Bir zamanların meşhur görüntülü sohbet sitesi Omegle, 14. yılında kapanma kararı aldı. Bu ani kararın arkasında ise, sitenin “Pedofililer için bir cennet” olduğu iddiası var.
Omegle, ücretsiz bir internet sitesi olarak kullanıcılarına çevrimiçi sosyalleşme imkanı tanıyordu. Uygulamaya giren kişi kamera yardımıyla rastgele gelen kullanıcılarla görüntülü sohbet edebilir veya yazılı şekilde iletişime geçebilirdi.
Uygulamanın en öne çıkan özelliği ise, rastgele insanlarla sohbet etme imkanı tanımasıydı. Bu da, istenmeyen ve taciz durumuna geçen çevrimiçi sohbetlerin yaşanmasına neden oluyordu.
Omegle’ın kurucusu Leif Brooks yaptığı açıklamada siteyi işletmenin “Artık ne finansal ne de psikolojik olarak sürdürülebilir olmadığını” söyledi.
Oklar, genç bir ABD vatandaşının platformu kendisini rastgele bir pedofil ile eşleştirmekle suçlamasının ardından Omegle’ye çevrildi. Olay gerçekleştiğinde mağdur olan kişi reşit değildi ve Omegle’a olayı yaşadıktan tam 10 sene sonra, yani 2021’de dava açtı.
Omegle’ın hukuk ekibi yaşananlardan sorumlu olmadıklarını ve sitenin “Cinsel saldırganlar için güvenli bir alan” olmadığını iddia etti.
Omegle ücretsiz olmasının yanı sıra üyelik, isim, yaş, bölge gibi bilgiler gerektirmediği için kullanıcılara bir “Anonim kalma hakkı” da tanıyordu.
Kapatma kararını yorumlayan Brooks, “Omegle’ın dürüst bir muhasebesi yapılmadan, bazı insanların tarif edilemeyecek kadar iğrenç suçlar işlemek de dahil olmak üzere onu kötüye kullandıkları kabul edilemez. Koşulların farklı olmasını ne kadar istesem de, bu mücadelenin stresi ve masrafı, Omegle’ı işletmenin ve kötüye kullanımıyla mücadele etmenin mevcut stresi ve masrafıyla birleştiğinde çok fazla. 30’lu yaşlarımda kalp krizi geçirmek istemiyorum” dedi.
BBC’nin haberine göre Omegle’ın adı, pedofillere karşı açılan 50’den fazla davada geçiyor.
TikTok, çocukların kendilerini yabancılara teşhir ettiklerinin tespit edilmesinin ardından Omegle bağlantılarının paylaşılmasını yasakladı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
İnternet İzleme Vakfı’na (IWF) göre, küçük çocukların kamera önünde cinsel eylemlerde bulunduğu görüntüler, pandemi karartmalarından bu yana on kattan fazla arttı.
IWF 2022 yılında, pandemi öncesindeki 5 bin internet sayfasına kıyasla bu tür materyalleri gösteren 63 binden fazla internet sayfası tespit etti.
Kaynak: BBC