Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlardan laiklik yürüyüşü: “Sizi Meclis’ten de tarihten de ayıklayacağız”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu öncülüğünde İstanbul Kartal’da “Laiklik ve Özgürlük İçin Büyük Kadın Yürüyüşü” düzenlendi. Cumhur İttifakı listelerinden seçilen bazı milletvekillerinin 6284 sayılı kanunu kaldırma vaatlerine tepki gösteren platformun genel sekreteri Fidan Ataselim, “Biz sizi o Meclis’ten de bu sokaklardan da tüm meydanlardan da tarihten de ayıklayacağız” dedi.

İstanbul Kartal’da, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun öncülüğünde “Laiklik ve Özgürlük İçin Büyük Kadın Yürüyüşü” yapıldı. Kartal’daki Başak Marmaray durağında başlayan yürüyüş, pankartlar ve sloganlar eşliğinde meydanda tamamlandı.

Anka’nın haberine göre platformun Genel Sekreteri Fidan Ataselim, burada düzenlenen mitingdeki konuşmasında her gün kadınların öldürülmeye devam ettiğini, belirtilerek “Özgürlüklerimize yönelik, eşitlik haklarımıza yönelik ne yasal düzenleme varsa bizim söke söke kazandığımız, ona saldırıyorlar” dedi.

“Tarihten ayıklayacağız”

Kadınlar yaşama tutunmaya çalışırken, kadınları yaşatan 6284 sayılı kadınları şiddetten koruyan kanunla ilgili konuşmalar yapıyorlar” diyen Ataselim, “İyi, güzel konuşmalar değil bunlar. Bizim iyiliğimiz için konuşmalar değil bunlar. Biz çok iyi biliyoruz bunların ne anlama geldiğini” dedi.

Utanmadan bir milletvekili, Meclis’te oturduğu koltuktayken ‘6284’ü ayıklayacağız’ diyebiliyor” diyen Ataselim şunları söyledi:

“Siz kimsiniz de kadınların yaşam hakkıyla ilgili bir kanunu ayıklayacaksınız? Sözümüz olsun. Biz sizi o Meclis’ten de bu sokaklardan da tüm meydanlardan da tarihten de ayıklayacağız.”

“Kadınların anılarına dahi saygı duymuyorlar”

Kadınların her gün öldürüldüğünü söyleyen Ataselim, şöyle konuştu:

“Bu yürüyüşe çağrı yaparken de çokça meselelerden bahsettik. Bakın, kadınlar her gün öldürülmeye devam ediyor. Erkekler tarafından öldürülüyoruz. Öldürülen kadınlara ileri geri konuşmalar yaparak suçlu göstermeye çalışıyorlar. Saat kaçmış, neredeymiş, ne içmiş, kiminleymiş, evli miymiş, değil miymiş, sevgilisi miymiş, hiç tanımadığı birisi miymiş, oymuş, buymuş, şuymuş… Bütün bu söylemleriyle öldürülen kadınların anılarına dahi saygı duymuyorlar bunlar.

Bugün aramızda öldürülen kadınların yakınları da var. Hani ‘intihar’ diyerek camlardan, balkonlardan attıkları o kadınların aileleri burada, bizimle birlikte. Çünkü biz biliyoruz. Yarın öbür gün herhangi birimiz bir pencereden ya da balkondan atılabiliriz. Herhangi birimiz, sırf evli olduğumuz için o kocalarımızın sözünden çıktığımızda, kendi fikirlerimizi söylediğimizde, şiddetle karşılaştığımızda, ‘dur’ dediğimizde, işte o anda öldürülebiliriz.

Bu yüzden kadınlar bunları yaşarken biz bu yüzden ‘kadın cinayetlerini durduracağız’ diyerek yola çıktık. Nice arkadaşımızın ayakta kalmasını sağladık.”

“Erdoğan kadınlar için ne yaptın?”

İktidarın kutsal aile kavramını sık sık vurguladığını hatırlatan Ataselim, “O aileleri de kendileri yok ediyor durumdalar” dedi.

Bizim için ne yaptınız?” diyen Ataselim şunları söyledi:

Sorarlar bakan sana da. Sorarlar sana da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kadınlar için ne yaptın diye. ‘Şunu yaptık, bunu yaptık’ diye anlatacaklardır ama biz gerçeği hayatımızda yaşayanlarız. Neyin, nasıl gittiğini görenleriz.

Aile şuraları, çalıştayları gerçekleştirdiler. ‘Kutsal aile’ diye aileyi yücelte yücelte o aileleri de kendileri yok ediyor durumdalar. Burada bunun uyarısını da verelim. O aileleri yıkan şiddet, o aileleri yıkan çocuğunun cinsel yönelimini, kimliğini duyduğunda, çocuklarına şiddet uygulandığında işte şiddeti doğuran bu aslında.

Kadınlar boşanmak istediğinde, çalışmak istediğinde, kadınlar öldürüldüğünde o öldürülen kadınların aileleri şunları söylemişti kapatma davalarımızda. ‘Biz aile değil miydik ey bakan’ demişlerdi. O kadar haklılardı ki. Kime göre, neye göre aile? Tek tip bir aileyi dayatmanın yanı sıra aileyi yücelterek onun içerisinde kadınların, çocukların söz hakkı olmasın istiyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.