Hastaların üzeri sineklerle kaplı, yaralar kurtlanıyor: Gazze’de koşullar gittikçe kötüleşiyor

İsrail saldırıları Gazze’de 10 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. İnsani kriz her gün daha da derinleşiyor. Şeride yardım ulaştırılması büyük zorluklar altında kısıtlı bir şekilde yapılıyor. Gazze halkı, hayatta kalmak için zorlu bir mücadele veriyor.

“Her yerde, her kattalar… Kapıların yanında, koridorlarda… Gördüğümüz yaralılar hava saldırılarından kurtulmuş ve enkaz altından çıkarılmış insanlar. Bu yüzden vücutları çizik içinde ve kanıyor. Yaralıların üzeri sineklerle kaplıyken ameliyat etmek zorunda kalıyoruz. Hiçbir şey temiz değil, hiçbir şey steril değil. Tüm hastane kan ve böcek dolu.”

Gazze’de bir cerrah olan Tayseer Hassan, yaşanan trajediyi böyle anlatıyor.

Gazze’de insan hayatını yaşanmaz kılan koşullar, 7 Ekim’den beri daha da kötüye gitti. 4 binden fazlası çocuk yaklaşık 10 bin kişi, İsrail saldırılarının sonucu hayatını kaybetti.

İnsani durum günden güne kötüye gidiyor ve yakın zamanda düzelmesi için bir adım atılacak gibi durmuyor.

Özellikle İsrail ordusu Gazze Şeridi’nin kuzeyinin tahliye edilmesini emredince, yeni bir insani kriz ortaya çıktı. Şeridin zaten yoğun nüfusa sahip güneyi, daha da kalabalıklaştı.

Bölgede Birleşmiş Milletler’e ait barınakların kapasitesinin çok üzerinde insana ev sahipliği yaptığı söyleniyor.

“Çocuklarımızı koruyamıyoruz”

Han Yunus’ta görev yapan bir BM çalışanı durumu şöyle anlatıyor: “Bu çok korkunç bir durum. Yerde uyumak bile imkansız. 700-800 kişi için bir tuvalet var. Ekmek yok, yemek pişirmek için soba yok. Sulama suyu içiyoruz. Kimse burada yerinden edilmiş insanların tam sayısını bilmiyor. Dışarıda ne olduğu hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Herkes sadece hayatta kalmaya odaklanmış durumda.”

Bir anaokulu öğretmeni olan 33 yaşındaki Nur Hatib, şu anda yaklaşık 25 bin kişiye ev sahipliği yapan bir meslek eğitim merkezinde: “Korkuyoruz. Dünyadaki her ebeveyn çocuklarını korumak ister ama biz koruyamıyoruz. Altı yaşındaki kızım ne zaman eve döneceğini bilmek istiyor. Ona, ‘Elbette okula geri döneceksin’ diyorum ama bunun nasıl olacağını bilmiyorum.”

37 yaşındaki bir diş hekimi, kendisinin ve diğerlerinin “Tamamen kaybolmuş” hissettiğini söyledi. “Evimiz yok. Bütün şehir yıkılmış durumda. Ateşkes olsa bile nereye gideceğiz? Her şeyimizi kaybettik ve burada terk edildiğimizi hissediyoruz”

İsmini vermek istemeyen diş hekimi, çalıştığı sağlık merkezinin dramatik koşullarından da bahsediyor: “Çok korkunç bir yer. Çok kalabalık. Her yerde çöpler, sinekler ve böcekler var. Pek çok bulaşıcı hastalık var. Birçok insan buraya kırıklarla ya da yanıklarla geliyor. Gelenler gördükleri karşısında şok oluyorlar. Bazılarının bacakları ve elleri kesilmiş durumda. Bu felaketin ne kadar korkunç olduğunu anlatamam. Böyle bir kabusu asla hayal edemezdim.”

Yaralar kurtlanıyor

Gazze’nin en kritik noktalarından biri olan Şifa Hastanesi’nin cerrahi bölüm başkanı Dr. Marwan Abusada durumu “Felaket” olarak tanımlıyor: “Kapasitemiz sıfır. Acil serviste 153 hastamız var. Bütün yataklar dolu. Hastaların ameliyat olduktan sonra gidebilecekleri bir yerimiz yok. Ameliyat sonrası yaralarda bir tür kurtçuk var. Çoğu yaralanma ve ameliyatın takibi yapılamıyor çünkü sağlık ekipleri her saat gelen yaralı akınıyla baş edemiyor.”

Şifa Hastanesi’nin normal kapasitesi 210, ancak personel şu anda 800’den fazlasını tedavi etmeye çalışıyor. 7 Ekim’den beri yaklaşık 150 sağlık personeli İsrail saldırıları sonucu öldürüldü.

Muhammad El Qassas isimli bir Gazzeli de ailesiyle birlikte arabasına taktığı plastik bir brandanın altında yaşıyor. Evleri bir hava saldırısında yıkıldı. BM tarafından işletilen okullardaki tüm barınaklarının dolu olduğunu söylüyor: “Bazılarımız şilte koyduğumuz yatakta, bazılarımız yerde, bazılarımız da sandalyelerde uyuyor”

İsrail’in insanları “Sürdüğü” Gazze’nin güneyinde 700 binden fazla insan okullara ve BM tarafından işletilen diğer yerlere sığınmış durumda.

7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki yaklaşık 2,5 milyon kişiden 1,5 milyon kişi yerinden edildi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.