Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MetroPOLL anketi: “Türkiye’nin nabzı, Atatürk, cumhuriyet ve laiklik diye atıyor”

MetroPOLL’ün Ekim 2023 Türkiye’nin Nabzı araştırmasının bulguları, halkın çoğunluğunun cumhuriyet çatısı altında yaşamak istediğin gösterdi. Araştırmaya katılanların çoğu laikliği gerekli görürken cumhuriyet tarihine damga vuran lider olarak ise Atatürk’ü gördüğünü söyledi.

Metropoll Araştırma’nın, “100. Yılında Cumhuriyet: Kazanımları ve Değerleri Toplumsallaştı mı?” alt başlıklı Ekim 2023 Türkiye’nin Nabzı araştırmasından dikkat çeken bulgular çıktı.

10-16 Ekim 2023 arasında 1691 kişiyle yapılan anket sonuçlarına göre, 100. yılında Cumhuriyet’in benimsendiği, laiklik içselleştirilmiş olduğu ve Atatürk sahiplenilmiş olduğu yönünde bir temayül ağır bastı.

Saltanat özlemi yok gibi

Aşağıdaki rejim türlerinden hangisinde yaşamak istersiniz?” sorusuna katılanların yüzde 41.1’i “cumhuriyet”, yüzde 26.7’si “demokratik cumhuriyet” cevabını verirken “İslam cumhuriyeti” diyenlerin oranı yüzde 19.2, saltanat isteyenlerin oranı ise yüzde 3 oldu.

Laikliğe destek yüzde 64.4

Türkiye için laik bir yönetimi gerekli görüyor musunuz?” sorusuna evet cevabı verenlerin oranı “cumhuriyet” ve “demokratik cumhuriyet” tercih edenlerin toplamından biraz az, yüzde 64.4. Hayır diyenlerse yüzde 28.6.

Atatürk açık ara önde

Cumhuriyet tarihine damga vuran lider sizce kim?” sorusuna da laikliği destekleyenlerle hemen hemen aynı oranda kişi (yüzde 64.7) “Atatürk” cevabını verdi. Erdoğan diyenlerin oranı yüzde 15.4, Turgut Özal diyenlerse yüzde 2.6 iken, katılımcıların yüzde 6.7’si diğer isimleri söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.