Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski HDP milletvekili Hüda Kaya gözaltına alındı

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, “kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılarak ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmakta ısrar etme, birden fazla kişiyle birlikte görevi yaptırmama için direnme” suçundan İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya hakkında soruşturma başlattı. Medyascope’a konuşan Hüda Kaya’nın oğlu Muhammed Cihad Ebrari, Kaya’nın Kobani soruşturması kapsamında gözaltında alındığını söyledi.

Hüda Kaya, “kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılarak ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmakta ısrar etme, birden fazla kişiyle birlikte görevi yaptırmama için direnme” suçundan İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.

Kaya’nın yurtdışında bir programa katılmak için havalimanında bulunduğunu söyleyen Ebrari, Kaya’nın havalimanındaki savcılıkta tutulduğunu ekledi.

Hüda Kaya’nın avukatından açıklama

Hüda Kaya’nın avukatı Zilan Leventoğlu konuya ilişkin açıklama yayımladı. Kaya’nın aylardır ulaşılabilir olmasına ve ikametinde olmasına rağmen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “kaçaklık” kararı verildiğini söyledi:

“Hüda Kaya hakkında 27 Eylül’de hukuksuz bir şekilde kaçak kararı alınması akabinde, tarafımızca bu karara itiraz edilmiş, kaçak olmadığı, ikametinde ulaşılabilir olduğu, telefonlarının açık olduğu, her zaman ifadeye hazır olduğu hem sözlü hem yazılı olarak defalarca belirtilmiş olmasına ve yakın tarihlerde İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na gidip ifade vermiş olmasına rağmen, yine kendisinin savcılık kalemi ile görüşüp gerekirse Ankara’ya gelebileceğini, ifade için hazır olduğunu kaçaklık kararının kaldırılması gerektiğini söylemesine rağmen kaçaklık kararı kaldırılmamış, Hüda Kaya’nın ifade vermek istemesi keyfi şekilde engellenmiştir. Sonuç olarak bugün müvekkilimiz Sayın Hüda Kaya saatlerdir havalimanında olmasına, pasaport işlemlerinin sorunsuzca gerçekleşmesine rağmen uçağın kalkmasına 10 dakika kala yine tamamen keyfi bir şekilde çıkışınız mümkün değil denilerek gözaltına alınmıştır. Bu tamamen haksız, keyfi ve hukuksuz süreci kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.