Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a senatoda protesto: “Gazze’de ateşkes, hemen!”

İnsani durumun her gün kötüleştiği Gazze için ateşkes çağrıları devam etse de, başta ABD ve İsrail buna karşı çıkıyor. ABD Dışişleri Antony Blinken da tam olarak bu nedenden, kendi ülkesinin senatosunda protesto edildi. Senatoya gelen savaş karşıtları, ellerinde kan izleri ve taşıdıkları pankartlarla Blinken’ı ve ABD dış politikasını protesto etti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Beyaz Saray’ın 106 milyar dolarlık “Ulusal güvenlik” fon talebi hakkında ifade vermek üzere senatodaydı.

Talep edilen fonun içinde, İsrail’in Hamas’a karşı sürdürdüğü savaşı desteklemek için 14.3 milyar dolar da yer alıyor.

106 milyar dolarlık “Ulusal güvenlik” talebinin diğer kalemleri ise şöyle:

  • Ukrayna’nın savunması için 61.4 milyar dolar
  • İnsani yardım için 9,2 milyar dolar
  • Hint-Pasifik güvenliği için 2 milyar dolar
  • Güney sınır güvenliği ve göçmen sorunları için 10.9 milyar dolar


İfade esnasında senatoda bulunan pek çok savaş karşıtı kişi, Blinken’ı protesto etti ve Gazze için ateşkes çağrılarını dile getirdi. CODEPINK isimli savaş karşıtı gruba üye olan kişilerin bazıları pembe renk giyiyordu.

Blinken’ın sözleri çok kez protestocular ve sloganları tarafından kesildi. Oturuma birkaç kez ara verildi.

Protestocuların taşıdıkları pankartlar ve attıkları sloganların ana başlıkları, Gazze’de derhal ateşkes ilan edilmesi ve ABD’nin İsrail’e yaptığı yardımları kesmesi üzerineydi.

CODEPINK üyelerinin ellerine sürdükleri kırmızı boya ile yaptıkları kan izleri de dikkat çekti.

ABD Kongre Polisi göstericileri salondan çıkardı. Polis, 12 kişinin “Yasadışı protesto yaptıkları gerekçesiyle” tutuklandığını açıkladı.

Blinken ifadesinin sonunda protestolara da değindi ve “Bu odada ifade edilen tutkuları kabul ettiğini” söyledi: “Hepimiz sivil yaşamın korunması konusunda kararlıyız. Hepimiz yaşanan acıların farkındayız ve hepimiz bu acıların sona erdiğini görmeye kararlıyız.”

Tüm bu sözlerinin yanında İsrail’i ve Ukrayna’yı kastederek, “ABD’nin müttefiklerinin yanında durmasının zorunlu olduğunun” altını çizdi.

ABD, İsrail’in en önemli müttefiki konumunda. ABD Kongre Araştırma Servisi’ne göre, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana İsrail’e büyük bölümü askeri olmak üzere 158 milyar dolar yardım yapıldı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.