Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika’nın ilk açık non-binary yargıcı evinde ölü bulundu

Kuzey Amerika ülkesi Meksika’nın, non-binary olduğunu açıklayan ilk yargıcı ve LGBTİ+ hakları aktivisti Jesús Ociel Baena, Aguascalientes eyaletinin merkezindeki evinde ölü bulundu. Baena, LGBTİ+’ların hakları için yaptığı çalışmalarla neredeyse tüm Latin Amerika’da tanınıyordu.

Meksika Güvenlik Bakanı Rosa Icela Rodríguez, yetkililerin ölüm nedenini araştırdığını söyledi. Rodríguez, “Bunun bir cinayet mi yoksa bir tür kaza mı olduğunu henüz bilmiyoruz” dedi.

Ancak insan hakları aktivistleri, Baena’nın ölümünün kimliğiyle ilgili olup olmadığının ortaya çıkarılmasını istiyor.

LGBTİ+ hakları grubu Letra S’in direktörü Alejandro Brito’ya göre Baena’nın sosyal medyadaki görünürlüğü Baena’yı hedef haline getirdi: “Çok sayıda nefret mesajı, hatta şiddet ve ölüm tehditleri alan bir kişiydi. Bu soruşturmalarda bunu görmezden gelemezsiniz.”

Jesús Ociel Baena

Baena, Ekim 2022’de Aguascalientes Eyalet Seçim Mahkemesi’nde yargıç olarak yemin etti ve tarihe geçti.

Aguascalientes Eyalet Savcılığı yaptığı açıklamada Baena’nın cansız bedeni, partneri olduğu düşünülen başka birinin cansız bedeniyle birlikte bulundu.

İlk bulgulara göre “Olay yerinde üçüncü bir şahsın bulunduğuna dair bir kanıt olmadığı ve ölümlerin kişisel bir mesele olabileceği” belirtildi. Adli tıp incelemesi sürüyor.

Baena sosyal medya paylaşımlarıyla da kimliğini savunuyor ve kendisini eleştirenlere yanıt veriyordu: “Ben non-binaryim. Kadın ya da erkek gibi görülmekle ilgilenmiyorum. Bu bir kimlik. Bu sadece beni ilgilendirir, başka kimseyi değil. Bunu kabul edin.”

Ölümünden haftalar önce Baena’ya seçim mahkemesi tarafından, tarihi bir unvan verildi.

İspanyolca, birçok yabancı dil gibi bazı kelimeleri kadın/erkek şeklinde ayırabiliyor. Ancak mahkeme Baena’ya hakim anlamına gelen ama ne kadın en erkek zamiri taşıyan “Maestre” (Yargıç) unvanını verdi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.