Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

84 yaşındaki anneleri hala Hamas’ın elinde: Netanyahu’yu sorumlu tutuyorlar

Nir Oz kasabası, 7 Ekim’deki Hamas saldırılarının ilk hedeflerindendi. Kasabadan onlarca kişi Gazze’ye kaçırıldı. Onlardan biri de Ditza Heiman. Heiman’ın çocukları annelerinin kurtarılmasını bekliyor. Yaşananların sorumlusu olarak işaret ettikleri isim ise, Binyamin Netanyahu ve hükümeti.

Ülke tarihinin en kanlı saldırısın ardından birçok İsrailli, sınır kasabalarında yaşayan akrabaları ve yakınlarından iyi bir haber alabilmek için telefona konuştu.

Bazılarının yakınları güvendeydi, bazılarının telefonu ise hiç açılmadı.

Neta Heiman Mina, anesi Ditza Heiman’ı aradı ve telefonun diğer ucundan bir ses duydu. Bu ses, annesine ait değildi. Telefondan gelen ses, “Hamas, Hamas!” diye bağıran bir militana aitti.

Ditza Heiman, 84 yaşında

Nir Oz’da yaşayan Ditza Heiman ve diğer kibutzlardan yaklaşık 240 kişi Gazze’ye kaçırıldı. Kendisinden haber alınamıyor. Yaklaşık bir aydır esirler.

Neta, annesine ulaşma çabasını anlatıyor: “Onu telefonla arayan kız kardeşim dehşete kapıldı, telefonu kapattı. Onu kaçırdıklarını düşünmemiştim. Onu öldürdüklerini düşündüm.”

Annesinden aldığı son mesaj yerel saatle 10.00 civarındaydı.

Neta daha sonra annesinin komşularından biriyle konuştu ve ona Ditza’nın “yardım istediğini” söyledi. Ditza olan biteni görmek için saklandığı güvenli odadan çıkmış ve Hamas militanları tarafından götürülmüş.

Neta ve kız kardeşi, Hamas’ın paylaştığı bir video sayesinde annelerinin hayatta olduğunu anladı.

Ditza Heiman tüm yetişkinlik hayatını Nir Oz’da geçirdi. Birkaç yıl önce çalışmayı bırakana kadar, sosyal hizmetler uzmanıydı. 12 torunu var.

Serbest bırakılan rehinelerin komşusu

Neta annesinden bahsederken, Hamas’ın geçen hafta serbest bıraktığı rehinelere de atıfta bulunuyor:

“Annem yavaş yürür. Yocheved gibi kilometrelerce yürüyebileceğini sanmıyorum”

85 yaşındaki Yocheved Lifshitz de Nir Oz’dan kaçırılmış, geçtiğimiz günlerde Hamas tarafından serbest bırakılmıştı. Nir Oz, yaklaşık 400 kişinin yaşadığı ve herkesin birbirini tanıdığı bir kibutz.

Aile, Netanyahu’yu suçluyor

Neta, Gazze’ye düzenlenecek kara harekatı konusunda çok endişeli. Bunun rehineler için ne anlama geldiğini bilmiyor ve genç askerler için de endişeleniyor.

“Hepsi benim çocuklarımın arkadaşları, onlar benim arkadaşlarımın çocukları. Bunun rehineleri geri getireceğini sanmıyorum”

İsrail hükümetinin “Hamas’la doğrudan konuşmasını” istiyor. Yaşananlardan Netanyahu hükümetini sorumlu tutuyor.

“Son dokuz ayda özellikle Batı Şeria’da durumu tırmandırmak için her şeyi yaptılar”

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.