Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mahfi Eğilmez yazdı: Turizmde rekora doğru

Mahfi Eğilmez, kişisel blogundaki yazısında, gerek turist sayısında gerekse elde edilen turizm gelirinde, yıllık büyüklükler olarak rekor kırılacağını söyledi. Eğilmez’in yazısını kendisinin onayıyla yayımlıyoruz.  

TÜİK ilk dokuz aya ilişkin turizm istatistiklerini açıkladı. Bu veriler bize 2023 yılında turizmde gerek gelen turist sayısında gerekse elde edilen turizm gelirinde, yıllık büyüklükler olarak, rekor kırılacağını gösteriyor.

Önce verileri paylaşayım (kaynak: TÜİK, Turizm İstatistikleri, III. Çeyrek: Temmuz – Eylül, 2023):

2023 yılının ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 5,2 milyon fazlasıyla 44,6 milyon turist gelmiş. 2022 yılının ilk 9 ayında 35 milyar dolar turizm geliri elde edilmişken bu yılın ilk 9 ayında 7 milyar dolar fazlasıyla 42 milyar dolar gelir elde edilmiş. Bu veriler gelişmenin son derecede olumlu olduğunu gösteriyor. Bunlara ek olarak bir olumlu gelişme daha var: Gelen turistler geçen yıla göre (942 – 888 =) 54 dolar daha fazla para harcamış.

Yurt içinde yerleşik kişilerin yurt dışı ziyaretlerinin sonuçlarına da bakalım. Geçen yılın ilk 9 ayında yurt dışına çıkan 4,8 milyon kişi toplam 2,8 milyar dolar harcamışken bu yıl yurt dışına çıkan 7,9 milyon kişi 5,1 milyar dolar harcamış. Kişi başına turizm harcamasında geçen yıla göre (644 – 592 =) 52 dolar artış söz konusu.  

Buna göre 2022 yılının ilk 9 ayında netleştirilmiş turizm gelirimiz (35 – 2,8 =) 32,2 milyar dolar iken bu yılın ilk 9 ayında (42 – 5,1 =) 36,9 milyar dolar olmuş bulunuyor.

Yanı başımızdaki Rusya – Ukrayna savaşına ve yaşanan büyük deprem faciasına karşın turizmde böyle olumlu bir gelişme yaşanması, Türkiye’nin fiyat avantajının, bu durumlardan etkilenip de tatil planlarını değiştiren kişilerin yarattığı boşluğun hemen başkaları tarafından doldurulmasını sağladığını gösteriyor.

TÜİK verilerine göre 2022 yılının son çeyreğinde turist sayısının yaklaşık 12 milyon kişi ve turizm gelirinin de 11,5 milyar dolar olmuş. Bunun bu yıl da aynen tekrarlanacağını varsayarsak yıllık gelen turist sayısı (44,6 + 12 =) 56,6 milyon kişi ve yıllık turizm geliri de (42 + 11,5 =) 53,5 milyar doları bulacak demektir. Bu sayıların aşılması da mümkün olmakla birlikte sahadan gelen haberlerde, fiyat avantajına sahip olduğu için bu yıl çok tercih edilen iki ülke olan Mısır ve Türkiye’nin İsrail – Filistin savaşından olumsuz etkilendiği ifade ediliyor. Bütün bu olumsuz etkilere karşın Türkiye, bu yıl turizmde rekor kıracak gibi görünüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.