğlu telefonda oyun oynarken bu mesajı gördü. Oğlu kadar kendisi de görüntüler ve reklam karşısında şok oldu. İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın gönderdiği reklamda bir ilkokul öğrencisi; roket saldırıları, Hamas militanlarının görüntüleri ve benzer savaş anlarına tanık oldu.

Assis telefondan oyunu silse de, bu sadece onların başına gelmedi.

Alice’s Mergeland, Stack, Balls’n Ropes, Solitaire: Card Game 2023 ve Angry Birds ile Subway Surfers gibi dünyanın en popüler telefon oyunlarını oynayan birkaç kişi de bu propagandaya maruz kaldı. Bu kişilerden bazıları çocuktu.

Angry Birds’ün geliştiricisi Rovio, rahatsız edici içeriğe sahip bu reklamların “yanlışlıkla” oyuna girdiğini ve şu anda manuel olarak engellendiğini söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın dijital başkanı David Saranga, videonun hükümet tarafından desteklenen bir reklam olduğunu doğruladı ancak çeşitli oyunlara nasıl girdiği konusunda “hiçbir fikri olmadığını” açıkladı.

İsrail, Hamas’ın 7 Ekim saldırılarından beri internet reklamlarına 1,5 milyon dolar harcadı. Saranga, yetkililerin reklam verenlere özellikle “18 yaşından küçükler için engelleme” talimatı verdiğini söyledi.

Ancak Saranga, reklamdaki savaş görüntülerini savundu: “Dünyanın burada, İsrail’de yaşananları anlamasını istiyoruz. Bu bir katliam.”

Assis ve oğlu

Rovio’nun reklam sağlayıcı ortaklarından Amazon, Index Exchange ve Pinterest gibi bazı şirketler, Angry Birds’te görünen reklamdan sorumlu olmadıklarını söyledi.

Bakan Saranga, bakanlığın Taboola, Outbrain, Google’a bağlu Alphabet ve X gibi şirketlere reklam için para harcadığını söyledi.

Taboola ve Outbrain oyun reklamlarıyla hiçbir ilgilerinin olmadığını söyledi. Google, İsrail Dışişleri Bakanlığı için 90’dan fazla reklam yayınladı ancak bu reklamları nerede gösterdiğine dair yorum yapmayı reddetti. Eskiden Twitter olarak bilinen X, yorum taleplerine yanıt vermedi.

LazyDog Game yorum taleplerine yanıt vermedi. Stack’in geliştiricisi Ketchapp, Solitaire’in Avusturyalı geliştiricisi nerByte, Balls’n Ropes’un Türk geliştiricisi Rollic ve Subway Surfers’ın Danimarkalı geliştiricisi SYBO Games de reklamlar hakkında yorum yapmadı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.