Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filistin için Starbucks protestoları | Kahve dökenler, bağıranlar, “Müslüman mısın?” diye soranlar…

İsrail – Hamas savaşına Türkiye’den tepkiler devam ediyor. İsrail’in saldırısını protesto etmek isteyen bazı kişiler Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli kahve firması Starbucks’ta çeşitli eylemler düzenleyerek, kafede oturanları kaldırıyor, kahvelerini döküyor. Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenlenen Starbucks eylemlerini sizler için derledik.

Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu ile başlayan ve İsrail’in saldırılarıyla çatışmaya dönüşen savaş tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de konuşulmaya devam ediyor.

Türkiye’de, İsrail’i kınayan pek çok siyasi parti, sağ ve sol dernekler ile sivil toplum kuruluşları, konsolosluk önünde saldırıları protesto etti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde “Büyük Filistin Mitingi” düzenlendi. Fakat protestolar başka bir yöne evrildi.

ABD’li kahve zinciri Starbucks, 19 Ekim’de, Filistin ile dayanışma mesajı içeren bir paylaşımda bulunduğu gerekçesiyle “Starbucks Workers United” adlı sendikasına dava açacağını açıkladı. 

Bunun üzerine Türkiye’de 27 Ekim’de ilk “büyük” Starbucks eylemi düzenlendi.

AKP Gençlik Kolları, Starbucks’ı 81 ilde yarım saatliğine yer kapatma eylemi yaparak protesto etti. 

Fotoğraf: BirGün 

AKP Gençlik Kolları Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, X hesabından, “Starbucks şubelerindeki eylemimiz tüm Türkiye genelinde hiçbir taşkınlık yaşanmadan sona ermiştir. Gazze’de yaşanan soykırıma, vahşete ve katliamlara destek veren markaya yönelik 30 binden fazla AK gençle gerçekleştirdiğimiz sessiz #SayStop eylemimizin Filistin halkının onurlu özgürlük mücadelesine nefes olmasını umuyoruz” diye yazdı. 

Starbucks protestoları sadece bununla da kalmadı… AKP Şanlıurfa Gençlik Kolları 30 Ekim’de, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını protesto etmek için bir alışveriş merkezindeki Starbucks şubesinde yer kapatma eylemi yaptı.

Fotoğraf: Urfabir Haber Ajansı

Hoparlörlü eylem

AKP’ye yakınlığıyla bilinen sunucu Bekir Develi, 9 Kasım’da, İstanbul’daki bir Starbucks şubesinde, yanında getirdiği bluetooth hoparlörü kafenin tavanında bulunan kablonun yanına yapıştırdı. Develi, kafede oturanlara hoparlörlerden ses kaydını dinletti:

“Değerli misafirler, hepinize merhabalar. Sizler için küçük bir hatırlatma mesajımız var. Şu anda bu kuruma ödediğiniz paralar, Gazzeli bebeklere bomba, kan ve ölüm olarak gitmektedir. Duyarlılığınız için teşekkürler.”

Kocaeli’nde eylem

Bir başka Starbucks eylemi de Kocaeli Gölcük’te 12 Kasım’da düzenlendi. Kafeye gelen Gölcük Kudüs Gönüllüleri Platformu, Gazze’ye yönelik saldırıları beyaz perdeye yansıtarak vatandaşlara izletti.

Fotoğraf: En Kocaeli

Starbucks eylemleri 12 Kasım’a kadar sadece oturma ve yer kapatma eylemleriyle sürüyordu. Ancak Kocaeli’nde 12 Kasım’da düzenlenen eylemde protestocular, oturan kişilerin masalarından kahvelerini alarak yere döktü.

Protestocular, kafede oturan yurttaşlara bağırdı, “Bakın, araştırın. İnterneti sadece fotoğraf çekmek için kullanmayın. Bilgi edinin” diyerek tepki gösterdi. Bu eylemle protestocuların kafede oturanlara yönelik fiziksel teması da başlamış oldu.

Videoda yer alan ve oturan yurttaşların kahvesini döken Uğur Koç, daha sonra Facebook hesabından şu paylaşımı yaptı: 

Bursa’da eylem

Bursa’da toplanan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Osmangazi İlçe Başkanlığı üyeleri, 13 Kasım’da ellerindeki Türk kahveleri ve “Müslüman kanı içme. Türk kahvesi iç’” yazan pankartla Starbucks’a gitti. 

Oturan gençlerin yanlarına giden MHP’liler, “Değerli arkadaşlar, Filistin’de yapılan zulme sessiz kalmayın. İsrail ürünlerinin hepsi, Müslümanlara kurşun olarak dönüyor. Müslüman kanı içmeyin, Türk kahvesi için” diye seslendi.

13 Kasım’da düzenlenen bir Starbucks eyleminde ise ilk defa bir vatandaş eylemcilere tepki gösterdi. Starbucks’a giden bir kadın, müşterilere, “Ahirette ödeşeceksiniz. Bebekler katlediliyor. Yazıklar olsun” diyerek tepki gösterdi.

Kafede oturan gençler de kadının sözlerine karşılık, “Abla, burası Müslüman ülke değil, haberin olsun. Burası laik bir ülke” cevabını verdi.

Kadın da gençlere, “Siz Müslüman mısınız?” diye sordu.

Gençler ise “Değilim ben abla, seni ilgilendirmez” yanıtını verdi.

Bunun üzerine kadın gençlere, “İnsan mısınız, vicdanınız var mı?” sorusunu yöneltti.

Gençler de kadına, “Abla hemen Filistin’e. Seni Gazze’de görelim” diyerek cevap verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.