Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tolga Şardan’ın bilgisayar ve telefonuna veriler kopyalanmadan el konuldu

Tutuklanan gazeteci Tolga Şardan’ın evindeki polis araması sırasında zorunlu olmasına rağmen bilgisayar ve cep telefonuna yedekleme yapılmadan el konuldu.

T24’ün haberine göre “MİT’in cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı haberi nedeniyle “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Tolga Şardan’ın evindeki polis araması sırasında Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) zorunlu olmasına rağmen bilgisayar ve cep telefonuna yedekleme yapılmadan el konuldu.

CMK’ya göre el koyma işleminden önce bilgisayar ve cep telefonunun yedeklenmesi, yedekten bir kopya çıkarılarak şüpheliye ya da avukatına verilmesi gerekiyor ancak gazeteci Şardan’ın evindeki aramada cep telefonu ve bilgisayarına veriler yedeklenmeden el konuldu.

Bakan Tunç: “Yargının verdiği kararlara bizim müdahale etmemiz mümkün değil”

Hürriyet’e konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Şardan’ın tutuklanma sürecine ilişkin “Gazeteci Tolga Şardan, ‘Yargıda çürümüşlüğe ilişkin MİT raporu cumhurbaşkanlığına teslim edildi’ diye bir yazı yazdı. Soruşturma açıldı, gözaltına alınıp tutuklamaya sevk edildi. Burada yargının verdiği kararlara bizim müdahale etmemiz mümkün değil” dedi.

Söz konusu haberin “dezenformasyon” niteliği taşıdığını belirten Tunç, “Hep beraber soruşturmanın neticesini bekleyeceğiz. Hiçbir gazetecinin tutuklanmasına gönlümüz razı olmaz. Herkes istediğini yazabilir. Ama bunun da bir sınırı var. Kişilerin şeref ve haysiyetine dönük, eleştiri sınırını aşan konularda soruşturma açma mecburiyeti var. Olmayan bir MİT raporuna var demek doğru mu? TCK’da halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu var. Bir algı yaratılmak isteniyor” diye konuştu.

Ne oldu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı T24 yazarı ve gazeteci Tolga Şardan hakkında “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı haberi nedeniyle “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla resen soruşturma başlattı. Tolga Şardan, Ankara’daki evinde yapılan aramanın ardından gözaltına alındı. Savcılık Şardan’ı tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk etti. Şardan çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.