Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir dezenformasyon suçlaması daha | Gazeteci Evrim Kepenek hakkında soruşturma başlatıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bianet’in kadın-LGBTİ+ haberleri editörü Evrim Kepenek hakkında soruşturma başlattı. Kepenek’e, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım suçlama konusu gösterildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Evrim Kepenek hakkında, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma (TCK 217/A)” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik (TCK 216)” suçlamasıyla soruşturma başlattı.

bianet’in haberine göre savcılık, Kepenek’in 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremleri sonrası sosyal medya hesabındaki paylaşımı suçlama konusu olarak gösterdi. Evrim Kepenek’in 15 Şubat’ta X hesabından bir video paylaştı, “Maraş Pazarcık’ta yardım çadırlarına jandarma el koymuş, ‘tüm yardımlar AFAD üzerinden yapılacak’ denmiş. Güncelleme: Alandaki birçok yardım çadırına el konuluyormuş” diye yazdı.

Soruşturma dosyasına Kepenek’in paylaşımının ekran görüntüsü “açık kaynak araştırma raporu” denilerek konuldu.

Kepenek 2 Aralık Perşembe günü Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) avukatı Beste Dönmez Gedek ile birlikte Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi Basın Suçları Soruşturma Bürosu gitti ancak savcının toplantıya gitmesi nedeniyle ifade veremedi. Kepenek 3 Kasım Cuma günü ifade vermek üzere yeniden savcılığa gidecek.

bianet’e konuşan Evrim Kepenek, yakalama kararı çıkarıldığını öğrendiğini fakat kendisine tebligat gelmediğini söyledi:

“Bugün ifade vermek için adliyeye gittiğimizde hakkımda geçen hafta yakalama kararı çıkartıldığını öğrendim. ‘Gelmeseydiniz yarın Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne zorla getirilmeniz için talimat yazılacaktı. Halbuki bana ifade vermemle ilgili bir tebligat gelmedi. Salı günü polis arayarak, hakkımda bir dosya olduğunu, savcılığa giderek ifade vermem gerektiğini söyledi. Bugün ifadeye gittim. Avukatımla dosyayı inceledik. ‘Savcı bey müsait olunca sizi ifadeye alacak’ dediler. Ancak ifade vermeye hazır olduğumuzu söyleyince ‘Savcının acil toplantısı çıktı. Sizi alamayacağız’ diyerek geri gönderdiler. Tekrar gideceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.