Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da antisemitizm yükselişte

İsrail ve Hamas’ın arasında devam eden savaşın etkileri tüm dünyada görülüyor. Dünyanın dört bir yanındaki Yahudiler de, İsrail’i protesto edenlerin hedefinde. Fransa da bundan etkilenen ülkeler arasında. Ülkede yaşanan antisemit saldırıların sayısında artış var.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, 7 Ekim’den bu yana Fransa’da binden fazla antisemit eylemin kaydedildiğini açıkladı. 102’si yabancı olmak üzere 486 kişinin bu tür suçlardan tutuklandığını sözlerine ekledi.

Fransa’da Yahudi nüfusun yarım milyondan fazla olduğu düşünülüyor. Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise üçüncü en büyük Yahudi nüfusuna sahip ülkesi Fransa.

Fransa’da 440 bin-600 bin arası Yahudi olduğu düşünülüyor. Bu, Fransa nüfusunun

Paris polis şefi Laurent Nunez Pazar günü yaptığı açıklamada sadece Paris’te 257 antisemit eylem gerçekleştiğini ve 90 kişinin tutuklandığını söyledi. Tutuklananlar için “Tipik bir profil olmadığını” da sözlerine ekledi. Tutuklananlar arasında çocukların da olduğu belirtiliyor.

Paris savcıları, geçtiğimiz hafta şehir ve banliyölerindeki binalara düzinelerce “Davut Yıldızı” çizilmesi olayını da soruşturmaya devam ediyor.

Lyon’da da savcılar bu hafta sonu, evinde bıçaklanan genç bir Yahudi kadına yapılan saldırıyı da antisemit eylem olarak ele alıyor. Kadının hayati tehlikesi yok, şüpheli ise tutuklanmadı.

Besançon kentinde de duvarlara yazılan antisemit yazıların sayısının arttığı belirtildi.

Fransa’da daha önce Yahudi mezarlıklarına Nazi sembolleri çizilmesi gibi antisemitist saldırılar da meydana gelmişti.

Fransa’daki gelişmeler, Avrupa Komisyonu’nun Ortadoğu’da çatışmaların patlak vermesinden bu yana AB genelinde antisemitizmin artmasını kınadığı ve “Avrupalı Yahudiler bugün yine korku içinde yaşıyor” tespitini yaptığı sırada geldi.

Komisyon tarafından yapılan açıklamada, “Avrupa genelinde antisemit olayların son birkaç gün içinde olağanüstü seviyelere ulaşması, tarihin en karanlık dönemlerinden bazılarını anımsatıyor” denildi.

Avusturya, Fransa, Almanya ve İspanya’da meydana gelen antisemit olayların yanı sıra “Yahudilere karşı nefret sloganları atan göstericilere” de atıfta bulunan AB’nin yürütme organı olan Komisyon, hem antisemitizme hem de “son haftalarda tanık olduğumuz ve Avrupa’da yeri olmayan Müslüman karşıtı nefretin yükselişine” karşı koymanın elzem olduğunu söyledi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.