Cumartesi Anneleri’nden Ali Yerlikaya’ya yanıt: “Galatasaray yasağına son vermenizi bekliyoruz”

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. 972’nci haftadaki açıklamayı gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren okudu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın Cumartesi Anneleri’nin mağduriyetine ilişkin yaptığı açıklamaya da değinildi. Açıklamada Bakan Yerlikaya’ya seslenilerek, “Galatasaray’a yüklediğimiz derin anlama saygı göstererek Galatasaray yasağına son vermenizi bekliyoruz” denildi.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle İstanbul-Beyoğlu’ndaki Galatasaray Meydanı’nda 1995’ten bu yana eylemde. 700. haftalarından beri eylemleri engellenen ve gözaltına alınan Cumartesi Anneleri, bu hafta (11 Kasım 2023) Galatasaray Meydanı’na karanfil bırakarak açıklamalarını okudu.

Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren’in okuduğu açıklamada, “Abdülkerim Yurtseven, Mikdat Özeken ve  Münür Sarıtaş nerede?” diye soruldu. Açıklamada İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın Cumartesi Anneleri’ne ilişki değerlendirmelerine de yanıt verildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya “iyi niyetliyiz” demişti

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda HEDEP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki’nın Cumartesi Anneleri’ni hatırlatması üzerine İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Cumartesi Anneleri’nin mağdur olduğunu söylemişti.

Cumartesi Anneleri ile ilgili biz iyi niyetliyiz, onlar da zaten mağdur” diyen Yerlikaya, “Sayın Cumhurbaşkanımız da kabullerinde aynı şeyi söylemişti. O zamanki sözünden hareketle bu olayı suhuletle, en güzel şekilde çözeceğiz” demişti.

Bakan Yerlikaya’nın bu değerlendirmelerine cevaben şunlar söylendi:

Sayın Bakan, sizden talebimiz açık ve net: mevcut iki AYM kararı bizim Galatasaray yasağına ilişkin sorunumuzun nasıl çözüleceğini detaylarıyla açıklıyor. Bu iki kararın gereğini yerine getirmenizi ve ziyaret edecek bir mezarları olmayan bizlerin Galatasaray’a yüklediğimiz derin anlama saygı göstererek Galatasaray yasağına son vermenizi bekliyoruz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.